מס' צפיות - 842
דירוג ממוצע -
שוק האופציות: ההבדל בין "כתיבה" ל"קניה"
מאת: רביב מיכאל 12/02/09 (02:08)

"אופציות"  הן  ניירות ערך הנסחרים בבורסה: יש להבדיל בין שני  סוגים של "אופציות" - כתבי אופציה -  זהו נייר ערך המקנה למחזיק בו את הזכות להמיר  את נייר הערך למניה תמורת תוספת מימוש ידועה ומוגדרת מראש . אופציה זו מסוג וורנטס מונפקת ע"י החברות ונסחרת בבורסה.

 

לדוגמא: לחברת אפריון מניה הנסחרת בבורסה במחיר 100 נקודות ואופציה להמרה למניה הנסחרת במחיר 30 נקודות ותוספת המימוש שיש להוסיף כדי להמיר את האופציה למניה היא 85 . מחזיק האופציה צריך לשלם את מחיר האופציה + תוספת המימוש במקרה זה 115 נקודות כדי לקבל מניה ששווה 100 נקודות. לכן מחזיק האופציה לא יממש את האופציה למניה שכן הוא יפסיד 15 נקודות. מחזיק האופציה ימיר את האופציה למניה רק אם מחיר האופציה ותוספת המימוש יהיו נמוכים מ- 100 נקודות.

 

מאחר ותוספת המימוש קבועה ועומדת על 85 נקודות אזיי רק שינויי במחיר האופציה ו/או שינויי במחיר המניה עשויים להביא למשקיע רווח ממימוש האופציה. כך למשל: אם מחיר האופציה ירד ל- 5 נקודות  כדאי יהיה להמיר את האופציה למניה ולהרוויח 10 נקודות.

 

בהשקעה באופציות מסוג וורנטס ניתן להפסיד את כל ההשקעה כיוון שהאופציה מוגבלת בזמן ובפקיעתה נמחקת כל ההשקעה.

 

סוג שני של אופציות הן אופציות מסוג CALL ו- PUT : אופציות המונפקות ע"י הבורסה לניירות ערך:

 

קוני האופציות משני הסוגים קונים למעשה ביטוח על נכס הבסיס וההפסד שלהם מוגבל לסכום ההשקעה. קונה אופציות , קונים למעשה ביטוח - אם קורה  מקרה ביטוח הם יקבלו את הפיצוי ואם לא יקרה מקרה ביטוח הם יפסידו את סכום ההשקעה בלבד ("פרמיה") . לדוגמא: קונה אופציה מסוג PUT דומה לרוכש ביטוח מקיף לרכב. אם עלות הרכב 100,000 ₪ , רוכש בעל הרכב ביטוח מקיף בעלות של 5,000 ₪ : אם במהלך תקופת הביטוח לא קורה מקרה ביטוח אזיי קונה הביטוח מפסיד את סכום הפרמיה (5,000 ₪ בלבד) ואולם, אם קורה מקרה ביטוח למשל "טוטאל לוסט" אזיי קונה  הביטוח יקבל את מלוא שוויי הרכב שהוא כ- 100,000 ₪. מכאן שקונה ביטוח מפסיד רק את סכום השקעתו ובתמורה יכול לקבל פיצויי בקרות מקרה ביטוח שעולה עשרות מונים על השקעתו. בדומה רוכשי אופציות מסוג CALL ו-  PUT יכולים להפסיד רק את השקעתם והרווחים שלהם יכולים להיות גדולים מאוד ולא מוגבלים.

 

לעמת זאת "כותבי אופציה" הם למעשה "חברות הביטוח" שמוכנות לבטח אירועים בתמורה לקבלת הפרמיה. הרווחים שלהם מוגבלים לסכום הפרמיה - בדוגמה של הרכב מקסימום הריווח שלהם הוא 5,000 ₪ ואולם, בקרות מקרה ביטוח הם עלולים לשלם סכומים בלתי מוגבלים : 100,000 ₪ במקרה של טוטאל לוסט כמו בדוגמת הרכב. כך שלמעשה הם הפסידו פי 20  מהשקעתם ב"יצירת הביטוח".

 

אז "כותבי אופציה" חשופים למעשה להפסדים בלתי מוגבלים בהשקעתם. הם עשויים להשקיע "בכתיבת אופציה" 5,000 ₪ ולשלם 100,000 ₪. אז מי יכול "לכתוב אופציות"??? לכתוב אופציות יכול משקיע שהעמיד בטוחות מיוחדות לצורך כך. שיכול לשאת הפסדים גדולים יותר מהשקעתו הראשונה

.  

"כותבי האופציות" מחויבים לקבל הסבר על הסיכון הכרוך בהשקעתם, לחתום בפני יועץ ההשקעות בבנק שהם קיבלו את כל ההסברים הכרוכים בסיכון בהשקעה, להעמיד, כאמור,  בטוחות מיוחדות לצורך כך. ולהבין את הסיכון הכרוך בכך.

 

מוקדש לכלל הלקוחות שחתמו על הרשאה ל"כתיבת אופציות" ולא ידעו שההפסדים עלולים להיות לא מוגבלים בקרות מקרה הביטוח.

 

 

לבלוג של רביב מיכאל

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר