מס' צפיות - 3989
דירוג ממוצע -
בועת נדל"ן, האומנם?!
מאת: ליאור אקרמן 06/09/17 (13:06)

כבר זמן רב שאנחנו שומעים את המושג הזה נזרק לאוויר שוב ושוב, כאשר לרוב זה מגיע כחלק ממשפט או הסברים ארוכים מאוד מדוע מחירי הדירות בישראל איבדו כיוון. אני טוען שבמצב הנתונים הקיים, לא יכולה להיות בועה. למה? יש הרבה סיבות, ואני אציג כאן 2 עיקריות.

בועת נדל"ן או בועת דיור מוגדרת כך: ניפוח שוק כלכלי המתרחש מעת לעת בשוקי נדל"ן מקומיים או גלובליים. בועת הנדל"ן מאופיינת בעלייה חדה ומהירה בשווי נכסי מקרקעין עד אשר השווי המוערך מגיע לרמות גבוהות באופן לא פרופורציונאלי ביחס להכנסה הממוצעת של התושבים או לפרמטרים כלכליים אחרים.

אשלב הסברים מילוליים עם נתונים מספריים, שיראו בדיוק למה אין בישראל בועת נדל"ן ולמה המחירים ימשיכו לעלות לפחות במהלך 5 עד 10 השנים הקרובות. הסיבה הראשונה היא שעליית מחירי הנדל"ן בישראל יציבה, הקצב אומנם קצת מהיר יותר במהלך השנים האחרונות (וזאת בעיקר עקב תנאי ריבית נמוכה במשק), אך השוואה בין השנים תראה לנו על יציבות ברורה. בין השנים 2012-2013 עליית מחירי הדירות בישראל הייתה כ- 15%, כאשר במהלך השנים 2014-2015 התקיימה עלייה נוספת של כ- 14%. במהלך השנתיים האחרונות ועקב ניסיונות בלימה אגרסיביים של שר האוצר, הצליחו לגרום למחירי הדיור במהלך השנה וחצי האחרונות לעלות רק 10%!!! לא שינוי דרסטי, אם נתחשב בעובדה שיש לפנינו עוד חצי שנה של עליות, כאשר ממש בפתחנו הדילמה עבור אישור או ביטול חוק 'מס דירה שלישית'. גם מי שדעתו שונה משלי, יודע שביטול החוק ע"י בג"ץ יחזיר לשוק את המשקיעים, שהקפיאו את פעילותם בחצי השנה האחרונה, וכך נחווה עלייה  חדה נוספת במחירי הנדל"ן בישראל.  

ההוכחה השנייה מתייחסת לשיעור ראשון בכלכלה. שמו במוסדות האקדמיה בישראל 'ביקוש והיצע'. נכון להיות (וזאת גם על פי דוחות מרשות המיסים ובדיקות של משרד האוצר) קיימת דרישה של כ- 80 עד 100 אלף דירות יותר מהקיים. בהנחה וכל תוכניות משרד האוצר ימשיכו לפעול לפי התכנון לאורך שנים (ואנחנו יודעים כבר שזה לא כל כך ריאלי, עקב חילופי ממשלות תכופים בישראל), צפי הבניה הוא 60 אלף יחידות דיור בשנה, כאשר הביקוש הוא ל- 50 אלף יחידות חדשות בשנה, אזי בחישוב פשוט ייקח עוד כ- 10 שנים לסגור את הפער. עם הנתון הזה קיימות 2 בעיות מובנות ובסיסיות. הראשונה היא שבכלכלה כמו בכלכלה, השוואת הביקוש להיצע תביא למציאת נקודת האיזון בלבד, כלומר רק לבלימת עליית מחירי הדיור ולא לירידה שלהם. הבעיה השנייה היא שאף אחד מהכוחות החזקים בשוק הכלכלי בישראל, ולא חשוב אם קוראים להם טייקונים, כרישי נדל"ן או שרים בממשלה, לא מעוניין שמחירי הנדל"ן בישראל ירדו. למה הם לא מעוניינים???? הרי זה מה שהבטיחו לנו בבחירות?!

 

הכותב הוא בן 40, נשוי+1. מאמין שכל אדם חייב לדאוג לעתידו ועתיד משפחתו ע"י הכנסה פסיבית. יזם ויועץ השקעות בתחום הנדל"ן.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר