בפברואר 2008 הקדשתי רשימה למחשב הנייד החדש שלי (schlepptop), אבל כפי שכתבתי גם אז, אני פריק של כל חידוש טכנולוגי ובעולם בו בכל כמה שבועות נולד צעצוע דיגיטאלי חדש ומותו של סטיב ג'ובס יצר צונמי תקשורתי, כמוהו לא נראה מאז תאונתה הקטלנית של הנסיכה דיאנה, היה בלתי נמנע, כי אחזור אל הנושא.
מה שנחשב לפני כחמש עשרה שנים למהפיכה בתקשורת, הטלפונים הסלולריים, נהפכו מזמן ממצרך מותרות, לנחלת הכל, לכלי שאינך עוזב את הבית בלעדיו (ראה גם ברשימתי מנויידים) והורה טוב ואחראי לא ירשה לילדו לצאת לבית ספר, או לבילוי עם חבריו, בלעדיו. בעולם השלישי ניתן להשיג היום טלפונים ניידים במחיר השווה לכל נפש והם מאפשרים לא רק תקשורת באזור בו כמעט ולא הייתה קיימת רשת קווית, אבל משמשים כבנקים ניידים, מכשיר להעברת כספים.
לפני עשור חדרה לשוק טכנולוגיית הדור השלישי (ואחר השלישי וחצי) וגם אני רכשתי לי מכשיר כזה. לא התלהבתי מהשימוש במצלמה המותקנת בו (אם כי היא יכולה להביא תועלת, אם אתה למשל מעורב בתאונה ורוצה שיהיה בידך תיעוד להוכחת טענותיך העתידיות), אבל יכולתי לבדוק בו את האי-מיילים שלי ואף לנהל שיחה קולית בסקייפ. ככל אדם, גם אני מושפע מהרגלי הקנייה והצריכה של עמיתיי במקום העבודה ובחודשים האחרונים שמתי לב שיותר ויותר מהם רכשו טלפונים חכמים. הדבר ניכר תיכף ומיד בהתנהגותם. מאז רכישת הטלפון החדש, הם מבלים פרקי זמן ארוכים רכונים אל המכשיר החפון בכף ידם ובתנועה מהירה מעבירים את האצבע המורה של ידם השנייה משמאל לימין, או מלמעלה למטה.
ניסיתי להתעלם מהתופעה, אבל כאשר ידידי, שטען תמיד, כי הטלפון מיועד לתקשורת בלבד, רכש אף הוא טלפון מגע ("חיים רק פעם אחת ובגיל 45 היגיע הזמן, כי אתחיל להנות מהחיים"), תהיתי, מה קורה כאן? נשברתי סופית כשידיד זה החל זה להקריא לי את כותרות החדשות האחרונות, תוך הליכה מהירה של שתי דקות לעבר חדר האוכל ומכר אחר, בוויכוח באוטובוס על המקום הנכון לרדת בו, הציג לי בשניות מפה של האזור. הגעתי למסקנה, כי המכשיר המצויין שלי המאפשר לי ליצור קשר בלחיצת מקש עם כל בני-המשפחתי והחברים בארץ ובחו"ל, הוא דינוזאור ולאורח החיים הדינמי שלי נדרשים כלים טובים ומעודכנים יותר ורכשתי לעצמי טלפון חכם. לא את האייפון היומרני, בחרתי בסמסונג גלקסי s ואף כאן הסתפקתי בגרסתו הראשונית ולא בדגם המתקדם יותר (האס 2), היקר כמעט פי שתיים, אבל גם מכשיר זה אינו זול ונחשב עדיין למותרות.
אחר כמה שבועות של שימוש אוכל כאן להכריז, כי זאת הייתה הקנייה הטובה ביותר עבורי ומעולם לא התלהבתי יותר ממתנה שהפתעתי בה את עצמי, מאשר ממכשיר יפיפה וקומפקטי זה! תשכחו מטלפונים. היכולת לנהל עמו שיחה, הוא המאפיין הזניח ביותר שלו (אני ממילא ממעיט בשיחות והחשבון שלי כל כך נמוך, שהבחורה אצל הספק אמרה לי בהתפעלות: "אתה כמעט לא מדבר!"), זהו מחשב לכל דבר.
כתבתי כבר הרבה על הגאוניות הטמונה במחשב, שיחד עם האינטרנט שינו את חיי, אפשרו לי לכתוב ולפרסם את הגיגיי בבלוג זה ואחרים, ליצור קשרי ידידות עם אנשים בכל העולם ולשוחח עמם, להשתמש במילונים, באנציקלופדיות, לעיין בכל ספר, עיתון, להשיג כל פיסת מידע, מבלי לזוז מכסאי המרופד. מאוחר יותר פותחו המחשבים הניידים, שאפשרו לי לקחת עימי את כל התיעוד, הצילומים, הסרטים האצורים במחשבי הביתי לכל מקום בעולם. עתה ברשותי לפטופ חמוד עם מסך של 10.3 אינץ' המשתווה כמעט בכל תכונותיו למחשב השולחני הקבוע, אבל מחשב נייד זה עדיין מחובר רוב הזמן לשקע החשמלי בחדרי במלון. לעתים אני גם לוקח אותו עימי למסעדה, או בית קפה.
מחשב הכיס החכם שלי (הטלפון) הולך עימי לכל מקום, לעבודה, לאוטו, לקניון, לחברת ידידים, לקופת-חולים ובמחילה מכבודכם, גם לשירותים ומספק לי את רוב שירותי המיחשוב במקומות אלה (אמרתי 'רוב', כי לכתיבת בלוג כמו זה שאתם קוראים כרגע, אני בכל זאת מעדיף להשתמש במסך גדול) ואפילו יותר.
דוגמה קטנה ל'יותר': בכל מחשב שלי מותקן התרגומון של גוגל ואני נעזר בו לתרגום לכל ומכל השפות, אבל באותה התוכנה עצמה המותקנת בטלפון החכם יש מאפיין חשוב נוסף: האפשרות לתרגם משפטים משפה לשפה באמצעות דיבור לתוך המיקרופון. נכון, אפשרות זאת פועלת בעיקר באנגלית (ועוד שפות עולמיות, כמו צרפתית, ספרדית, גרמנית), אבל את התוצאה ניתן לשמוע ב-50 ויותר שפות ולא בקול מכני, כי אם בקולו של אדם שזאת שפת אימו. אפשריות השימוש מדהימות. אתה מגיע למשל לי לסין ובמקום נידח, בו אף אדם אינו דובר שפה אחרת, רוצה לשאול תושב מקומי שאלה. אתה מכתיב את שאלתך (בקול ברור ובאיטיות) למיקרופון, התוכנה מתרגמת אותה לסינית ואתה משמיע אותה לבן שיחך. לא תבין כמובן את התשובה, אבל תוכל להסתפק בכך שהאיש יצביע, או יכוון אותך בדרך אחרת אל מבוקשך.
גם 'שאזם' הוא יישום שהפתחו אותו עבור הטלפון החכם. זוהי תוכנה קטנה המזהה את שמו ושם הלהקה המבצעת, של כל שיר פופולרי המנוגן ברדיו. אין זה יישום חשוב ביותר, אבל הוא מהנה.
אולם מעבר התכונות הנוספות המייחדות את הטלפון החכם, מידותיו הקטנות וניידותו הרבה, מאפשרים שימוש בו למגוון צרכים. מכונת חיפוש החביבה עליך עומדת לרשותך בכל עת ובכל מקום. מתעורר וויכוח על משמעותו של מושג, רוצים לדעת מה מזג האוויר הצפוי בארץ, או בעולם, לקבל מידע לאן כדאי לנסוע בקיץ, יש וויכוח על מחברו של ספר מסויים, גוגל יספק לך תשובות תוך שניות.
כאשר אתה מבקש למצוא רחוב מסוים, אתה יכול להיעזר באתרי המפות ולהעלות על הצג את מפת האזור, אבל במכשיר מותקן גם ג'י. פי. אס. מלא. אתה קונה טלוויזיה, או מקרר, או תנור אפיה, המוכר מציע לך לכאורה דיל עולמי, אבל אינך בטוח אם הוא לא עובדי עליך? תגיד לו "'רגע" ובדוק בו במקום באתר השוואת המחירים של זאפ את מחירו של המוצר. אתה נמצא בשפת הים ושמעת ממישהו שליברמן נפגש במפתיע עם אבו מאזן. זה נראה לך הזוי, אבל במקום להתווכח, בדוק ב-ואי נט. אתה יכול להתעדכן גם ברדיו המותקן במכשיר, לצפות בשידור יומן החדשות בכל ערוצי הטלוויזיה, או לצלצל לאישתך, אם היא שמעה חדשות. מחפשים מסעדה טובה, תחנת דלק, את הכספומט הקרוב, רוצה לדעת מה הם המבצעים באזור מגוריך? מכשירך החכם יבוא לעזרתך. הוא מזהה את מקום המצאותך ומספק אך ורק מידע ישים. האפשרויות רבות מאד. אתה יכול לרשום לעצמך תזכורת, לערוך ראיון מוקלט, לנהל יומן, לקרוא עיתון יומי המתפרסם בכל מקום בעולם, בבלוג זה, או בכל בלוג אחר, לשמוע שיר ביו-טיוב, להיכנס לפייסבוק, או לבדוק את שערי המטבע נכון לרגע זה.
אתה יכול כמובן לעיין גם באי-מיילים שלך, להשתמש בסקייפ (גם בווידאו), לצלם תמונות ביום, או בלילה, לנהל שיחות טלפון עם משפחתך, או ידידך, לבדוק בלוח השנה מתי יחול השנה פסח, לכוון את השעון המעורר להשכמה עם שחר, לשמוע שיר אהוב שהקלטת, אבל בכך הוא אינו שונה מטלפונים בני הדור השלישי.
אתה יכול אפילו להוריד ספר כלשהו מהאינטרנט ולקרוא בו. נכון שהקריאה במסך של 5 אינץ' מעייפת ואינה נוחה, אבל כאשר אתה צריך איכשהו להעביר את הזמן, זה עדיף על הבהיה בקירות. השבוע נאלצתי להמתין באיזשהו משרד קרוב לשעה. בדרך כלל אני לוקח עימי ספר, או עיתון, אבל זאת הייתה המתנה לא מתוכננת ומעצבנת, ברוב יאושי, שלפתי את הטלפון והתחלתי לקרוא חומר, שבימים רגילים אני נאלץ לפסוח עליו מחוסר זמן.
האפשרויות מגוונות ואני כל העת מגלה יישומים נוספים היכולים להביא לי תועלת. אילו הייתי מרשה לעצמי, הייתי מבלה שעות רכון על מכשירי. חלק ממכריי התקינו במכשירם משחקים משעשעים, אבל אני מתעניין בדברים אחרים. קיים גם העניין של העלות הנוספת. משתמש הרוצה (ויכול להרשות לעצמו) שתהיה לו גישה לכל המידע הרב הזה גם כשהוא מטייל במדבר יהודה, חייב לשלם סכום חודשי נוסף. אני מגביל את עצמי בשלב זה לגלישה באינטרנט באמצעות wi-fi. בביתי יש רשת אלחוטית וכך גם בבתיהם של ילדיי, חלק ממכריי, בבתי קפה, בקופת חולים, באוטובוסים, בשדות תעופה וכאשר הייתי לאחרונה בהולנד, גם בה מצאתי שפע מקומות מרושתים. עלות הגלישה בחו"ל שלא באמצעות wi-fi עלולה להגיע לאלפי שקלים וכאן עדיין עדיף הלפטופ 'הישן' המחובר לאינטרנט.
אני מודע לכך, כי הטלפון החכם אינו מיועד לכולם. אשתי מביטה בעניין בצג הקטן, כאשר אני מגלה משהו מעניין, אבל לא הביעה כל עניין ברכישת טלפון כזה. כמו רבים מבני מינה, נושא הטכנולוגיה לא מלהיב אותה ורק בקושי שכנעתי אותה להתחיל להשתמש בטלפון סלולרי. היא מסמסת כשצריך, אבל אומרת תמיד "הטלפון אמור לשרת אותי ולא אני אותו". מטרת רשימתי הזאת הייתה להעיר את עיניהם של משתמשי המחשבים להנאתם (ולא, כי הם חייבים, כמו הרופא המסכן שלי, שלוקח לו הרבה יותר זמן לרשום את הממצאים במחשב, מאשר הבדיקה עצמה), כי היגיע קירקס חדש העירה ולאלה המתלהבים מכגון אלה, שיש לו שפע של תוכניות מגוונות ומהנות ביותר.