מס' צפיות - 431
דירוג ממוצע -
שוק ההון - סקירה שבועית (24.1.2009)
מאת: חזי קלפקה 24/01/09 (22:25)

שבוע שלילי נוסף עבר על הבורסה בתל אביב ,בדומה למה שהתרחש בשוקי העולם,כאשר מדד המעוף ירד השבוע ב- 4.37 אחוז לרמה של 637.23, מדד 100 ירד ב- 2.99 אחוז, מדד הבנקים צנח ב- 10.15 אחוז, הנדל"ן ירד ב- 4.19 אחוז, והתל טק ירד ב- 0.27 אחוז.מחזור המסחר הממוצע היה ברמת המיליארד שקל, וסטיות התקן באופציות המעוף לחודש ינואר הינן 32 אחוז, אולם יש להתייחס כבר לסטיות של חודש פברואר כי אנו בפתחו של שבוע הפקיעה, אשר הינן ברמה של 35-36 אחוז.

  

רמות אלה של סטיות תקן , מצביעות על העובדה כי גם השבוע נהיה צפויים למסחר תנודתי כאשר כל תנודה יומית במדד המעוף ברמה של 2 אחוז לכל כיוון תיחשב סבירה, ללא כל שינוי  בהנחת המגמה אשר נשארת דשדוש במגמת ירידה לטווח הקצר.

  

טווח הדשדוש השתנה מעט לשבוע הקרוב ולדעתי הינו בתחום שבין 616 ו- 658 . הערכה זו מבטאת גם את הערכת הפקיעה שתהיה בטווח הזה, ורק פריצת אחד הטווחים הנ"ל בהתאמה , באם תלווה בתנועה דומה בארה"ב תהווה הוכחה לבחירת כיוון. פריצת תחום הדשדוש למעלה או למטה , ללא סימוכין מבורסות ארה"ב, תהווה הוכחה לשינוי בשוק עקב שבוע הפקיעה, ולא יהיה ניתן ללמוד ממנה דבר עד למסחר בשבוע הראשון של חודש פברואר.

  

הגורמים הכלכליים בארץ לא השתנו, המיתון הופך לדבר וודאי, הריבית כנראה תופחת שוב ביום שני ברבע או בחצי אחוז ( דבר שיכול להביא לתנועה  מעלה בפתיחת המסחר ביום שלישי), ונראה שכולם מחכים בישראל לבחירות בעוד שבועיים וחצי , ולאחר מכן לממשלה חדשה , שאולי תביא רוח רעננה למשק ולשוק ההון.

  

ארה"ב היא למעשה המפתח למה שיקרה בשוקי ההון בעולם בשנת 2009 .לא אירופה שנמצאת במיתון ובראשה אנגליה עם שיעור צמיחה שלילי של אחוז וחצי יקבעו את הקורה בשוקי העולם. לא סין שהצמיחה בה ירדה מ- 9 אחוז ל- 6.8 , לא קוריאה אשר בפעם הראשונה  בתולדותיה הודיעה סמסונג על הפסד רבעוני, ולא רוסיה שפותחת סוגרת הבורסה שלה מעת לעת.עתיד הכלכלה העולמית תלוי בארה"ב. היה וארה"ב תבריא , אזי תבריא כלכלת העולם. באם ארה"ב תמשיך במחלתה הרי שהעולם כולו יהיה בחולי גדול עוד יותר.לכן בואו וננסה להעריך מה קורה בארה"ב.

  

הקולות הבטוחים שדיברו על שיפור בחצי השנה הראשון של 2009 , ואפילו דברו על ראלי בינואר הולכים ומתפוגגים, ועכשיו האופטימיות השולטת הינה ההערכה כי השיפור בבורסות יתחיל בחצי השני של 2009 , והשיפור במיין סטריט בתחילת 2010. להערכה זו גם מצטרפת ההערכה כי המניות והמדדים עדיין לא אמרו את מילתם האחרונה בנושא השפל שאליו הם יכולים עוד להגיע. כל זאת גם מתבטא בהתבטאות של הנשיא אובמה ( שהתקבל באדום בבורסות השבוע) שאמר כי סביר להניח שקודם יהיה עוד יותר רע , ורק לאחר מכן עוד יותר טוב.המשקיעים לא מדברים על השקעה לרווח אלא רק חושבים איך לשמור על כספם , ולכן הריצה להשקיע באג"ח של ממשלת ארה"ב.

  

המדדים בארה"ב עדיין מדשדשים סביב רמות התמיכה החשובות. הדאו ירד השבוע ב- 2.5 אחוז, ונושק לרמת ה- 8000 ששבירתה מטה יכולה לבשר על היותר גרוע. הנאסדק ירד השבוע ב- 3.4 אחוז, ושבירת רמת ה- 1440-1400- שעדיין נשמרת תאותת על בוא הרעלי,ואילו האס אם פי 500 ירד השבוע ב- 2.1 אחוז ושבירת רמת ה- 800 תנבא גל יורד נוסף. הראסל 200 לא נשאר מאחור וגם הוא השיל השבוע מערכו 4.7 אחוז. מדד הפחד עלה מעט לרמה של 47 אחוז, ומבשר תנודתיות יומית  "נורמלית" של 3 אחוז לכל כיוון, ורק עליה רצופה מרמות התמיכה שתוארו יכולות להביאנו למחשבה שהנה הגיע השינוי.

  

נתוני המקרו והמיקרו בארה"ב , רעים אף יותר ממה שציפו , ואפילו מיקרוסופט עומדת לפטר עובדים. רק המשך דוחות טובים ומפתיעים כמו של אי בי אם ואפל (שפורסמו השבוע) , יכולים להביא עידוד ורוח גבית לעליות. בשבועות הקרובים 137 חברות של מדד האס אם פי 500 עומדות לפרסם את דוחותיהן. הציפיות הינן לדוחות רעים, אבל הצרה שהחברות גם מפרסמות תחזיות רעות ל- 2009 , דבר המקשה על המשקיעים  להיערך לחידוש השקעותיהם בבורסה. כמובן שיש כאלה שיגידו כי התחזית הרעה הינה תחזית שאפשר יהיה בסוף להוכיח הצלחה טובה יותר, אבל קשה להניח שגנרל אלקטריק מפרסמת תחזית כה עגומה ל- 2009 מסיבה זו, ולכן יש לתת משקל יתר לתחזיות החברות לגבי 2009 , מאשר לגבי תוצאות 2008 שברור שתהיינה רעות.

  

השבוע יהיה שבוע עמוס בנתוני מקרו בארה"ב. ביום שני מכירות בתים קיימים, ביום שלישי מדד אמון הצרכנים וסקר מצב הייצור במערב התיכון בארה"ב,וכן מחירי בתים. ביום רביעי:פגישת ראשי הבנק המרכזי, פרסום שיעור הריבית לבנקים להשקעה ללילה בבנק המרכזי, ורמות מלאי הנפט. ביום חמישי:מכירות בתים חדשים,מדד ההזמנות של מוצרי ברי קיימא,ודרישות אבטלה ראשוניות. וביום שישי: שיעור הצמיחה בארה"ב לרבעון הרביעי של 2008, ומחירי עלות העבודה בארה"ב.

  

אין ספק שנתונים אלה ישפיעו השבוע על המסחר בבורסות בארה"ב ובישראל, אולם את עיקר תשומת הלב יש לרכז למה שיקרה במניות הסקטור הפיננסי בארה"ב ( שירדו חזק השבוע) , ולמניות הבנקים בישראל. אין זה סוד שהסקטור הפיננסי בבעיות קשות, ולכן המשך הירידות במניות הסקטורים האלה ימשיך להטות מטה את ערכי המדדים בארה"ב, ובישראל בעיקר את מדד המעוף , שיושפע רבות מהיות השבוע שבוע הפקיעה.

  

לסיכום אפשר לומר כי ההרגשה בשווקים הינה, שאמנם מחירי רוב המניות הינן בשפל אטרקטיבי לרכישה, אולם גם שמחירי המניות זולים עדיין ייתכן ונראה אותם במחירים זולים עוד יותר, ככל שהדוחות הכספיים והתחזיות של החברות ל- 2009 תהיינה רעות , ונתוני המקרו החיוביים יבוששו לבוא.לכן יש לשים לב לנתונים בארה"ב, ולבחון את הקורה במדד הבנקים בישראל, בכדי לראות האם חרגנו השבוע מתחום ה- 616-658 .

  

הדולר ימשיך לשמור על ערכו וינוע בין 3.90 לרמת ה- 4.00 שקל לדולר , כאשר רמת ה- 4 שקלים לדולר עומדת בפני סכנת פריצה למעלה, עם התחזקות תלות העולם בארה"ב ביציאה מהמשבר הכלכלי.

  

לסוחרי האופציות זכרו כי אנו בשבוע הפקיעה. כל חישוב וההערכה של השקעה בפוזיציה כלשהיא מחייבת התייחסות לשווי הפנימי של האופציה ,אשר היא למעשה הפקטור החשוב לקביעת  בחירת האופציה, המתנה איתה לפקיעה או סגירתה לפני הפקיעה.

  

שבוע טוב.

  

הכותב הינו מנהל תיקים ברישיון הרשות בחברה לניהול תיקים, ויתכן והינו משקיע בניירות ערך ובאופציות שונות , לכן אין לראות בסקירה זו משום המלצה לפעולה כל שהיא בשוק ההון.

  

הכותב הוא מנהל תיקי השקעות ברישיון הרשות לניירות ערך בחברה לניהול תיקים.מרצה בכיר בשוק ההון במכללות שונות.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר