אנריקה צימרמן הוא עיתונאי ישראלי-ספרדי בעל שם עולמי, שעבד במשך 12 שנה כיועץ תקשורת לאפיפיור פרנציסקוס בוותיקן. במהלך הקריירה שלו סיקר את המזרח התיכון, את מלחמת העיראק ואת המלחמה נגד דאעש מהשטח. צימרמן ראיין דמויות מפתח בעולם האסלאמי, ביניהן מנהיגי חמאס, חיזבאללה וארגוני טרור נוספים. הוא הפיק ועמד מאחורי סדרות דוקומנטריות חשובות, ביניהן "ג׳יהאד עכשיו" ו"סופר-קלאסיקו" על משבר קטלוניה. כיום הוא נחשב לאחד המומחים המובילים בישראל לנושאי אירופה, גיאופוליטיקה והאסלאם הפוליטי.
הגירה מסיבית משנה את פני היבשת
אירופה עוברת טלטלה דמוגרפית שעלולה לשנות את פניה לבלי היכר. בהרצאתו המרתקת חשף העיתונאי והחוקר אנריקה צימרמן נתונים מדאיגים על עתיד היבשת.
"אנחנו מדברים על נושא שלא תקין פוליטית", ציין צימרמן בפתיחת ההרצאה. "כששאלתי את חברי הפרלמנט של 27 מדינות כמה מוסלמים יש באירופה, הם התחילו כולם לזוז באי-נחת בכיסאות, והם לא ידעו מה לענות. זה היה נושא מאוד מאוד בעייתי".
לדברי צימרמן, המספר הרשמי היחיד הוא מ-2024 ומדבר על 45 מיליון מהגרים באירופה. אך הוא מעריך שהמספר האמיתי גבוה בהרבה.
"מתוך שיחה עם אנשים שונים מ-27 המדינות", אומר צימרמן, "היום המספר הקרוב לאמת הוא בסביבות 55 מיליון מוסלמים באירופה".
תחזיות דמוגרפיות מדאיגות: 75 מיליון מוסלמים ב-2050
הנתונים לעתיד מטרידים עוד יותר. צימרמן מצטט את הסוקרים הדמוגרפיים של האיחוד האירופי:
"ההערכה היא שהאיחוד האירופי, נורווגיה ושווייץ יהיו בהן ב-2050 כ-75 מיליון תושבים מוסלמים",
הפירוט לפי מדינות מרשים במיוחד: גרמניה צפויה להגיע ל-17.5 מיליון מוסלמים, בריטניה ל-13.5 מיליון (כיום כ-4 מיליון), צרפת 13.2 מיליון, ואיטליה 8.25 מיליון.
"בצרפת, לדעתי, כבר היום יש עשרה מיליון מוסלמים", מוסיף צימרמן. "יש הרבה בלתי-חוקיים. אף אחד לא באמת יודע".
ברצלונה כמקרה מבחן: מיליון מוסלמים בקטלוניה
התמורות הדמוגרפיות ניכרות במיוחד בערים מסוימות. "בקטלוניה, שזה אזור מסביב לברצלונה, יש בסביבות מיליון מוסלמים מתוך 8.1 מיליון תושבים", מספר צימרמן. "זאת אומרת, מיליון איש מתוך שמונה מיליון – אתה מרגיש את ההבדלים".
הוא מתאר את השינוי הדרמטי שעבר על אירופה: "אירופה שהכרנו כבר לא קיימת יותר. האחידות, ההומוגניות והאוכלוסיות השונות השתנו ללא היכר. היום, במקום החלומות של וולטר ושל דקארט, יש שריעה ואפרטהייד תרבותי עם גטאות באירופה".
רוב שקט, מיעוט רדיקלי: האתגר האמיתי
צימרמן מדגיש נקודה קריטית שחשוב להבין: "רוב האוכלוסייה המוסלמית באירופה היא אוכלוסייה שלווה. נקודה. היא באה כדי לחיות, כדי להתפרנס, כדי לחנך את הילדים שלהם יותר טוב ושתהיה להם יציבות".
אך הוא מזהיר מיד: "ישנו אחוז מסוים, שגם אם הם לא טרוריסטים בפועל, הם מייצגים תפיסת עולם סלפיסטית, ג׳יהאדיסטית, בצבעים שונים, שמנסים בעצם לשמר את דרך החיים שלהם, ואם אפשר – לכפות אותה ברגע שהם מקבלים איזו דריסת רגל. הם אולי שישה אחוז, שבעה אחוז, שמונה אחוז".
השופט הספרדי בלטסר גרזון, שחוקר את התופעה שנים רבות, מעריך, לפי צימרמן, "שיש לנו היום באיחוד האירופי 12,000 מחבלים. אלה אנשים שנגעו בנשק ברגע מסוים".
תופעת ההתאסלמות: מאות אלפי אירופאים מתאסלמים
אחת התופעות המדאיגות ביותר היא תופעת ההתאסלמות של אירופאים. "מדובר במאות אלפים, אולי מיליונים, אנחנו לא יודעים", אומר צימרמן. "בסקנדינביה מדובר במאות אלפים. בספרד מדובר לפחות בין 100 ל-200 אלף איש. באיטליה כנ״ל, בסביבות 100 אלף".
סוציולוג צרפתי שחקר את המחבלים שביצעו פיגועים בין 2016–2017 בארבע ערים: ברלין, פריז, לונדון ובריסל. הממצאים מדאיגים: "60% מהם הם הילדים של המהגרים שהגיעו בשנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת מהמזרח התיכון, שבעצם איבדו קשר עם העבר שלהם, והם גם לא נקלטו באירופה. 15% מהם הם הנכדים של אלה שהגיעו בשנות ה-70 וה-80. והיתר, 25%, הם המתאסלמים".
השפעת קטאר: שליש מלונדון בידי מדינה בגודל חיפה
צימרמן חושף את ההשפעה הכלכלית והתרבותית של מדינות המפרץ על אירופה: "שליש מהרכוש בלונדון שייך למדינה שיש בה 350,000 תושבים, שזה זהה לחיפה", הוא מספר. "מדינה בגודלה של חיפה חולשת כיום על לפחות שליש מהנדל״ן בלונדון. למעשה, אחיזתה של המשפחה הקטארית בעיר רחבה יותר מזו של משפחת המלוכה הבריטית." ההשפעה הזו משתרעת גם על בתי הספר והאוניברסיטאות, כשקטאר וטורקיה משקיעות מיליארדים במוסדות אקדמיים במערב.
עליית הימין הקיצוני: תגובה לכישלון ההגירה
אחת התוצאות הישירות של המצב הדמוגרפי היא עליית הימין הקיצוני באירופה. "היום יש לפחות שבע מדינות באיחוד האירופי שהן בידי הימין הקיצוני", אומר צימרמן, "וכנראה שב-2026 ו-2027 זה ילך ויגדל ויתרחב לעוד מדינות".
הוא מזהיר :"יש בישראל מי שמברכים על כך, אך אני אינני נמנה עמם. מדובר באנשים שחלק מהוריהם ומסביהם היו נאו-נאצים. מפלגת ה-AfD, השנייה בגודלה בגרמניה, רוויה באלמנטים נאו-נאציים; המחשבה ששמונים שנה בלבד לאחר השואה יושבים נאו-נאצים בבונדסטאג היא פשוט בלתי נתפסת".
אזהרת שר החוץ האמירתי: "בורות טהורה"
שר החוץ האמירתי, עבדאללה בן זאיד, הזהיר בפורום בינלאומי בדברים חריפים שצימרמן מצטט: "יבוא יום שנראה הרבה יותר קיצונים רדיקליים וטרוריסטים יוצאים מאירופה בגלל חוסר קבלת החלטות, ניסיון להיות פוליטיקלי קורקט, או הנחה שהם יודעים את המזרח התיכון ואת האסלאם יותר טוב מאיתנו. ואני מצטער, אבל זו בורות טהורה".
נשיא איחוד האמירויות, מוחמד בן זאיד, אסר על צעירים אמירתיים ללמוד בבריטניה, משום שלפי צימרמן "האוניברסיטאות הפכו למוקד של האחים המוסלמים".
המשבר הזהותי: בין אירופאי למוסלמי
צימרמן מזכיר מסר מרכזי של אוסאמה בן לאדן: "אותו בן לאדן אמר דבר שהוא מאוד מאוד חשוב ומשמעותי: ככל שאתה יותר בלגי או צרפתי או סורי או עיראקי, כך אתה פחות מוסלמי".
בתיאורו את דורות ההמשך של המהגרים, הוא מציין כי "הדור השני, השלישי והרביעי מנסים לגשר על הפער שבין זהות מוסלמית לזהות אירופית; הניסיון הזה מוביל לרוב לחזרה לדתיות ולשבטיות. הוא מדגיש כי אף שמספר הנוצרים גדול לפחות פי שבעה ממספר המוסלמים, ביום ראשון הכנסיות נותרות ריקות, בעוד שבימי שישי המסגדים מלאים עד אפס מקום".
עתיד לא ברור: 100 שנה שיעצבו את אירופה
צימרמן מסיים בתחזית ארוכת טווח: "מכון המחקר פיו, האמריקאי, אומר שהמוסלמים יהיו רוב בשוודיה, בצרפת, ביוון, בעוד 100 שנה. אלוהים יודע מה יהיה עוד 100 שנה, אבל זה מה שהמחקרים טוענים".
עם זאת, הוא מוסיף מסר של אופטימיות זהירה: "לא הכול רע, לא צריך להתייאש. אנחנו צריכים להיות מאוד מאוד נחושים וחזקים. יש לנו היום שותפים שניתן לעבוד איתם, ואנחנו צריכים לעודד את הקשר הזה איתם כמה שאפשר".
השאלה המרכזית שצימרמן משאיר בסופו של דבר היא האם אירופה תצליח לשמור על ערכיה הליברליים והדמוקרטיים מול האתגרים הדמוגרפיים והתרבותיים, או שהיא תיסחף לכיוון הקיצוניות – בין אם ימין רדיקלי ובין אם השתלטות אסלאמיסטית. התשובה לשאלה הזו תעצב את עתיד היבשת והמערב כולו.