כפי שכבר ציינתי ברשימתי הקודמת "על שתי גברות ונהג אוטובוס", בכל שנתיים, כאשר בירושלים נערכת החגיגה הבינלאומית של חובבי הספרים - היריד - אנו עולים לעיר הבירה לפחות פעם אחת. אני מניח, שאם אירוע דומה היה נערך בעיר מגורינו, ת"א, היינו מבקרים בו כמעט יום-יום. לא כל כך בגלל הספרים, אלא ההרצאות המעניינות, הראיונות עם סופרים ידועים וידועים פחות.
הפעם הגענו בסביבות 10 בבוקר ובמשך קרוב לשעה אחת, הסתובבנו בין אלפי הספרים. התצוגה הייתה מרהיבה וגם המחירים היו מפתים ביותר. הדבר דומה לארוחת מלכים המוגשת לנהנתן אמיתי. כמה אדם מסוגל לאכול ואיזה יצרית אומנות קולינרית עליו להעדיף? במקרה הפרטי שלנו הקושי היה, באיזה ספרים לבחור? בסופו של דבר התעשרתי בשני ספרים, שניהם באנגלית. האחד הוא ספר מתח. התיאור הקצר בשערו האחורי עורר את תשומת לבי בכך, שמעשה הרצח הראשון התרחש בירושלים בעוד שהשני במצריים, אבל לפני 80 שנים! יש כמובן קשר בין שני האירועים, אך לא אדע מהו, עד שלא אמצא זמן לקרוא את הספר. הספר השני המגולל את סיפורה של שושלת הונגרית-יהודית שכותרתו "שיחות עם אבותיי" פיתתה אותי. שני ספרים נראים לי מעניינים ואני מקווה שלא אתבדה.
בשעה 11 החלה שיחה על שורשים יהודיים בפולין עם ההיסטוריון והפילוסוף הפולני אדם מיכניק, עורך העיתון "גאזטה ויבורצ'ה". הדובר והנושא עניינו אותנו, אבל סבלנותנו פקעה במהירה. נראה היה לי, כי הגיגיו הארוכים והמפותלים של האורח, תומצתו למספר משפטים קצרים ועזבנו אחר כרבע שעה. אפיזודה מעניינת: בתוכנייה של היריד הוזכר חיבורו של מיכניק "נגד האנטישמיות 1936-2009" על הקשר הסבוך של יהודים, פולנים וישראלים. איפה מצאתי עותק מחיבור זה? בפח הזבל הסמוך למקום השיחה. לא התביישתי וחילצתי את החיבור מגורלו המר.
בשיחה שניהל המשורר הישראלי אשר רייך עם עמיתו ההונגרי החי בניו-יורק, גיזה רוהריג, מצאנו עניין רב יותר. יצירתו האחרונה של רוהריג אינה ספר שירים, כי אם אוסף של 37 סיפורים חסידיים, הנקרא "התוכי תלוש הנוצות של הרב". במסגרת הדיון הועלתה בין היתר גם הסוגיה הפילוסופית, האם אלוהים יכול ליצור אבן כזאת שגם הוא עצמו לא מסוגל להזיזה. שתי התשובות האפשריות אינן הגיוניות, כי:
- אם הוא יכול ליצור אבן כזאת, הוא אינו כל-יכול, הרי אינו מסוגל להזיזה.
- אם הוא אינו יכול ליצור אותה, אז הוא אינו כל-יכול.
באחד מסיפוריו של רוהריג נותן המחבר תשובה משלו לסוגיה. בסיפור מעלה את הסוגיה בפני הרב אחד מנכדיו הרבים.
"אלוהים יכול ליצור אבן כזאת והאבן היא כאן" - ענה הרב והצביע על ליבו של הנער.
בראיון נוסף שנערך אחר ארוחת הצהריים, בו שוחח הסופר ניר ברעם עם הסופר והמבקר האנגלי פיליפ הנשר, על גבולותיה של הספרות ומלאכת הטוויה של הרומן ההיסטורי, נהנינו ממבטאו המענג וההומור הבריטי היבש של האורח.
ליד הביתן הגרמני הקשבנו גם לסופר ישראלי-גרמני מקריא מאחד מסיפוריו, אבל אחר המזון הרוחני הרב, רעבנו גם לקצת מזון של ממש ולכך זכינו בתצוגת האוכל של ז'ופיה מאוטנר, בעלת הבלוג ההונגרי הפופולארי צ'ילי ווניליה.
הגברת הנאה והחביבה החלה את שיחתה - שנישאה באנגלית מצוינת - בכך, שמלבד הגולש והמאכלים המסורתיים הכבדים, עתירי הכולסטרול האחרים, שהציבור מכיר, קיים גם מטבח הונגרי ביתי מודרני והיא מבקשת להציג לנו כמה דוגמיות ממנו. היא הכינה את כל המאכלים במטבחם של מכירם מקומיים, מחומרים שרכשה בשוק בירושלים. התפריט כלל מרק קרם קר ומרענן, ממלפפונים כבושים עם נענע, סלט פתיתים עם ירקות, מאפה בצק עם מחית תפוחי-אדמה בפפריקה (שכולנו התלהבנו ממנה) וכופתאות ממולאות בריבת שזיפים, המגולגלות בפירורי לחם. המטעמים לוו בכוסית של יין הונגרי מעולה.
רק בסיומה של התצוגה הטעימה התברר שעוזרתה הג'ינג'ית של הגברת מאוטנר, היא בעצם כתבת הטלוויזיה קתלין סמרה. כל התצוגה צולמה ואף אחדים מהאורחים רואיינו.
מצ"ב הכתבה (ברובה הגדול באנגלית).