מס' צפיות - 542
דירוג ממוצע -
עתידה של האנושות
מאת: אברי שחם 19/02/11 (11:15)

ידיעה באינטרנט: "בתום דו-קרב בן שלושה ימים, הביס מחשב-על של יבמ המכונה ווטסון את שני אלופי-האלופים במשחק הטלוויזיה האמריקאי jeopardy.
המשחק הוכיח לא רק את יכולתו של מחשב לגבור על בני אדם בשעשעון טרויוויה - אלא גם את יכולתן של מכונות לענות לשאלות באופן דומה לזה שבו מתבטאים בני אדם: במשפטים שלמים, ובדיבור רהוט. ביבמ מסבירים כי ההישג הזה מניח תשתית לצורה חדשה של תקשורת בין אדם למחשב".

בגיליון האחרון של המגזין 'טיים' - שאני נמנה על קוראיו הנאמנים זה עשרות שנים - התפרסם מאמר מרתק שכותרתו "2045, השנה בה האדם יהפוך לאלמותי". המאמר, פרי עתו של העיתונאי לב גרוסמן, דן בתורת ה-singularity  (ייחודיות), מושג שאול מתחום האסטרופיזיקה, בה הוא מציין נקודה ברצף החלל-זמן - למשל בתוך חור שחור - בה החוקים הרגילים של הפיזיקה מפסיקים להתקיים. כאשר בימינו אלה מדברים על ה-singularity, הכוונה לרגע נתון, בו השינוי הטכנולוגי יהפוך להיות כל-כך מהיר ועמוק, שיתהווה קרע במארג ההיסטוריה האנושית. לדעת חסידי התורה הזאת, שכמו כל התורות החדשות שנויה במחלוקת, תוך משהו כמו 35 שנים, יקיץ הקץ על התרבות האנושית כפי שאנו מכירים אותה. 

אין כל וויכוח על כך, כי הקצב המואץ של השינוי והצמיחה המעריכית של כוח המיחשוב הביאו לכך, שטכנולוגיה זאת מתקדמת כעת בכל שעה בקצב מואץ יותר, מאשר בכול 90 השנים שקדמו לכך. מעריכים, כי בשנת 2015 תעבור יכולתם השכלית של המחשבים את זה של העכבר, ב-2023 את זה של הבן אדם ולפי הערכה הנחשבת לשמרנית, ב-2045 היא תעלה על יכולתם השכלית של כל המוחות האנושיים גם יחד.  

לדעת חסידי תורת ה-singularity, הפתחותם המואצת של המחשבים תימשך גם מנקודה זאת, עד שהם יהפכו להרבה יותר אינטליגנטיים מאיתנו בני האנוש, מה גם שהמחשבים יטלו לידיהם את הפיתוח של עצמם מיוצריהם האנושיים בעלי החשיבה האיטית. מדען מחשב שהוא בעצמו מחשב-על, יוכל לעבוד במהירות מדהימה, מבלי להזדקק להפסקות שינה, אכילה, או לצ'טים בטלים עם חבריו לעבודה.

השאלה היא רק, אם התקדמות זאת תתבטא בכך בלבד שהמחשבים של העתיד יהיו מסוגלים לבצע חישובים מהר יותר, או שיחול תהליך כלשהו שיהפכם לישות בעלת תודעה, המשתווה לתודעה האנושית? האם יוכלו לנהוג במכונית, לבצע החלטות אתיות, לכתוב ספרים, ליהנות מהתבוננות ביצירות אומנות, או להשמיע הערות שנונות מקוריות, שהמציאו הם עצמם? איש איננו יכול להעריך את התפתחותן והתנהגותן של בינות מלאכותיות אלה, החכמות יותר מבני האדם, כי אז הרי הוא היה חכם כמוהן. כל מה שיש ביכולתם של המדענים לעשות, הוא לפתח תיאוריות מגוונות ופנטסטיות על כך.

יתכן ונתמזג עמם ונהפוך לקיבורגים סופר-אינטליגנטיים. נשתמש במחשבים להעצמת היכולת האינטלקטואלית שלנו באותה דרך בה המכוניות והמטוסים מעצימים את היכולת הפיזית שלנו. אולי אותן הבינות המלאכותיות יסייעו בידינו לבטל את ההשפעות המזיקות של גיל הזיקנה ויאריכו את משך חיינו ללא גבול? אולי נסרוק את תודעתנו למחשבים ונחיה בתוכם לעולם, כתוכנה, באופן וירטואלי (הרעיון אינו חדש. המשורר, המחזאי והמיסטיקן האירי ויליאם בטלר ייטס ביכה באחד משיריו: את "הנשמה המוצמדת אל בעל חיים גוסס"), או אולי המחשבים ייפנו בכלל נגד האנושות וישמידו אותה?

דבר אחד בטוח: תחול טרנספורמציה מוחלטת של המין האנושי, למשהו שכבר לא יהיה מוכר לבריות בני ימינו. זאת היא משמעותה האמיתית של תופעת ה-singularity.

מדע בדיוני? לא יותר מאשר חיזוי מזג האוויר הוא מדע בדיוני. ריימונד קורצוול, מחבר הרב-מכר "הסינגולריות קרובה", מציין, כי גודלו של הטלפון הנייד הממוצע הוא מיליונית מגודלו, מחירו הוא מיליונית ממחירו ועוצמתו גדול 1000 מונים, מזה של המחשב בו הוא השתמש לפני 40 שנים במכון לטכנולוגיה במסצ'וסטס. הסינגולריות אינה תיאוריה שולית, זוהי היפותיזה רצינית על התפתחותם העתידית של החיים על כדור הארץ. מזה שלוש שנים קיימת אוניברסיטה המוקדשת ל-singularity, הנתמכת על-ידי סוכנות החלל האמריקאית וחברת גוגל היא אחד הספונסרים שלה. בסן פרנסיסקו פועל גם המכון ה-singularity לבינה מלאכותית, העורך מדי שנה ועידת פסגה בה משתתפים לצד מדעני מחשב, גם פסיכולוגים, ביולוגים מולקולריים, רופאים ואחרים.

באשר לי, אני תמיד פתוח לחידושים טכנולוגיים, לחשיבה מחוץ לקופסה. במיוחד נדלקתי לנושא של הארכת החיים. גבולות ביולוגיים שרוב האנשים מתייחסים אליהם כקבועים ולא עבירים, נחשבים בעיניי הדוגלים ברעיון ה-singularity לבעיות קשות לפתרון, אך פתירות. גם המוות הוא גבול כזה. זיקנה היא מחלה ככל המחלות ומה עושה מדע הרפואה עם מחלות? הוא מרפאן. לדעתו של הביולוג האנגלי הידוע, חוקר הארכת החיים, אוברי דה-גריי, "הגוף האנושי הוא מכונה הצוברת סוגים שונים של נזק, כתופעת לוואי של הפונקציה הרגילה של מכונה זאת. על כן, עקרונית, נזק זה ניתן לתיקון תקופתי. זאת הסיבה שיש לנו רכבי אספנות."

בדרך כלל הייתי אומר, נחיה ונראה, אבל לדאבוני לא אהיה כאן, כדי לחזות בכך אם נבואות אלה תתגשמנה בחלקן, או במלואן, או שיתברר שהן שטות גמורה, אבל לאלה מכם, הצעירים יותר, אני מציע, כי יגיבו בעוד כ-35 שנים על הרשימה הזאת. אני סמוך ובטוח, כי ילדיי ישמחו להשיב להם.

 

הכותב הוא ישראלי נשוי, שלושה ילדים, שישה נכדים. עוסק בעריכה וכתיבה טכנית לפרנסתו ובכתיבה יוצרת ותרגום בעברית, אנגלית והונגרית וגלישה באינטרנט להנאתו. גר בת"א וגאה להימנות על חברי מרץ.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר