במסגרת עבודתם מול מטופלים, נתקלים לעיתים פסיכולוגים, רופאים ועובדים סוציאליים כאחד, בטיפוס המופנם, אשר לא מרגיש בנוח לשתף או לחלופין מנסה להדחיק ולהשתיק את רגשותיו.
במסגרת עבודתם מול מטופלים, נתקלים לעיתים פסיכולוגים, רופאים ועובדים סוציאליים כאחד, בטיפוס המופנם, אשר לא מרגיש בנוח לשתף או לחלופין מנסה להדחיק ולהשתיק את רגשותיו.
הבעיה נפוצה בעיקר בטיפול בילדים אשר עברו מקרים של תקיפה מינית (בעיקר ילדות) וחולי סרטן למשל.
המטפל מנסה לדובב את המטופל בכדי להבין את המצב בו הוא נמצא, כיצד הוא מרגיש ומה קורה לו "בפנים" ואת דרך הטיפול המתאימה לו, ולכן נאלץ להשתמש בחומרים מתווכים.
אחד הכלים האפקטיביים ביותר שנמצאו מתאימים לטיפול בבעיה הוא הקלפים הטיפוליים, אשר מתארים סיטואציות ודמויות.
מובא ע"י דר' ירון זיו
כלי עיקוף בין המטופל למטפל
במהלך טיפול בילדים חולים, אשר נמצאים במצב נפשי קשה, לדוגמה אחרי קבלת תוצאות בדיקת ביופסיה או הודעתו של הרופא על התקדמותה של המחלה, נהוג להשתמש בכלים מתווכים בכדי לעזור למטופל להפתח ולדבר על מצבו.
היתרון הגדול הטמון בקלפים, הוא שהם יוצרים הרחקה, הדיבור הוא לא ישיר אלא מדברים "על הקלף", ומצד שני הכלי מספיק רחוק רגשית בכדי שהמטופל ירגיש בנוח לדבר עליו ולתאר את מה שהוא רואה בקלף מתוך נקודת המבט הפנימית - נפדית שלו באותו הרגע.
הקלף כישות נפרדת
אחד השימושים הנפוצים בקלף הוא דיבובו של הקלף על ידי המטופל, אשר עונה מה לדעתו הקלף "היה אומר" אילו הוא יכל לדבר.
התהליך, שפותח במהלך התקדמות העבודה באמצעות הקלפים הטיפוליים, הפך למעין עבודת גשטאלט - פסיכודראמה, אשר הופכת את הקלף לישות בפני עצמה.
כאמור, הקלפים יכולים בקלות להיות מומרים לכל כלי מתווך אחר, בין אם מדובר בבובות, עבודות ציור או יצירה, אשר מהווים כלי עיקוף בין המטופל לסביבה - אליה הוא חושש לפרוק את אשר עומד על ליבו.
לסיכום, הקלפים הטיפוליים הם חלק נוסף מתוך מאגר רחב ביותר של כלים מתווכים, הנועדו לעזור ולגשר על הפער הנפשי והתודעתי שבין המטופל למטפל. השימוש בהם עשוי ליעל מאוד את שיטות העבודה של המטפל וכמובן את אפקטיביות העבודה שלו.
דר' ירון זיו מדגיש שחשוב לזכור כי הדבר המשמעותי ביותר בכל הכלים הללו הוא העיקוף וחוסר הישירות בין המטופל אשר מתבקש לפרוק לבין המטפל אשר מבקש לדובבו ולעזור לו.
ירון זיו - הנחיית קבוצות