מס' צפיות - 365
דירוג ממוצע -
בית משפט בינלאומי לפשעי המערכת הפיננסית
מאת: רפי גליק 12/10/08 (01:20)

ראשי המגזר הפיננסי הבינלאומי שהביאו למשבר הכלכלי הגלובלי הנוכחי ראויים לעמוד לדין בבית המשפט הבינלאומי לפשעי הבנקים והמגזר הפיננסי, שיוקם בהאג בסמוך לזה הדן בפושעי המלחמה. תאוות הבצע של ראשי המגזר הפיננסי בעולם כולו הביאה לחלק גדול מתוצאות המשבר הנוכחי שתוצאותיו הסופיות עדיין אינן נראות באופק, וראוי שהנושא הזה יחקר וימוצה עד תום.

 

הבעיה המרכזית במשבר הכלכלי הגלובלי הנוכחי היא, שלמערכת הפיננסית הבינלאומית אין כלים להתמודד עם משבר גלובלי והיא כנראה גם אינה יודעת את היקף אמצעי התשלום המצרפיים שנוצרו, באמצעות ריביות גבוהות ובדרכים עקלקלות על ידי המגזר הפיננסי הבינלאומי .

קחו למשל את איסלנד ,מדינה קטנה בגודל של העיר חיפה. איסלנד החליטה להפוך למרכז פיננסי בינלאומי, המושג אולי מוכר לכם מוועדת אריאב אצלנו, שלמזלנו הרב איחרה את הרכבת.

איסלנד הפעילה מערכת פיננסית ליברלית שיכלה לתת ריבית גבוהה על פקדונות וגם יכלה לתת אשראי נדיב במרווחים יפים. איך זה עבד בפירמידה הבנקאית הגלובלית . את עודפי הנזילות שלה שלחה איסלנד לבתי ההשקעות מסוג ליהמן ברזרס, שארזו אגחים, קרנות ריט, אגחים קונצרניים ומה לא, ומכרו את זה לשוק ההון בריביות גבוהות שהותירו לבנקים באיסלנד רווחים יפים. אבל האם אתם חושבים שהבנקים באיסלנד הסתכנו על המרווחים הפיננסים? כנראה שלא.

חברות כמו AIG שבראשן עומד גם ידידנו נגיד בנק ישראל לשעבר יעקב פרנקל , פרופסור מכובד לכלכלה, מראשי קרן המטבע הבין לאומית לשעבר, נתנה ביטוחי אשראי מכל הבא ליד, עבור משכנתאות של 90 אחוזים ויותר מערך הנכס וגם עבור פשיטות רגל של אגחים קונצרניים והכל כמובן באופן חוקי ובגיבויין של חברות דירוג האשראי, ובמקרה של דירוג גבוהה, גם ללא סיכון ממשי וללא צורך בדיווחים חריגים לרשויות ולבעלי המניות. .

כשחזרו ראשי הבנקים של איסלנד מהסיבוב המוכר, פקדונות, הלוואות, השקעות וביטוחים ,הם ראו שללא סיכון נוסף אפשר להמשיך לגלגל את השטיח ואפילו בריביות גבוהות יותר ולהגדיל את היקף הפקדונות של העם הבריטי "המסכן" ואחרים.

מה שקורה ברגעים אלו בין איסלנד לבריטניה, קיים אולי רק במצב מלחמה בין מדינות. איסלנד הלאימה את מערכת הבנקאות שלה והקפיאה עשרות מיליארדי דולרים של אזרחים בריטים ואחרים. ולמי פונה איסלנד לסיוע חרום אם לא ליריבה לשעבר ממזרח, הלו היא ברה"מ המתחדשת של פוטין.

המשמעות של פעילות בנקים באיסלנד, הוא שמדינה קטנה שיחקה תפקיד מרכזי בהגדלת הביקושים למכשירים פיננסיים מסוכנים בארה"ב ובעולם והגדילה את אמצעי התשלום של אזרחי בריטניה וארה"ב מבלי שהפיקוח המוניטרי הן בארה"ב והן בבריטניה יכול היה לדעת את גודלו ולפקח על השפעתו. היא גם גרמה לקונצרנים להגדיל את גיוסי ההון באמצעות אגחים, כאשר מנגנון ההלואות הישיר והמפוקח מיצה את עצמו, כי מה לא עושים לטובת עוד עמלות ורווחים.

מה אמר הפרופסור המכובד מראשי AIG יעקב פרנקל, רק במאי האחרון: "פרנקל התייחס לשווקים המתעוררים, כמו ברזיל, רוסיה ומדינות אסיה, ואמר כי "בשנה שעברה 70% מהצמיחה העולמית הגיעה מהשווקים המתעוררים. ההאטה בעולם המערבי זוכה ל'נחיתה רכה', בזכות הצמיחה במדינות המתפתחות. הצמיחה בארה"ב לא יורדת היום מתחת לאפס, בזכות פיצוי לו היא זוכה בדמות צמיחה אדירה ביצוא, אשר יוצא לשאר העולם, ובעיקר לשווקים המתעוררים. לכן, חשוב לשמור על השווקים פתוחים כדי לשמור על הצמיחה העולמית".

גם בכנס דאבוס האחרון הרגיע פרופסור פרנקל את הציבור: "הדולר לא קרס, הין לא עלה, הנפט לא הגיע ל-100 דולר, הפרוטקציוניזם לא ניצח. התחזיות השחורות לא התממשו. אי אפשר להגיד שמשבר לא יכול לקרות, אבל העולם הוא גלובלי, שווקים פיננסיים רחבים ועמוקים מאפשרים לתיקונים להיות יותר רגועים ומסודרים, וכמעט אפשר להגיד שאנחנו מחוסנים מפני ניהול מדיניות כלכלית כושלת, בגלל החוזק של השווקים הפיננסיים" (פרופ' יעקב פרנקל, סגן יו"ר AIG, בכנס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, 24.1.2007).

"הנחיתה הרכה" מדימויו של הפרופסור פרנקל הפכה למפולת כלכלית עולמית, שפרנקל ודומיו עזרו ביצירתן , סחטו מהם רווחים ועתה אינם יודעים כיצד להתמודד עמה. לא פלא שממשלת ארה"ב הוסיפה השבוע 40 מיליארד דולר לחבילת הסיוע של 80 מיליארד דולר שכבר ניתנה לענק הבטחונות AIG. וגם אין זה מפתיע שענק הביטוח התכונן לקיים מסיבה במרכז נופש בקליפורניה בעלות של מאות אלפי דולרים, למרות מצבו הקשה וביטל אותה רק בלחץ העיתונות והקונגרס.

האם פתרונות גלובליים ורגולציה גלובלית יהיו היסודות של התיאורייה הכלכלית של העולם הפיננסי הגלובלי בסופו של המשבר הנוכחי או פירוקה של הגלובליזציה? כרגע אין לנו כנראה זמן להתמודד עם תאוריות.

בינתיים היינו רוצים לראות את כוכבי המשבר הנוכחי מזיעים בבית המשפט הבינלאומי לפשעי המערכת הפיננסית. הרווחים שצברה המערכת הפיננסית וראשיה בשנים האחרונות צריכים לחזור לציבור.

 

לבלוג של רפי גליק

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר