מס' צפיות - 179
דירוג ממוצע -
בית המשפט מתעלם מסבלם של אזרחים ותיקים
בית המשפט העליון דחה עתירה להעלאת קצבאות הזקנה לאזרחים הוותיקים במדינת ישראל. בכך, בית המשפט הפגין חוסר רגישות מחפיר לסבלם של אלפי קשישים הנאבקים לקיום בכבוד בשנות חייהם האחרונות.
מאת: מאיר חוטקובסקי 27/05/24 (21:00)

הלם

קבוצת המחאה "דור לדור" להעלאת קצבת הזקנה באמצעות תנועת אומ"ץ הגישו עתירה נגד המדינה ומוסד הביטוח הלאומי להעלאת קצבת האזרח הוותיק (בג"ץ 3948/23). בית המשפט העליון דחה את העתירה. הפסיקה הותירה אזרחים ותיקים רבים המומים ומאוכזבים, מכיוון שהיא דחתה את הטיעונים שהוצגו על ידי העותרים וקיבלה את עמדת המדינה. במקום להגן על זכויות היסוד של האזרחים המבוגרים ולהבטיח את כבודם, בית המשפט העדיף לדבוק בפרשנויות משפטיות קרות וריקות מהקשר מציאותי. הדברים מקוממים במיוחד לאור העובדה שהממשלה עצמה סירבה לשתף פעולה ולספק את המידע הדרוש להוכחת טענות העותרים.

 

תלונה פלילית ללא התייחסות

חוסר ההתייחסות של בית המשפט לעודף הכספים שנצבר בקופת הביטוח הלאומי, כתוצאה מהפער בין גובה הגמלה לבין גביית דמי הביטוח, כמו גם ניתוק הקצבה מההצמדה לשכר הממוצע במשק, מעורר שאלות קשות. בנוסף, התלונה שהוגשה ע"י תנועת אומ"ץ למשטרה על שימוש פלילי בכספי הביטוח לאומי והייתה אחת מסעיפי העתירה לא זכתה כלל להתייחסות השופטים.

בית המשפט בחר להתעלם מהטיעון המרכזי של העותרים, שדרש להכיר בכספי הקצבה כקניין של האזרחים הוותיקים, ובכך להפוך את התשלום למס לכל דבר.

 

פסק דין ללא השראה

אומר אורי פלום דובר קבוצת המחאה "מדור לדור": "חטפנו מכה קשה מבית המשפט שהעדיף גרסת מדינה שמתבססת על טיעונים שאבד עליהם הכלח כבר לפני שנים. כאשר חוק הביטוח הלאומי חוקק אי שם בשנות ה-50 של המאה הקודמת כוונתו הייתה להבטיח המשך קיום בכבוד לכל אדם שגילו ו/או בריאותו מונעים ממנו כבר להמשיך ולהתפרנס למחייתו.

אם לא די בכך, עצם הצורך להטיל על העותרת (אומ"ץ) ובאמצעותה עלינו האזרחים הוותיקים את נטל ההוכחה לטענה של אי יכולת להתקיים בכבוד מהקצבה הנוכחית, וזאת כאשר כל המשיבים עשו יד אחת שלא לאפשר את שחרור המידע הדרוש לצורך ההוכחה מעוררת סימני שאלה כבדים.

פסק הדין לעתירה לא יירשם ככל הנראה כפסק דין מעורר השראה וצוות עורכי הדין יצטרך לשבת ולחשוב כיצד להתמודד אתו בהמשך המאבק. לסיום חשוב להבהיר נקודה חשובה: המאבק לא הסתיים. המאבק על זכויות האזרחים הוותיקים ועל הגדלת קצבת הזקנה ימשיך עד להשגת המטרה".

 

רק מפלגת גמלאים

ד"ר אבי ביצור מנכ"ל משרד הגמלאים לשעבר, וכיום ראש לימודי הזקנה במכללה האקדמית בית ברל, אינו מופתע מפסק הדין. בתגובתו הוא פונה לראשי המחאה ומציע להם לשנות את כיוון מחאתם בדרכים משפטיות לדרכים פוליטיות ומוכן להעמיד את עצמו בראש מפלגת גמלאים. ביצור: "החלטה של בית המשפט לדחות את הבקשה להעלאת קצבת הזקנה לשכר מינימום הייתה צפויה מכיוון שמבחינה משפטית אין אפשרות לשנות את החוק הקיים. הדרך להשיג שינוי אינה משפטית אלא פוליטית". ביצור מבקר את החלוקה האוניברסלית של קצבאות הזקנה, ללא התחשבות בהכנסות הזקנים, ואומר: "צריכה להתקיים חלוקה דיפרנציאלית לפי מצבו הכלכלי של כל זקן. הזקנים חסרי הכנסה יקבלו קצבה גבוהה יותר מזקנים בעלי הכנסות אחרות".
ביצור חולק על האידיאולוגיה האוניברסלית שהנחתה את הרשויות בעבר, וקורא להקמת מפלגת גמלאים שתוביל שינוי במדיניות קצבאות הזקנה ובנושאים נוספים הנוגעים לזקנים בישראל.

"אם לא נקבל החלטות, אם לא תהיה מפלגת גמלאים שתגיד זה מה שאנו רוצים, ושתביא 15-10 מנדטים, לא יהיה. נשיא בית המשפט העליון לא יעזור לנו. הגיע הזמן שתבינו את זה.

הנה אני קורא: 'תקימו מפלגת גמלאים. אתם מחפשים מי שיוביל אותה, אני פנוי, מוכן להסתערות אחרי כל מה שראיתי במלחמת חרבות ברזל, הגיע הזמן למלחמת הכידונים של הקשישים בישראל, מגיע לנו. על הכידונים האלה, על הרגליים והידיים שלנו קמה המדינה הזאת והגיע הזמן לשנות אותה, זה אנחנו יכולים לעשות".

הכותב הוא חבר באיגוד הישראלי לעיתונות תקופתית ומועצת העיתונות.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר