מס' צפיות - 299
דירוג ממוצע -
מזוודה על השלג - המלצה על הספר !
המחברת, אולה גרויסמן, מפליאה לשלב את חוויותיה וזכרונותיה שלה עם פרוזה נפלאה ורבת תנופה ברומן הראשון פרי עטה.
מאת: יונה דורון 18/12/09 (15:36)

השלג בשם הספר ובתמונת הכריכה היפה משדר לובן וטוהר, אולם למעשה , הוא מכסה על מעשים אפלים שנעשו ברוסיה בימי המשטר הקומוניסטי.

 

לנה, גיבורת הסיפור, היא צעירה ילידת ברית המועצות החיה כבר עשרים שנה בישראל. היא מגיעה למוסקבה  בשליחות אמה על מנת להביא כד עם אפרו של סבה שנפטר ואת היומן של סבתה שנפטרה עוד קודם לכן.

 

במוסקבה היא מתארחת בדירה של מרינה, חברתה של אמה, המקבלת אותה בחום ובלבביות. הדירה הזו היא העוגן בו נאחזת לנה כל אימת שהיא חוזרת משיטוטיה ברחבי העיר אשר נועדו לחשוף את העבר הבעייתי של משפחתה. הרבה ספלי תה מהבילים שתתה לנה במטבח של מרינה כדי לחמם את גופה ואת נשמתה גם יחד.

 

לנה, המתקשה בקריאת רוסית, קוראת לאיטה את היומן של סבתה ז'ניה, וכך היא מתודעת למעשים הקשים שנעשו על ידי קרובי משפחתה בימי סטאלין ולסודות האפלים של תקופת טרום-הולדתה. היומן מטלטל אותה רגשית והיא משתדלת לא לשפוט את האנשים שעשו מעשים איומים מאחר והתקופה הייתה שונה וקשה. המשטר הקומוניסטי ושלטון הפחד שהטיל על האזרחים, אילצו אנשים למכור את קרוביהם, עצמם ובשרם, על מנת לשרוד. באחד המקומות בספר אומר אריק (אחת מדמויות המשנה בסיפור) "אבל את לא היית במחנות !" (והכוונה למחנות העבודה בסיביר) ובזה מתמצת הקביעה ש"אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו".

 

במהלך השבוע האינטנסיבי של לנה היא פוגשת גם צעירים אחדים שאיתם היא יוצרת קשרים משמעותיים ואף מתאהבת באחד מהם. זה מאוד משמעותי עבורה מאחר ובישראל אין לה חברים והיא נזקקת לביקורים אצל פסיכולוג על מנת להתמודד עם מצוקותיה.

 

לנה, שגדלה בישראל ללא שורשים מאחר והוריה בקשו למחוק את עברם עם עלייתם ארצה, מוצאת את החיבור לרוסיה ולעבר. לקראת סוף השבוע היא כבר יודעת בבטחה שעוד תשוב לכאן ולא רק פעם אחת.

 

הקור הוא מוטיב העובר לאורך כל הספר ויחד עמו התה החם והוודקה - כלי המלחמה בקור. לנה מרבה לשתות ומגלה גם את ההנאה והשחרור שמעניק לה המשקה החריף.

 

הספר כתוב בצורת יומן בשני זמנים : ינואר 1992, זמן ביקורה של לנה במוסקבה והשנים 1951 - 1953 המתועדות ביומן של ז'ניה (ולאחר מכן עוד כמה קפיצות בזמן עד 1965, השנה שבה נולדה לנה ברוסיה). זוהי צורת כתיבה מעניינת היוצרת מתח מסוים בשעת הקריאה. המעברים בין התקופות גם ממחישים את ההבדל והשוני הגדול ביניהן.

 

הספר חושף את הקורא הישראלי לעולמם של צעירים, ילידי ברית המועצות לשעבר, החיים בישראל. הם חיים, למעשה, בשני עולמות ולעתים מרגישים זרות בשניהם ! גם טפח מעולמם של דור ההורים, העולים, נחשף וגם להם לא קל עם העבר הקומוניסטי וההווה הישראלי.

 

הכתיבה קולחת  והספר מרתק ומומלץ !

 

מזוודה על השלג

מאת אולה גרויסמן

הוצאת ידיעות ספרים וקסת

279 עמודים

הכותבת היא מחברת הספרים "תחנות בזמן" ו"סוד במשפחה"

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר