מס' צפיות - 733
דירוג ממוצע -
הקמת ממשלת אחדות לאומית, ועכשיו
המצב הקשה שכיום ניצבת בפניה המדינה, מחייב ליכוד השורות על ידי המפלגות הגדולות, ביטול האינטרסים המפלגתיים הצרים וחשיבה שטובת המדינה קודמת לכול. הצורך בהקמת ממשלת ליכוד לאומי זועק לשמים.
מאת: גרשון אקשטיין 11/10/08 (14:51)

מספרים, שג'ינגיס חאן, מייסד האימפריה המונגולית, בתחילת דרכו בשנת 1206, בבואו לאחד את כל השבטים המונגוליים הפזורים, אסף את ראשי השבטים והציג בפניהם  את רעיון חשיבות הליכוד  בהמחשה חיה, הוא נטל חץ אחד, ושבר אותו בנקל לעיני הנוכחים, אך בבואו להדגים ולשבור ערימת חיצים ביחד, הדבר לא צלח בידו. כך בפשטות הוא הצליח לשכנע את ראשי השבטים בצורך למה חשוב להתאחד וההמשך על האימפריה המונגולית בשליטתו כתובים בדברי על ההיסטוריה ידוע.

 

רעיון הקמת ממשלת אחדות לאומית עלה מספר פעמים לאחרונה לאור האירועים האחרונים של התפטרות ראש הממשלה, אולמרט והטלת משימת הרכבת הממשלה על ציפי לבני אשר מנסה בימים אלה ועד תחילת  נובמבר עם אפשרות להארכה לעוד שבועיים להקים ממשלה. זה הזמן לעשות מאמצים עילאיים להקמת ממשלת אחדות לאומית ולא להרים ידיים.

 

מהי ממשלת אחדות לאומית?

 

ממשלה, שחברות בה רוב הסיעות העיקריות בבית הנבחרים, בניגוד לממשלת קואליציה רגילה, שמספר המפלגות החברות בה מצומצם יותר. ממשלת אחדות מוקמת נוכח מצבים חריגים, כגון מצב חירום לאומי. ממשלת אחדות לאומית בישראל (בעבר היה נהוג הכינוי "ממשלת ליכוד לאומי") הוא גם כינוי לממשלה שבה חברים נציגים ממפלגות יריבות. ממשלות כאלו כללו בעבר נציגים משתי המפלגות הגדולות, מפלגת העבודה לגלגוליה השונים ומפלגת הליכוד לגלגוליה.

 

הסיבות להקמת ממשלת אחדות לאומית היו:

 

1.מצב חירום שנובע ,או מסיבת מלחמה, או מסיבת משבר כלכלי, או ממצב שלא מאפשר ניהול  רגיל של יחסי ממשלה-אופוזיציה בכנסת.
2.מצב של איזון מוחלט בין גושי המפלגות העיקריים בכנסת, כך ששום גוש לא הצליח לגבש קואליציה בעלת רוב.
במצבים אלה  אפשר להקדים את הבחירות לכנסת או להרכיב ממשלת אחדות לאומית.
כיוון שמערכות בחירות תכופות עלולות לערער את יציבות המשטר ועולות לא מעט כסף  שיתפו עד היום  שני גושי המפלגות הגדולות  פעולה עד למועד הרגיל של הבחירות. 

 

למה חשוב להקים דווקא בעת הזו ממשלת אחדות לאומית?

 

מדינת ישראל אכן נקלעה כיום לכל הדעות למצב המחייב  ממשלת אחדות לאומית נוכח המצב הביטחוני-מדיני והכלכלי:
1.האיום האירני,לבנון וחיזבאללה ומדרום החמאס.
2.הימצאות בעיצומם של תהליכים מדיניים עם הפלשתינאים ועם סוריה.
3.משבר כלכלי עמוק כתוצאה מהמצב הכלכלי בעולם.

 
כל אלה מצביעים על מצב משברי המחייב ליכוד השורות

 
יתרונה הגדול של ממשלת האחדות, שבעצם הקמתה היא יוצרת בסיס רחב של סולידאריות ומספקת למערכת הפוליטית "פסק זמן" המאפשר קבלת הכרעות המצויות בתחום הקונסנזוס הלאומי ומשענת יציבה לנקיטת צעדים חריפים בשעת משבר הפוקד אותנו.וזה מה שנחוץ לנו היום כאוויר לנשימה.
עצם קיומה של תמיכה רחבה בקואליציה מחליש את הצורך במשמעת קואליציונית נוקשה, מה שעשוי לאפשר לחברי קואליציה לפעול בשיתוף עם חברי אופוזיציה באופן שלא היה מתאפשר אילו היו יחסי האופוזיציה והקואליציה מאוזנים יותר.

 

חסרונות ממשלת אחדות לאומית:

 
1.היא עלולה ליצור קיבעון בפעולת הממשלה, משום שחילוקי דעות (לפעמים גם אישיים)בין השותפות לקואליציה בעניינים מהותיים  ועקרוניים אחרים עשויים למנוע את יכולת ההכרעה של המערכת הפוליטית.
2.עצם קיומה של ממשלת אחדות לאומית אינו עולה בקנה אחד עם מרכיבים מהותיים בדמוקרטיה, כמו תחרותיות, חופש הבחירה בין חלופות אידיאולוגיות ומדיניות, מערך האיזונים והבלמים בין הרשות המבצעת לרשות המחוקקת וזהותן העצמאית של המפלגות.
3. קוטנה של האופוזיציה בממשלת אחדות לאומית פוגם ביעילות הביקורת על פעילות הממשלה ומנטרלת את עוצמתה.
אך חרף החסרונות, ללא ספק , במצב הקיים והקשה לנו ,הצורך הוא בהקמת ממשלת אחדות לאומית.

 
אז נשאלת כמובן השאלה, אז למה לא חוברים  ומקימים ממשלה כזו אשר תענה על צרכי השעה ולו עד לבחירות הכלליות בשנת 2010? שברקע הצהרתם של ציפי לבני מקדימה ואהוד ברק מהעבודה  על הצורך בכך. התשובות לכך:

 
1.הפעם יש לנו שלש מפלגות הטוענות לכתר וקשה להביא אותם למכנה משותף רחב,
2.סירובו של ביבי נתניהו, יו"ר מפלגת הליכוד להצטרף לקריאה מאחר והוא בטוח בכוחו לנצח בבחירות הכלליות שיוקמו,ולכן הוא חותר לכך בכל מאודו ולהקים ממשלה בראשותו.

 
אז מה עושים כעת? מהלכה למעשה.

 
יש להקים בדחיפות ממשלה אחדות לשנתיים, עד הבחירות הבאות ב-2010. הואיל וברור שטובת המדינה היא במקום הראשון כולם  נדרשים עכשיו לשים בצד את כל "ההישגים" התקציביים שרצו להשיג - ולהקים ממשלה שתוכניתה והרכבה ישקפו את קווי היסוד של הממשלה היוצאת.

 
יש להפעיל לחץ על מנהיגי הליכוד ונתניהו אישת וגםעל מנהיגי ש"ס, שטובת  המדינה בעת משבר קודמת לטובת המפלגה ועליהם להצטרף לממשלת אחדות לאומית והיה וזה לא יצלח וכל מאמצי השכנוע יעלו חרס ,העם, שהוא הריבון צריך להגיד את דברו, ולהפעיל לחץ גם באמצעות התקשורת על מקבלי ההחלטות וקובעי המדיניות במפלגות להקים ממשלת אחדות לאומית.

 
היה וגם זה לא יצלח, ותקום ממשלה צרה כל שהיא על ידי ציפי לבני שתעמוד בראשה,מן הראוי שכאשר נגיע לבחירות הכלליות , על הבוחר להביא בחשבון שמפלגת הליכוד רואה את האינטרסים הצרים של טובת המפלגה ומנהיגה לפני טובת המדינה ויצביע בהתאם לצו מצפונו.

 

מקורות

מתוך אנציקלופדיה ויקפדיה

מתוך אנציקלופדיה yant

המכון הישראלי לדמוקרטיה

הכותב הוא פנסיונר מצה"ל,השתחרתי בדרגת סא"ל,איש עסקים לשעבר ,שיצא לגמלאות. כיום סופר ופובליצסט.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר