מס' צפיות - 890
דירוג ממוצע -
קופת גמל להשקעה - מדוע מדובר במוצר חיסכון כה פופולרי?
מאת: NR 19/12/21 (08:25)

שוק החיסכון בישראל הלך והשתכלל בשנים האחרונות. לצד מוצרי החיסכון הפנסיוניים המסורתיים כגון קופת גמל או קרן פנסיה, נוספו מוצרי חיסכון שאינם פנסיוניים, כדוגמת קופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון. מדובר במוצרים בעלי מאפיינים שונים וייחודים המאפשרים חיסכון יעיל ופשוט בטווחי זמן משתנים. מבין אלה, קופת גמל להשקעה מציעה גם אפשרות להטבת מס, תוך שימור הגמישות והנזילות של כספי החיסכון, ועל כן היא נחשבת למוצר חיסכון פופולרי.

 

קופת גמל להשקעה – רקע ומאפיינים

 

קופת גמל להשקעה היא מוצר חיסכון חדש באופן יחסי, שהושק בשנת 2016, מתוך מטרה לעודד את הציבור לחסוך יותר כסף. בהתאם, מאפייניה העיקריים של קופת גמל להשקעה הם נזילות מלאה לכל אורך תקופת החיסכון וגמישות בבחירת מסלול ההשקעה. להבדיל ממוצרי חיסכון פנסיוניים, בהם את הכספים ניתן לפדות החל מגיל הפרישה, בקופת גמל להשקעה הכספים ניתנים לפדיון בכל עת.

 

 

הכספים המופקדים לקופת גמל להשקעה מוגבלים בתקרה שנתית של 70,913 ש"ח לאדם נכון לשנת 2021, ובמשפחה בת כמה נפשות, פתיחת קופה לכל בן משפחה מאפשרת להרחיב את מגבלת ההפקדה. למשל, משפחה בת 3 נפשות תוכל לפתוח 3 קופות שונות ולהפקיד עד 210,000 ש"ח בשנה. כנגד החיסכון, מרבית הגופים המנהלים, מאפשרים לחוסך לקבל הלוואה בתנאים משתנים.

 

החיסכון הנצבר בקופה מושקע בהתאם למדיניות מסלול ההשקעה הנבחר. בדומה למוצרים אחרים, מוצעים מסלולים רבים ומגוונים לבחירתו של החוסך.. ניתן כמובן לשלב בין המסלולים השונים ובין הצרכים המשתנים של בעל הקופה לאורך תקופת החיסכון. את תשואות המסלולים השונים ניתן להשוות בקלות באמצעות האתר הממשלתי "גמל-נט".

 

לגבי דמי ניהול, מדובר בעלויות נמוכות ביחס למוצרים אחרים. עלות הניהול היא לרוב מן הצבירה בלבד ועומדת בד"כ על בין 0.6%-0.8% לשנה. ההצטרפות לקופת גמל להשקעה היא מהירה ויעילה, מבוצעת באמצעות האינטרנט, וגם צפייה במצב החיסכון וביצוע פעולות כגון עדכון מסלולי השקעה זמינים לביצוע אונליין, במהירות ובקלות.

 

שתי הטבות מיסוי משמעותיות

 

בקופת גמל להשקעה ישנן שתי הטבות מס משמעותיות. הראשונה היא הטבה המתקבלת בגין דחיית מס רווח הון לסוף תקופת החיסכון. למעשה, קנייה ומכירה של נכסים במסגרת קופת גמל להשקעה לא נחשבות כאירוע מס, כך שתשלום המס מבוצע רק כאשר החוסך יפדה את כספי הקופה בחזרה לעו"ש.. כך גם לגבי מעבר בין מסלולים (לדוגמה ממסלול מנייתי למסלול אג"ח)., מדובר בהטבה משמעותית המגדילה את החיסכון הצבור בקופה לאורך תקופת החיסכון . כאמור, בתום החיסכון ופדיון הקופה יבוצע ניכוי מס רווחי הון בשיעור הקבוע בחוק (25% מהרווחים הריאליים נכון לשנת 2021).

 

הטבת המס המשמעותית יותר, נוסף על דחיית המס, היא פטור מלא ממס רווחי הון במקרה בו כספי החיסכון יוסבו לקצבה חודשית החל מגיל 60. קופת גמל להשקעה הינה המוצר היחיד שאינו פנסיוני, המספק נזילות מלאה החל בפתיחת הקופה וגם מאפשרת לחוסך המתמיד מעבר חלק לתוכנית המשלמת קצבה מבלי להתחשבן על עשרות שנים של רווחים שנצברו בתוכנית. מדובר בהטבה גדולה במיוחד, שכן הפטור ממס רווחי הון עשוי להסתכם בעשרות ומאות אלפי שקלים, כתלות בתשואה ובמשך החיסכון.

 

המקור להטבה זו הוא רצון המחוקק לעודד את החוסכים להעדיף להשתמש בכספים כמקור לקצבה ולא לפדות אותם בסכום חד פעמי. זאת על מנת להבטיח להם הכנסה ראויה בגיל השלישי. יודגש כי הקצבה פטורה ממס הכנסה.

 

סיכום

 

קופת גמל להשקעה היא מוצר ייחודי המאפשר השקעה נזילה מהרגע הראשון, הטומנת בחובה הטבת מס  בדמות פטור ממס רווחי הון. פטור זה ניתן במקרה והחיסכון ישמש לקצבה החל מגיל 60 ואילך. לא בכדי מדובר במוצר פופולרי. ריבוי מסלולי ההשקעה, דחיית המס ואף הפטור ממס בתרחישים מסוימים, דמי הניהול הנמוכים ופשטות המוצר, מציבים אותו כאחת מחלופות ההשקעה הפופולאריות והצומחות ביותר בישראל.  

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר