מס' צפיות - 481
דירוג ממוצע -
הוא היה המדען הכי מפורסם בעולם שחזה מדעית את משבר האקלים
בעקבות הספר של אנדריאה וולף " המצאת הטבע,הרפתקאותיו של אלכסנדר פון הומבולדט הגיבור האבוד של המדע"
מאת: מובי דיק 03/11/21 (15:31)

   אלכסנדר פון הומבולדט  1859-1769  גרמני שהעולם המדעי העריץ, סגד, הושפע  מאישיותו וספריו. מי שעל  שמו נקראו

צמחים,בעלי חיים, נהרות,קרחונים ואוניברסיטאות, מי שחי בזמנו ואחריו  חי ב"עידן הומבולדט"

   קופרניקוס הראה לנו את מקומנו ביקום, ניוטון הסביר לנו  את חוקי הטבע, תומס ג'פרסון העניק לנו  אחדים ממושגינו על חירות ודמוקרטיה, דרווין הוכיח  לנו שכל המינים צאצאיהם   של אבות קדמונים.  הומבולדט העניק לנו מושג על הטבע עצמו,הישגו הגדול  היה בהנגשת הטבע לציבור  הרחב.

     הוא נולד למשפחה  אריסטוקרטית ועשירה בגרמניה ,  ויתר על  חיי מותרות  ויצא לגלות בכוחות עצמו כיצד פועל העולם.

    הוא עזב את ברלין  שהיתה  מאוסה בעיניו ויצא לפריז, הכיר   אנשים חדשים והתכונן  לצאת במשלחת  לחקור את דרום  אמריקה. הוא צרף  את אמה  בונפלאן שעזר לו הן מבחינה חברתית  והן  בהצטיידות של מכשירים חדישים כמו טלסקופים,מיקרוסקופים, שעון מטוטלת ומצפנים, קופסאות ודוגמיות עפר  וכמובן  יומנים  לתעד  כל מהלך ומהלך. ערב ההפלגה  הגדיר אלכסנדר את כוונותיו : לאסוף צמחים, אבנים ובעלי חיים, ציון קוי  אורך ורוחב. אבל מטרתו האמיתית במסע היה לגלות

כיצד "כל כוחות  הטבע שלובים  ושזורים יחדיו".

    הוא היה מכונת דינמו של אנרגיות וחיות, הסתפק בכמה שעות  שינה, כשירד הלילה  היה צופה בשמי אקוודור  או ברזיל מלאי הכוכבים  וכשראה לראשונה   את "צלב  הדרום" נוכח שהוא מגשים את חלומות  שחר נעוריו.

   5 שנים הם  חקרו בארצות דרום אמריקה,  טפסו בצפרניהם    ונאחזו במדפי סלע צרים על ההרים הגבוהים כמו צ'ימבורסו המתנשא לגובה  6.200 מטר באקוודור. שטו בנהרות האמזונס והאורינוקו, בחנו את המקומיים ושמו  לב  לתופעות התיאדות המים באגמים. בהיותו בעל נסיון ממחקרים שווים   באותו נושא באירופה הגיע אלכסנדר למסקנה כי בירוא היערות   מסביב והטיית המים להשקייה, הם  שגרמו לירידת מפלס המים. ראשוני  המתישבים  הרסו את  היער שלא בחוכמה והתגלות האדמה  וירידה בתנובת השדה.  איך  צמח האינדיגו  שממנו מופק הצבע הכחול החליף את גידול  התירס, מה שדילל את האדמה , איך גידול קנה  הסוכר אף הוא בא במקום התוצרת החקלאית.

    אלכסנדר היה   הראשון שקבע  איך   מחבלת האנושות את איזון הטבע ואיך נזירים  במסיון  נידח  מאירים  בשמן  שנלקח מביציהם של צבים וכך  הצטמצמו מושבות הצבים   כמו   הנזק   שנגרם  בשליית הפנינים. כל אלה  היו פעולות גומלין לשינוי  האקלים.

   יש בכוחה של האנושות להרוס את  הסביבה והתוצאות עלולות להמיט אסון,  על כל אלה  אמר וכתב והתריע אלכסנדר. כמו כן  על הדרך לא יכול היה  לעצום  עיניים כשנתקל בעוולות שנעשות בין אדם לאדם, שוק העבדים   תעשיה  שהיתה פורחת,

או  היה כנגד העסקת פועלים במכרות כשעל גבם  גושי אבן  והם מטפסים על  23.000  מדרגות, כמו"כ הצביע  על חלוקת אדמות לא צודקת, אלימות נגד קבוצות שבטיות, את מחאותיו הביע בפני  ראשי ממשלות  וכל מי שהיה מוכן   להאזין  לו.

   בגיל  35 הוא מגיע לפריז עם  ארגזים מלאים ברבבות מוצגים מעולם הצומח, 600 מינים בהם  2.000 מינים שלא היו מוכרים   עד אז לבוטנאים.

   בד בבד הוא  מגדיל את פרסומו  אם דרך ספריו ואם  דרך אשיותו הממגנטת. וכמו שכתב  גתה שהיה  אחד מחסידיו על אלכסנדר  באחת ההזדמנויות  " הוא מבעבע כמו קומקום מלא במים רותחים". הוא היה צעיר  אלגנטי כובש לב,בעל מרץ בלתי נדלה. הופך  להיות סלב. נהגי הכרכות  לא  נזקקו לכתובתו. הוא פקד 5 סלונים  מדי ערב, הרצאותיו  מלאו את הרחוב בתורים. הרווק יפה התואר משך תשומת ליבן של הנשים, המשילו אותו למטאור החוצה ביעף את החדר. בינתו חריפה נטולת דעות קדומות. הוא היה מקורב לגתה, פרידריך שלינג פרופ' לפילוסופיה, הוא משפיע בספריו על סימון בוליבר.  השפעתו חרגה  גם מתחום המדע  משוררים  וסופרים   השתמשו  במחקריו שחלחלו לתוך יצירותיהם.    כמו הנרי וויד ת'ורו, רלף אמרסון, אדגר אלן פו, וולט ויטמן, גבריאל  גרסיה מרקס  כתב בהשפעתו רומן  השם "גנרל  במבוך". מלך פרוסיה  פרידריך וילהלם הרביעי  אמר "הוא היה האיש הדגול ביותר מאז המבול " גור'ג פרקינס  מארש שהיה שגריר ארה"ב   בכמה מארצות  סביב הים התיכון, כינה את אלכסנדר "הגדול בכהני הטבע" . כמו"כ  בספרו   "אדם וטבע"  משנת 1864   קבע   מארש ש"האדם עצמו משחית את הטבע".

   ארנסט הקל רופא וזואולוג פרסם ב-1862 שני כרכים ובהם מגלה את הקרנוניות (מדוזות) והוא שטבע את מושג "אקולוגיה" .

מעל לכל האדם הכי מפורסם אחרי  אלכסנדר היה דרווין שעשה דרכו בספינה "בייגל" לעבר  אמריקה הדרומית כשעל מדף ליד ערסלו היו מונחים  ספריו של  אלכסנדר ובהם  הערות בעפרון  בכתב ידו. 

    אחרי  שחקר כמה ארצות בדרום אמריקה  שאיפתו    היתה להגיע להודו.  אבל הוא  לא מצליח למרות כל ההשתדלויות   של גורמים משפיעים באירופה, אפילו האגודה   המלכותית הבריטית  לעיניני הודו  לא עוזרת כאן.  בלית ברירה הוא מקבל הזמנה משר  האוצר הרוסי לחקור את הרי אורל ואררט בעיקר  עליו להתמקד במציאת מרבצי זהב  ופלטינה. מאחר   והוא   חקר את המכרות בברזיל יכול היה   להשוות את מידע  הגאולוגי  בין שתי היבשות. בן 59 הוא מצרף  למשלחתו את גוסטב רוזה,פרופ' למינרולוגיה, את  קריסטיאן גולפריד ארנברג חוקר  טבע, כשכל   אחד מהם יביא איתו את המומחיות הספציפית שלו.

   הוא לא יכול היה להתאפק ועשה קיצורי  דרך  להגיע  לסין ולו רק לשוליה. 

    בגיל  65החל לכתוב את הספר בעל ההשפעה  מכל כתביו "קוסמוס רישום של  תיאורו הפיזי  של היקום" רוח ספריו נשבו במפרשי המדענים שהלכו  בעקבותיו.  לא היה ספר לימוד או אטלס שלא קבל את עיצובו מרעיונותיו  של   אלכסנדר פון  הומבולדט.

   במאי 1859 נפטר  בן 89 היה במותו.

    הומבולדט לא גילה יבשת  חדשה או חוק חדש של פיזיקה, הוא נודע בהשקפת עולמו , חזון הטבע חדר לתודעתנו כמו

בתהליך  של פעפוע. הוא דיבר על "זדון האדם הטורד את  סדרי הטבע. המין אנושי עלול להפוך גם את  גרמי השמים   האלה

"עקרים" ולהותיר אותם  "שדודים". כך כתב  כבר בשנת 1801 , הגיע הרגע שתנועת  שוחרי הסביבה  תשוב לתבוע את  אלכסנדר פון הומבולדט  כגיבורנו.

   מחברת  הספר ממנו אנחנו מביאים  קטעים קצרים היא עיתונאית חוקרת. בספרה "המצאת  הטבע הרפתקאותיו של אלכסנדר

פון הומבולדט הגיבור האבוד  של המדע" בעל 330 דפים  + 121 דפים מלאי במראי מקום,מקורות, רשימת ספרים מהם נלקחו

עובדות. בספרה זה  יצאה אנדריאה אף היא למסעות כולם בעקבות הגיבור אלכסנדר. ארכיונים בברזיל  וברחבי ארצות הברית בהם  קראה אלפי מכתבים, ראתה את חורבות מגדל האנטומיה  ביינה שבו  עשה אלכסנדר שבועות  בנתיחת  בעלי חיים  ובגובה של 4000 מטר  בהר  אניסאנה באקוודור  חגו  מעליה 4 קונדורים  "מצאתי את הבקתה המטה ליפול שבו עשה   אלכסנדר לילה אחד ב-1802. בברלין  הבינותי   סוף סוף כיצד פעל  ראשו, כשפתחתי את התיבה המכילה את רשימותיו,אסופה של פיסות ניר,רישומים ומספרים.  בספריה הבריטית בלונדון קראתי שבועות בספריו שיצאו לאור, חלקם  גדולים  עד כדי שהתקשתי להרימם   אל השולחן. ראיתי את ספריו של  אלכסנדר כפי שהיו מונחים  ליד ערסלו של דרווין ב"בייגל".  מצאתי את  עצמי שוכבת  בליל גשם בוונצואלה  ומקשיבה לצריחותיהם  של קופים. הרגע  המסעיר ביותר היה כשטיפסתי סוף סוף על ההר צ'ימבורסו שמילא תפקיד מכריע בחזונו  של  אלכסנדר. הערצתי גברה עם  כל פסיעה  ולא שכחתי כי אלכסנדר  טיפס  ברגל פצועה עמוס מכשירים  ונעצר לבצע  מדידות.

    תוצאות  מסע זה  של אנריאה  הוא ספרה "המצאת הטבע" מסע  לגילוי הומבולדט מחדש והחזרתו למקום  הראוי   לו בפנתיאון הטבע והמדע. מסע שתכליתו מדוע אנו חושבים על  עולם הטבע  כדרך שאנו חושבים עליו.

הכותבת היא מובי דיק הינו שם העט שבחרתי בו מזה שנים רבות. אני אמנית חברה באגודת המאיירים בישראל, וכמו כן עיתונאית הכותבת בעיקר בכל הנוגע לתרבות..מוזמנת לפסטיבלי מוסיקה קלאסית בארץ ובחו"ל

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה התקבלו 2 תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
1.
הוא היה המדען הכי מפורסם בעולם...
זיתי הדה 04.11.21 (21:14)
2.
תודה לך הדה ל"ת
מובי דיק 05.11.21 (11:34)