מס' צפיות - 1830
דירוג ממוצע -
מסחר יומי בחוזים עתידיים
במאמר הבא אני אציג מדריך שיטתי למסחר יומי, גישה בה ניתן לפעול באמצעות חוזים עתידיים.
מאת: מרקט פלייס 25/11/08 (01:28)

מאת שחף פרקש -מנהל השקעות בנגזרות, מרקט פלייס. עזר בניסוח - גבריאל בנטוב.

 

מבוא

 
שוק ההשקעות המודרני מציע מגוון רחב של מכשירים פיננסים לטובת הסוחר המקצועי. ההיצע היום כולל בנוסף למכשירי ההשקעה המסורתיים כמו אג"ח ומניות גם מכשירים מתוחכמים יותר כמו תעודות סל וסטראקצ'רים. אולם מכשירים אלו אינם מספיקים תמיד, והסוחר המקצוען מחפש גם מכשירי ההשקעה ממונפים אשר יאפשרו לו למקסם את פוטנציאל הרווח. דוגמא למכשיר ממונף שכזה הוא החוזה העתידי המאפשר לסוחר לקשור את השקעתו ישירות למחירו של נכס בסיס מסויים תוך כדי הקצאת ביטחונות אופטימלית.

 
במאמר הבא אני אציג מדריך שיטתי למסחר יומי, גישה בה ניתן לפעול באמצעות חוזים עתידיים.

הגדרות

 
ההגדרה למסחר יומי היא כניסה ויציאה מפוזיציה (קניה ומכירה או מכירה וקניה) של חוזה עתידי במסגרת יום מסחר אחד. מסחר יומי שכזה יכול להתרחש בכל שוק נזיל וסחיר אבל רוב סחרני היום הגדולים נמצאים כיום במסחר של חוזי המט"ח, מדדי המניות, נפט וזהב.

 
בצורה אופיינית, סוחר יום (Day Trader) מקצוען למד את המקצוע, דאג לעצמו לגב כלכלי בהתאם לרמת הסיכון, תרגל רבות את השפעת המינוף על קצב ההשקעה והכין לעצמו מראש מספר אסטרטגיות מסחר אותן הוא יפעיל בהתאם למצב השוק המשתנה.

 
בד"כ, סחרני היום נוקטים באסטרטגיות מסחר קצרות (טווח הזמן בתוך פוזיציה נע בין דקות בודדות ועד למספר שעות) בכדי להרוויח מתזוזות קטנות יחסית במחירים בשווקים הסחירים ביותר.

ככלל, לסחרני יום יש שני תפקודים חשובים למסחר בשוק, הם עוזרים למסחר להתנהל בצורה משוכללת דרך סגירת פערי ארביטרז' (למשל קנייה ומכירה במקביל של נכס הבסיס והנגזרת שלו), ובנוסף הם אלה שיוצרים את הסחירות הגבוהה הקיימת בשוק החוזים העולמי של היום.

זה המקום גם לומר כי המחלוקת הקיימת לגבי השימוש במסחר יומי ורווחיותו נמצאת בשיאה. אם תבצע חיפוש בגוגל תוכל להיות עד לאותה מחלוקת. מחד, ישנן עשרות חברות המבטיחות דרך מהירה ופשוטה להתעשרות דרך מסחר יומי ומנגד, מופיעות כתבות של כלכלנים מהדור הישן המתריעים וטוענים כי מסחר יומי אגרסיבי הינו בלתי ריווחי בעליל. האמת, כרגיל, נמצאת היכן-שהוא באמצע. ישנה את אותה קבוצת סוחרים אשר נכנסת לנושא מבלי לדאוג למספיק ידע ומימון ומפסידה אבל מהעבר השני נמצאת קבוצה קטנה יותר אבל איכותית של סוחרים אשר בהחלט יכולה להתפרנס משיטת מסחר שכזו.

בנקודה זו אני אוסיף כי רבים מהסוחרים בחוזים עתידיים מתחילים את דרכם במסחר יומי ורק לאחר צבירת מספיק נסיון וקור רוח הם מתחילים לגוון את תיק ההשקעות עם פוזיציות ארוכות יותר ואופציות על חוזים. דרך פעולה זו הינה טבעית כיוון שהסכומים הקשורים בהשקעות בחוזים הינם נכבדים ביותר ודורשים תקופת הסתגלות מנטלית.

יתרונות וחסרונות של שיטת המסחר היומית

 
כמו כל דבר בטבע, גם לשיטת מסחר אגרסיבית זו יש צדדים חיוביים ושליליים בהפעלתה. נתחיל בנקודות החיוביות,
 

יתרונות-

 
ניתן לפעול בכל מצב שוק - לסוחר יומי יש את הכלים להגיב לשוק בעליה או ירידה או דשדוש. כל יום טומן בחובו מחדש, הזדמנויות רבות לרווח ואין צורך להמתין חודשים ושנים כדי להיכנס לעסקה.

 
טווח הזמן למסחר יכול להיות קצר - התפיסה הקלאסית של סוחר בבורסה אשר עוקב אחרי המחירים משעת הפתיחה של הבורסה בבוקר ועד לסגירה שלה בערב השתנתה. הסוחר היומי המודרני, מספיק לו להשקיע מספר שעות בודדות, לדעתי מינימום שעתיים, בכל זמן שנוח לו ורק בהן להיות מרוכז במסחר. כך ניתן בעצם להחזיק במשרה מלאה "רגילה" ולהוסיף אליה חצי משרה של טריידר.

 
אין צורך להחזיק פוזיציות בלילה - כאמור, סוחר יומי נשאר "נקי" בלילה והוא אינו חשוף לשוק כלשהו. אלמנט זה מעניק יתרון כפול, ראשית השינה של הסוחר טובה יותר והוא משוחרר מלחצים הנגרמים עקב המתח והשחיקה הנפשית הקשורות במסחר. שנית, אין צורך לסחור יום אחר יום בצורה רצופה אלא ניתן לסחור רק בימים בהם מתאפשר הדבר. לדוגמא סוחר יכול להחליט שהוא נכנס לשוק רק בימי שני ושישי בהם השוק תנודתי במיוחד ויש לו זמן להקדיש לנושא. יתרון זה אינו קיים בשיטת המסחר הקלאסי במניות בהם הסוחר חשוף יום אחרי יום לשוק גם בתקופות בהן לא נוח לו והוא לא עוקב אחרי תנועות המחירים.

 
ישנם יתרונות נוספים כמו שעות מסחר גמישות, יכולת למסחר אוטומטי, יכולת לפעול מכל מקום בעולם ועוד.

חסרונות-

 
שחיקה מנטאלית מוגברת - מסחר יומי דורש כמויות עצומות של קור רוח ויכולת להתגבר על כישלונות מזדמנים. סוחר לטווח קצר אשר לא מאומן בעמידה בלחצים עלול למצוא עצמו מיואש מהשוק.

 
עלויות תפעול גבוהות - מסחר יומי היא צורת המסחר הדורשת את המשאבים הרבים ביותר לטובת עמלות קניה ומכירה. הסוחר חייב להיות מודע להוצאות תפעול אלו ולהתייחס אליהן באסטרטגיית המסחר שלו.

 
איתותים טכניים פחות מובהקים - כאשר הסוחר עובד על טווחים קצרים של דקות או שעות, חוק העדר, העומד בבסיס התאוריה הטכנית עובד פחות טוב. ה"עדר" שמשחק במסחר התוך-יומי הינו קטן משמעותית מה"עדר" שסוחר על טווחים ארוכים יותר של ימים וחודשים ולכן התנהגותו תהיה פחות טכנית. למרות זאת, ניתוח טכני עובד גם במסחר תוך יומי, רק יש להערך לכמות כישלונות רבה יותר ולו רק בגלל העובדה שמבצעים עיסקאות רבות יותר.

תנאים מקדימים למסחר יומי

 
כעת ארחיב על סחרני היום המקצוענים ועל התנאים המקדימים בכדי להיות סוחר יומי מצליח:

 
ידע וניסיון בשוק - מסחר יומי הינו אינטנסבי ביותר ולכן רמת השליטה הנדרשת מסוחר מקצוען הינה טוטאלית, אולם טווחי הזמן הקצרים בו הסוחר חשוף בשילוב עם היכולת להציב פקודת הגבלת הפסד מראש מאפשרת לכל סוחר להתחיל ולסחור בשיטת מסחר כזו. חשוב להבין שבעולם מעשי הסוחר חייב להתחיל במקום כלשהו את דרכו גם כאשר עדיין אין לו נסיון, ודרך מסחר זו נחשבת כאידיאלית. כמובן שמומלץ להתחיל את המסחר על חוזים קטנים יחסית, רק לאחר שעברת קורס בנושא והתאמנת על תוכנת מסחר דמו.

 
הון התחלתי מספיק - במסחר יומי על הסוחר להשתמש רק בהון אותו הוא מוכן לסכן מבלי להתמוטט כלכלית. בצורה כזו ניתן לנטרל חלק מהצד הרגשי בנוגע לכסף. המסחר הממונף מאפשר לסוחר להיחשף לשוק בכמות גדולה משמעותית מהסכום שיש ברשותו. הרעיון העיקרי בעבודה עם מכשיר ממונף הוא שכל עוד ההפסד מוגבל הרי והרווח בלתי מוגבל, לכן יש להיות קשוח עם ההפסד ולחתוך אותו מוקדם יחסית. בנוסף, יש לקחת בחשבון שעד להתמקצעות ברמה גבוהה הסוחר עלול לחוות תקופה של הפסדים, לכן סוחר רציני יכניס תקופה זו לתוך חשבון ההוצאות שלו וידע להתגבר עליה מבלי לפרוש באמצע.

 
אסטרטגיה- לסוחר היומי צריכה להיות תוכנית פעולה מדוייקת לכל תבנית שוק אפשרית. כלומר אסטרטגיית פעולה המותאמת לשוק עולה, לשוק יורד או לשוק מדשדש. לדוגמא, באזור בו השוק מדשדש הסוחר יחפש הזדמנות לסווינג קצר, בזמן שמתפרסם נתון כלכלי חשוב הסוחר ינסה "לדוג" את קצה התנועה, כאשר השוק צפוי לפרוץ הסוחר ינסה לפעול בכיוון התנועה מלווה בסטופ צמוד.

 
אסטרטגיות אלו הנן סטטיסטיות ברובן והן נהפכות רווחיות רק לאורך זמן ובשילוב עם משמעת ברזל בהוצאתן אל הפועל.

סוגי סוחרים

 
ניתן לחלק את סחרני היום אשר מתפרנסים מהמסחר לשניים - פרטיים מול מוסדיים.

 
עד למהפכת האינטרנט הסוחרים המוסדיים היו בעלי אמצעים שהסוחרים הפרטים היו יכולים רק לחלום עליהם. זה כלל גישה ישירה לעושי השוק, כמות גדולה של הון עצמי, תוכנות אנליטיות יקרות, קשרים ברצפות המסחר, עמלות ביצוע אפסיות ועוד. אבל בעידן המודרני, בו המסחר מתבצע על פלטפורמת מסחר אלקטרונית, הפך הסוחר הפרטי לשווה כוחות מול הסוחר המוסדי. אני אסביר, המסחר הבורסאי הפך את עושי השוק לבלתי רלוונטים, כלומר כל סוחר פרטי ניגש ישירות לשוק במסחר והוא אינו נזקק יותר למתווכים. תוכנות מתקדמות מותקנות כיום בקלות על כל מחשב ביתי והופכות את "תא הטייס" של הסוחר לסימולטור של 15 F קטן. קשרים ברצפת המסחר אינם נדרשים עוד כי המסחר כולו הפך אלקטרוני וביצוע פעולות מתבצע לפי סדר הופעתן בפלטפורמה ללא כל קשר להיקף הפעולה. ולבסוף, המסחר הממוחשב הוריד את עלויות הביצוע לסוחר הפרטי לרמות כאלו שהן הפכו לזניחות בהשוואה לתנועות בשוק.

דגשים למסחר יומי בחוזים

 
שעות פעילות- על הסוחר להכיר מראש את דפוס הפעילות המשתנה של החוזה לאורך שעות היום. לדוגמא כאשר עובדים על חוזה המיני-נאסדק יש לדעת כי המסחר בפתיחה, בשעה 16:30 שעון ישראל , הינו תנודתי ביותר ונרגע לאחר כ-15 דק'. וגם לקראת הסגירה, משעה 22:30 שעון ישראל, לא מומלץ לפתוח פוזיציות חדשות כי השוק כבר סיים את המהלך היומי. לנושא הזמנים יש להוסיף גם את מועד פירסומם של נתונים כלכליים עיקריים, ברגע הפירסום החוזה מקבל "מכה" חזקה ונע מהר מדי לכן עדיף לא להיות בשוק בעת פירסום הודעה.

 
רווח ריאלי - סוחר יומי מיומן חייב להפנים את השתנות השווקים ולא לצפות בכל יום לאותה תוחלת רווח. במסחר היומי מומלץ למקם את הפקודות בנקודות טכניות משמעותיות ולתת לגרף "לדבר" במיקום הפקודה. כוונתי היא שהסוחר לא יקבע לעצמו יעד קבוע לרווח אלא ינסה להגיב לתבנית הנוצרת בשוק ויתן לשוק לקבוע את רמת הרווח היומית. מאידך, במקרה הפסד ההמלצה היא כן לקבוע מראש סכום הפסד מקסימלי אותו מוכן הסוחר לספוג ואם רמה זו הושגה יש לחדול מהמסחר לאלתר ולנוח לפחות עד יום המחרת.

 
לא להתפזר - סחרני יום מתחילים נוטים להתרגש יתר על המידה מהשינויים בשוק ולהגיב בביצוע פעולות מרובות
(OverTrading). הדרך להתמודד מול אתגר מנטלי זה היא לתכנן את המסחר מראש ולתרגל את האסטרטגיה מספר פעמים על חשבון דמו. יש להבין כי לכל שוק יש קצב "נשימה" משלו וביצוע פעולות מרובות אינו מבטיח רווח אלא רק תשלום גבוה עבור עמלות. את הפעילות בשוק יש לבצע בצורה זהירה ועיקבית תוך כדי הפעלת מנה קבועה של השקעה בכל פעם מחדש.

סיכום

 
למרות שהמסחר היומי הפך לנושא עליו יש חילוקי דעות רבים, את שכיחותו לא ניתן להכחיש. חלק טוענים שכדאי לסוחרים פרטיים להתרחק משיטת מסחר זאת , בזמן שאחרים טוענים כי ניתן לייצר רווח נאה בשיטה כזו. לדעתי, מסחר יומי משמש כיום כדלת הכניסה האידיאלית של סוחרים רבים לשוק החוזים העתידיים. הסוחר המתחיל ימצא בשיטת מסחר זו את המינון הנכון המתאים לו בעבודה מול שוק יחידי בעוד שהסוחר המיומן יכול להתקדם ו"לפרק" מספר שווקים במקביל על בסיס יומי. ההתפתחות הטכנולוגית תרמה רבות לפופולריות של סגנון עבודה זה ויש לשער כי בעתיד עוד רבים יצטרפו למעגל הסחרנים היומיים על בסיס קבוע.

 

לאתר מרקט פלייס

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה התקבלו 2 תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
1.
http://shereli.fav.co.il/index.php?dir=a
קורס מסחר יומי 05.01.12 (00:10)
2.
בורסה
משה 08.01.12 (09:38)