|
הקשר הכלכלי
זה התחיל לאט לאט וקרה בבת אחת. המשבר הכלכלי. זה קצת כמו זריחה, או שקיעה. תמיד נראה לנו שהשמש מפציעה לאיטה או שוקעת לה בעצלתיים, אבל האמת היא שזה לא ממש נכון, מפני שלבסוף, זה קורה באופן מיידי. מדמדומים בלתי ברורים, הכול פתאום הופך למואר והיום מתחיל. ומזמן בין ערביים, שבו לא לגמרי ברור אם יש אור או חושך, לפתע, ברגע אחד, נעשה חשוך והלילה יורד.
וכשהלילה יורד על אנושות שלמה, בלי שהיא מוכנה לכך, בלי שהיא שמה לב לסימנים ולסיבות לכך, זו בעיה. במצבים כאלו אנשים רצים בחשיכה ועושים את הדברים קצת פחות טוב ממה שהם יכולים. הם מושכים כספים, מפקידים כספים, קונים ומוכרים, מצטמצמים ומשנים הרגלים ותוך כדי, נתקלים האחד בשני, כי קשה לראות בלילה. וכדי לסייע לכל אותם צללים הרצים באפלה ומנסים לשמור על החסכונות שלהם לימים קשים יותר, התאספו מנהיגי הG20 בשבת האחרונה וניסו להדליק את פנסי הרחוב.
סיסמאות שחוקות כגון "נעבוד יחד" ו"כולנו שותפים" נזרקו אל החלל בלי חשבון, אך מפגש הענקים הזה, לא הניב דבר. סימני השחר היו יכולים להפציע, אילו רק משתתפי המפגש היו מנסים לטפל בשורש הבעיה עצמה: אנו קשורים האחד לשני בעולם כולו, כתושביו של כפר קטן. מילת המפתח היא "קשורים". כשהשמש זורחת, היא זורחת על כולנו. וכשהערב יורד, כדאי שמנהיגי הכפר ידעו, שגם עליהם, הוא יורד.
השמיים של כולם
המשבר הפיננסי הנוכחי חשף לראשונה עד כמה כולנו קשורים זה לזה. "אפקט הפרפר", שעד כה ריחף בין ערוגות הפרחים של הפקולטות לפילוסופיה, הפך לפתע למציאות מוחשית ביותר, עת שילוב מנצח בין אזרחים, בנקאים, סוכני נדל"ן וברוקרים תאווי בצע אמריקניים גרם לשווקי העולם כולו ללקות בתסמונת דאון. גלובליזציה 3.0 מכנים זאת המומחים, או במילים פשוטות יותר: נכנסנו למציאות חדשה. מציאות שבה החלטה אגואיסטית של יחידים, קובעת את גורל העולם. אפילו אלן גרינספאן, היו"ר המיתולוגי של הפד לשעבר, אמר לאחרונה שטבע האדם הוא הגורם שמפר את היציבות במערכות הכלכליות. כן, שמעתם נכון. טבע האדם. לא אסטרטגיה פיננסית, לא מדיניות ולא נעליים. האגו הגלובאלי הוא הבעיה. מרגע שנקשרנו בטבורינו (או בשרוכינו) אחד לשני, כבר אין לנו ברירה. מעתה, כשאתה חושב לנעוץ סכין בגבו של אדם אחר, חשוב פעמיים, שמא יהיה זה הגב של עצמך.
למרבה הפליאה, מנהיגי ה-G20 מסרבים להכיר בכך. במקום להציע פתרון שמתאים למציאות המודרנית, הם ממשיכים לשחק בצעצועים שיוצרו בשנות השלושים. וכאן בדיוק טמונה הבעיה הגדולה. רגולציה נקודתית על גופים פיננסים - הפתרון המסתמן לעת עתה, לא תעזור לעולם. על שולחן הדיונים בפגישה הבאה של ה-G20 צריכה לעלות הצעה שתגרום לכל אדם להיות ה"רגולטור" של האגו הפרטי שלו בעצמו. במקום לספק לעולם משככי כאבים, על משתתפי הוועידה לטפל בשורש הבעיה: עליהם לחפש אחר דרכים להעלות את מודעות בני האדם לכך שבעידן הגלובאלי, הדאגה לאחר היא הדאגה לעצמך. איך ניתן לעשות זאת?
בונים סולם ביחד
בשלב ראשון, נפטרים מהאשליה שיש קיצורי דרך ופיתרונות אינסטנט. בשלב שני, צריכים קברניטי העולם להתאחד סביב קמפיין גלובאלי שמטרתו בניית סולם ערכים חדש. לשם כך יהיה עליהם לרתום את רשתות המדיה הגדולות לקידום ערכים ורעיונות המועילים לשלומה של החברה, ולא רק לחשבון הבנק הפרטי. מערכות החינוך וההסברה יצטרכו להנחיל לציבור את הידיעה שהפכנו לגוף אחד, וכי הצלחתו האישית של כל תא, תלויה במידה שבה הוא יפעל לטובת הכלל.
מי שחושב שזו רק אוטופיה, לא מבין כנראה באיזה עידן אנו נמצאים. עידן שבו הקשר ההדדי בינינו הפך להכרח המציאות, לחוק טבע ממש. הדרך היחידה לחיות בצורה יציבה ומאוזנת בעידן זה היא להפוך מילים כמו "אחדות" ו"אחווה עולמית", מסיסמאות נבובות לפרקטיקה של ממש ואז יש סיכוי שנוכל להתעורר אל בוקר חדש ולזריחה ענקית, שתאיר אל העולם. העולם של כולנו.
אורן לוי, עורך תוכן בהוצאות הספרים "קבלה לעם".
הכותב הוא אורן לוי, נשוי+4, רו"ח בהשכלתי.
אני עורך תוכן בהוצאות הספרים " קבלה לעם", מנחה ועורך תוכן בערוץ הקבלה 66 ב YES.
רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן
גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.
תגובות |
למאמר זה התקבלו 19 תגובותלכתבה זו התקבלה תגובה אחתלמאמר זה לא התקבלו תגובות |
לקריאת כל התגובות ברצף |
1. |
מרגישים שזה הפעם שונה ל"ת
בזמן האחרון המשבר הכלכלי הפך לשיחת היום בכל מקום,וחשים בכך.אנשים כבר לא יודעים מה לעשות כי זה קרה ככה בבת אחת בלי שיהיו מוכנים לזה.
אני לא סומכת על כל מיני סיסמאות שנזרקות לחלל האויר כשמדובר על בעיה כלל עולמית. אני מצפה לתכ'לס שיעשו משהו יחד על נמת שהמצב יתחיל להתייצב ולא יידרדר יותר. כל ראשי המדינות הללו צריכים לשים בצד את כל החשבונות האחרים ביניהם ולחשוב רק על פיתרון למשבר כשבמרכז זה הטובה של כולנו יחד בעולם.העולם שייך לכולנו ורוצים לחיות יחד בלי משברים,בלי מלחמות,ובלי ויכוחים.
אופירה מנדל 03.12.08 (08:40)
|
2. |
סוף סוף משהו אמיתי ל"ת
סוף סוף משהו אמיתי. כמה מדברים על זה וכותבים על זה וסוף סוף הבנתי משהו, קיבלתי משהו נוסף ואמיתי, בלי כל המסביב.
מיכל 03.12.08 (08:55)
|
3. |
זמן להתעורר ל"ת
הנה הגענו להבנה שלמנהיגי העולם אין תשובה או פיתרון ממשי ..
לא למשבר הכלכלי ולא למשבר האנושי..ולא ממש איכפת להם הם עסוקים יותר בעצמם..
..פיתרון שיבוא מתוך האנושות..מתוך בני האדם..
יש צורך דחוף לשנות פני המציאות ..
"ואהבת לרעך כמוך" זה כלל גדול ...
יש הכול בעולם, והכול בשפע אם נחלק את זה בינינו לא יחסר כלום לאף אחד..
אבל כדי להגיע למצב שבו אנשים ירצו לשנות את פני הדברים ..צריך שיהיה איכפת..
צריך לאהוב..אהבה זה כל הסיפור..אז בואו נתחיל לדבר בשפה אחרת שפה שנוגעת בכולם, ומדברת לכולם,כוללת את כולם,,בואו נתחיל להשפיע לטוב,ביחד יש לנו את הכוח הזה,,
מטיה 03.12.08 (09:33)
|
4. |
מערכת החינוך מאוד חשובה ל"ת
צריך גם לדבר על המשבר הזה עם התלמידים בבתי הספר,על מנת שיהיו
מודעים לזה שהמשבר
הזה הפעם שונה מכל המשברים האחרים
להקנות להם ערכים של אחדות,לבביות
של ביחד,
זה מאוד דחוף וחשוב לדעתי
כי הם צריכים לדעת לקראת
מה העולם הולך היום ושהכל הוא כללי
יותר וכבר לא פרטי.
רעות 03.12.08 (10:22)
|
5. |
האם זה בכלל אפשרי ל"ת
האם זה באמת אפשרי שאגואיסטים גדולים כמו מנהיגי המדינות "ישנו עורם" ויתחילו להתחשב כלפי כולם???
דוד 03.12.08 (10:23)
|
6. |
אנחנו רק עכשיו מגלים את הכל ל"ת
המשבר הזה הוא מאוד כואב
אבל יש בזה נקודת אור אחת-----שסוף סוף אנחנו קולטים שאנחנו קשורים
אחד לשני בעולם כאן-----זה הרי דבר שאף אחד לא חשב עליו או התעמק בו יתר על המידה-----מרוב שהיינו שקועים בתוך עצמנו ועם עצמנו לא גילינו את זה ומרגישים את זה עכשיו---אז המשבר הזה אפשר להגיד שגרם לנו להבין את זה!
איתמר חבושה 03.12.08 (11:21)
|
7. |
צריך לצאת לרחובות.. להפגין... ל"ת
שידעו כל אותם יושבי ועידות ועשירי מסיבות שעושים דיונים עם שמפניה על חשבון כולנו שאנחנו... אנחנו לא פרייארים!!!
עצבני 03.12.08 (11:38)
|
8. |
ואהבת לרעך כמוך ל"ת
היתה לא מזמן כתבה בגלובוס על שרי אריסון שאמרה בועידה שהיתה בירושלים
שכדי לצאת מהמשבר אנחנו צריכים ללמוד
את החוק ואהבת לרעך כמוך
יעל 03.12.08 (12:05)
|
9. |
בעולם בו היאוש ל"ת
והאפטיה שולטים - זו רק אוטופיה לצערי הרב !
מיואש 03.12.08 (14:10)
|
10. |
החלטה אגואיסטית של יחידים - הרסנית ל"ת
אם באמת לא הייתה אגואיסטיות בעולם הזה,
הרי לא היו צריכים להיות לנו בעיות בלחיות בשלום ובאהבה האחד עם השני.
ברגע שמישהו מתחיל לדאוג לצרכים שלו מבלי להתחשב באחרים, מתחילה פגיעת שרשרת.
אכפתית 03.12.08 (14:25)
|
11. |
מאלף,אך עדיין מעלה שאלות... ל"ת
הכל טוב ויפה...אך מה הלאה? אנשים שואלים, מה עושים ,בכדי שכל התאוריה הזו, היפה,תיתממש, אותו סולם, שעליו אנו מדברים,לא מדבר לכל אחד ואחד,ועדיין, גם אלה שאין זו שפתם,יש ביניהם המחפשים,קרן אור,יד מכוונת ומדריכה,אשר תכוון אותם,אל השינוי המעשי הפרקטי,מה אתה אומר להן,אורן,
בואו אל חוכמת הקבלה,? והם בשלהם,מחפשים ,כיצד לשנות את פני החברה,מהמקום המעשי,ביום יום, איזו תוכנית יש באמתחתך לאנשים אלו,?
יש לראות גם את האדם שאינו עוסק בחוכמת הקבלה, שגם בו יש את אותו צורך משווע לשינוי, ושפתו שונה משלנו,לומדי הקבלה, הוא רוצה ודורש ,שינוי שבה מעשייה, מה אתה עונה לו,?
אהבה ,ג'ויה
ג'ויה עדי [בשן] 03.12.08 (14:46)
|
12. |
טבע ל"ת
האמת היא שתמיד היו כמה חכמים פילוסופים וכו' שדיברו על טבע האדם כמזיק (למשל פרויד..), רק שעכשיו זה תופס יותר תאוצה כי אנו רואים ומגלים את הטבע הקיצוני במיטבו....לא עוד חוקים יבשים או התשלטות גלויה על מדינות אלא ניצול שיטתי וערמומי בין אדם לחברו ברחוב...ניתן להגיד כי שלטון העם הגיע למיצוי כוחו..בניגוד לעבר שקולו לא הושמע...היום טבע האדם משפיע על כל מקום, אם קטן ואם גדול.
אביבית 03.12.08 (21:02)
|
13. |
צריך שינוי ל"ת
מה שבטוח זה שהמצב לא יכול להימשך כפי שהוא, ומוכרח לבוא שינוי רדיקלי. כל כמה שהמצב נורא, בהתאם לכך צריכה להיות עצמת ואיכות השינוי. שינוי ערכים טוטאלי- זה מה שצריך להתרחש. אי אפשר לסבול יותר את המצב של מערכות יחסים דורסניות בין בני האדם.
חנה 03.12.08 (21:11)
|
14. |
ססמאות? לא חושב ל"ת
הם באמת ובתמים מאמינים לעצמם ובאמת והתמים רוצים להבריא את הכלכלה. האינטרס שלהם אמנם צר אבל מה זה חשוב? באופן מעשי הם יעשו הכל כדי להציל את עורם ולכן הם יחשבו היטב היטב איך לעשות זאת הכי טוב שאפשר. אז אולי הם לא מאמינים באחווה אבל כדי שיוכלו להמשיך להנות ממנעמי הכוח והשלטון הם ישתדלו להבריא את הכלכלה.
נהרי 03.12.08 (23:04)
|
15. |
האם... ל"ת
אכן סולם ערכים חדש עלינו לבנות
האם נוכל לעשות זאת לפני שנקבל כבס
מהסולם הקיים?
בתיה המודאגת 04.12.08 (13:35)
|
16. |
נשמע מעניין ל"ת
ופרגמתי מאוד לא חשבתי שקיימת שיטה בעולם הזה למצוא איזון וכאן ראיתי דברים שקשה ליישם אותם אבל אפשרי כי כל דרך מתחילה מצעד ראשון וחוץ מזה אף אחד אחר לא מציע שום דבר חדש
שמואל 04.12.08 (18:34)
|
17. |
נכון מאוד ל"ת
לצאת מהאדישות!!!
נדב 04.12.08 (21:43)
|
18. |
אנחנו בפתחה של תקופה מדאיגה ל"ת
מרגישים את זה בכל מקום. עיסקאות לא מצליחות. הקשרים בנינו הופכים רופפים ומרוחקים. ונראה שעדיין לא הבנו את זה. זה הולך להיות שונה מכל מה שהכרנו עד עכשיו. אני כל הזמן שואלת מה א-נ-י יכולה לעשות !?
מודאגת 06.12.08 (09:13)
|
19. |
עידן חדש ל"ת
עידן חדש דורש התפתחות ומיומנות חדשים.
התפתחות חדשה דורשת תפיסה חדשה.
תפיסה חדשה דורשת שיטה חדשה.
ויגדור לוי 06.12.08 (19:20)
|
|
|