מס' צפיות - 1334
דירוג ממוצע -
סקירה קצרה: Asus ExpressGate: לינוקס בכל מחשב
רכשתי בשבוע שעבר מחשב חדש, והגיע איתו ה-ExpressGate. לא שהתכוונתי ספציפית לרכוש את המחשב עם האפשרות הזו, אבל אם זה כבר שם, אז החלטתי לשחק עם זה.
מאת: חץ בן חמו 20/07/08 (23:36)

בחודשים האחרונים חברת ASUS החלה לשלב בלוחות האם שלהם את ה-ASUS ExpressGate או איך שהוא מוכר לאנשים מסויימים: Splashtop של חברת DeviceVM.

 

רכשתי בשבוע שעבר מחשב חדש, והגיע איתו ה-ExpressGate. לא שהתכוונתי ספציפית לרכוש את המחשב עם האפשרות הזו, אבל אם זה כבר שם, אז החלטתי לשחק עם זה.

 

אז ראשית, יהיה רעיון טוב לדייק עם הפרסום: בכל המקומות כתוב שתוך 5 שניות מה-BOOT תוכל לגלוש. זהו, זה לא נכון. תוכל תוך 5 שניות לקבל את המסך הראשי לבחור את האפליקציה, שתעלה את ה-X ואת האפליקציה (תיכף נדבר על האפליקציות).

 

בעקרון מסך ה-BOOT הוא לא יותר מאשר Frame Buffer עם תמיכה בעכבר. אין לי שום אפשרות להיכנס לתוך הקרביים של המערכת (הם לא נותנים טרמינל), אבל זה יכול להיות 2 אפשרויות: או Frame Buffer עם דרייבר VESA, או Tiny X עם דרייבר VESA. אין מבחינת הדברים שום קשר לאיזה כרטיס מסך נמצא במחשב שלך.

 

לאחר שבחרת את האפליקציה, ה-Tiny X עולה עם ניהול חלונות קטן (זה נראה כמו XFCE עם KDE) והאפליקציה רצה, ומתחתיה נמצאים האפשרויות לשנות רזולוציה, מקלדת, צליל ועוד ועוד. הדברים מאורגנים בצורה יעילה ומסודרת.

 

דבר שקצת מרגיז הוא חוסר האפשרות להיכנס ממש למערכת עם טרמינל. ה-X רץ על VT2 ומסך ה-VT1 "נעול" ע"י לוגו גרפי של ExpressGate. כמו כן אין תמיכה בלוח מקשים עברי (אבל יש ערבית).

 

מבחינת אחסון, המערכת אינה יושבת על איזה שהוא EPROM או FLASH אלא יושבת בתוך מחיצת ה-NTFS הרגילה במחשב תחת מחיצה חבויה בשם ASUS.SYS ומופעלת משם עם גישה מלאה ל-NTFS.

 

האם ניתן לעשות כל מיני שינוים למערכת? בהחלט, אך לא בצורה רשמית. כל המערכת יושבת בקבצי sqx (שאפשר לעשות להם mount דרך מערכת LINUX רגילה כל עוד יש לך תמיכה ב-squashFS) והיא מופרדת כך שכל חלק נמצא בקובץ sqx אחר (לדוגמא: va-config.sqx מכיל את כל קבצי ההגדרות והתוכניות שאפשר להפעיל כדי להגדיר דברים). כל מה שצריך זה סבלנות וחקירה.

 

מבחינת שימושיות במערכת, היא מאוד קלה לשימוש ולתפעול. אין הגדרות משתמשים כלל וכלל (כלומר בשום מקום אין login ויש גישה מלאה לקבצים בתוך הדיסק הקשיח, לתשומת לב חובבי האבטחה), והדברים עובדים מהר ויפה מאוד. יש בעיות פה ושם של יציבות קלה, אבל לא דברים כאלו קריטיים. בכל זאת, המערכת הזו נועדה לאפשר גלישה "מיידית" אם בדיוק אתה צריך משהו ואין לך כח להמתין שכל המערכת תעלה.

 

אני בהחלט יכול לראות מצב שאנשים שיהיה להם את ה-ExpressGate ישנו אותה מכאן ועד הודעה חדשה. המערכת מאוד קלה לשינוי (רוב הדברים כתובים ב-Python וב-bash) ויש בהחלט מצב שהתסריט של מה שהיה עם Linksys WRT יחזור עם ExpressGate. נכון, ב-BIOS של ASUS יש קריאה ישירה ל-ExpressGate אבל לא נראה לי שאי אפשר להתגבר על זה עם איזה מסך GRUB יפה.

 

לבלוג של חץ

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר