אנשים תמיד רוצים שיהיה שינוי. זה חלק מהחיים. אנשים מצפים ומקווים, הם מקווים שלילדיהם יש עתיד. הם מקווים שיש עתיד במדינה שבה הם חיים. זה טבעי, וכך זה צריך להיות.
אנשים תמיד רוצים שיהיה שינוי. זה חלק מהחיים. אנשים מצפים ומקווים, הם מקווים שלילדיהם יש עתיד. הם מקווים שיש עתיד במדינה שבה הם חיים. זה טבעי, וכך זה צריך להיות.
פוליטיקה- זה חלק הבלתי נפרד מהחיים של בני-אדם. פוליטיקה משפיע על כל החיים שלנו, הרבה יותר ממה שרוב האנשים חושבים.בסופו של דבר מדינה- זה ארגון פוליטי, ופוליטיקאים משפיעים על העתיד של כל האנשים שחיים במסגרת המדינה. וכן, העתיד של ילדינו תלוי באיכות של ההנהגה הפוליטית,ואיכותם של מקבלי ההחלטות ובחכמתם. לכן, ככל הנראה, כשאזרח מגיע לקלפי בבחירות דמוקרטיות, הוא חייב להפעיל קודם-כל את השכל שלו. הוא צריך לחשוב בצורה רציונלית ולהחליט מי מהמפלגות יכול למלא את תפקידה בצורה הטובה ביותר. אין כאן מקום לרגש.בני-אדם שונים מבעלי-חיים בכך, שיש להם מוח שחושב בצורה רציונלית. ולכן, בן-אדם צריך לחשוב בצורה רציונלית ולהחליט. בסופו של דבר ההנהגה הפוליטית של המדינה- אלה הפנים של החברה כולה. אם פרלמנט שלנו נראה כמו אספסוף של אנשים מפוקפקים, לא אינטליגנטיים, ולא אינטלקטואליים, אז כך נראת החברה שלנו. כך נראים אנחנו כולנו.רמת ההנהגה תלויה ברמת החברה שאותה היא מנהלת. ככל שרמה של האזרח היא גבוה יותר,אז רמה של המנהיגים היא גבוה יותר.
אז למה אנחנו כל הזמן מתאכזבים מהמנהיגים שלנו? למה אנחנו מאוכזבים מהבחירה שעשינו? ככל הנראה בגלל שאנחנו בוחרים מתוך הרגש ולא מתוך המוח.
בתקופה האחרונה יוצא לנו לשמוע הרבה על המפלגה החדשה בראשותו של יאיר לפיד- "יש עתיד". אחרי שלפיד הכריז על הקמתה של המפלגה שלו, סקרים התחילו לנבא לו מנדטים לא מעטים. עכשיו השאלה ההגיונית של בן-אדם חושב- איך יכול להיות, שמפלגה שאף אחד לא יודעה עדיין מי הם החברים בה מקבלת ישר 10 מנדטים או אפילו יותר? הרי זה לא סתם איזשהו מספר, אלה המנדטים שאנחנו נותנים לאנשים כדי שיהיו חברי כנסת ויחליטו על העתיד שלנו. איך אנחנו יכולים לתמוך במפלגה של אנשים אלמונים? זה מדהים.
המסכנה היא ברורה:אנשים לא באים להצביע למפלגה (למרות שהם כן), הם מצביעים עבור איש אחד. אז מיהו יאיר לפיד? למה הוא מושך את האנשים?
כשאדם רוצה למצוא עבודה בתפקיד חשוב שדורש אחריות גדולה וידע, הוא יודעה, שעליו להראות למעסיק שלו את ההשכלה המתאימה לתפקיד,ואת הניסיון המעשי שקשור לתחום. לכן גם, הגיוני לחשוב שכשאזרח מגיע לקלפי ומחליט במי לבחור, הוא צריך להפעיל בדיוק אותם שיכולים. הוא צריך לעשות בדיקה הגיונית ורציונלית לגבי כשירותו של המועמד לתפקיד. האם אותם אנשים שיצביעו יש עתיד הפעילו את השיכולים הללו?
מי שמצביע עבור יאיר לפיד צריך לדעת שלאדם הזה אין אפילו תעודת בגרות. יכול להיות הוא היה עיתונאי טוב. יכול להיות. אבל אין לו השכלה. אין לו ידע בתחום שאליו הוא רוצה להיכנס. הוא ניסה "לסדר" לעצמו תארים במהירות בזק ב"קומבינה" באוניברסיטת בר-אילן. כנראה הוא חשב שציבור עד כדי כך מתומתם שלא ישים לב לזה. זה לא עבר לו. את הקומבינה הזאת הוא לא הצליח לעשות. הניסיון הראשון שלו לעבוד על האנשים לא צלח, אך כולנו ראינו ששחיטות ממש לא זרה לאדם הזה.
מי שמצביע עבור יאיר לפיד צריך לדעת שלאדם הזה אין שום ניסיון בפוליטיקה. הוא יכול לדבר. הוא יכול להגיד דברים יפים שמדברים לאוזניהם של הרוב, אך אין לו מושג איך לבצע את זה בפועל. הוא אף-פעם לא היה לא דיפלומט ואפילו לא עוזר פרלמנטרי. אין לו מושג לאן הוא נכנס. אפילו האבא שלו,טומי לפיד, שהיה איש הרבה יותר חכם מבנו, לא הצליח ליישם בפועל את מה שהבטיח לציבור. כי אלה רק דיבורים! לאדם אין מושג מה צריך לעשות כדי להפוך את התאוריה לפרקטיקה.
מי שמצביע עבור יאיר לפיד צריך לדעת, שהוא מצביע למפלגה, ולא רק לאיש אחד. כלומר, הוא מצביע לפיד, אך יחד איתו מקבל חבילה שלמה ויש ספק גדול, שאפילו אחרי שהרשימה של "יש עתיד" התפרסמה, מישהו טרח לעיין בה.
מפלגה זוהי לא איזושהי מילה חסרת משמעות.מפלגה זוהי אידאולוגיה, דרך. מפלגה צריכה להגיד מה היה, מה יש, ואיך לפי דעתה צריך להיות. ומה שחשוב יותר- היא צריכה להציע את הדרך.
האם יש ל"יש עתיד" אידיולוגיה? או שמפלגה הזאת היא פשוט "קרש קפיצה" לאנשים אינטרסנטיים מפוקפקים שפשוט רוצים להשתמש בפופולריות של יאיר לפיד למען המטרות האישיות שלהם?
יאיר לפיד הוא אדם מפורסם בתקשורת, והוא גם חמוד. יש לו מראה חיצוני שבהחלט עוזר לו לצבור יותר תמיכה. אבל זה לא יעזור לו לפתור את הבעיות בפועל. כדי לעשות שינויים גדולים במדינה צריך מנהיג כריזמתי עם לגיטימציה רחבה בציבור, והוא צריך להיות בעל מיומנות וניסיון פוליטיים גדולים.ישראל היום צריכה "פוליטיקאי". כן כן. פוליטיקאי אמיתי- זה מה שחסר לישראל. לא פוליטיקנים ולא "המתחזים". יאיר לפיד בכנות אומר שהוא לא פוליטיקאי, אז איך הוא יכול להוביל מהלחים שהם פוליטיים מובהקים? מצד אחד לפיד אומר את האמת כשהוא אומר שהוא לא פוליטיקאי, אך מצד השני הוא משקר לעם. הוא לא פוליטיקאי כי אין לו שום מיומנות פוליטית, אך הוא לא יכול להגיד שהוא לא פוליטיקאי אם הוא נכנס למערכת הפוליטית. ברגע שהוא ניכנס למערכת הזו הוא חייב ללמוד להיות פוליטיקאי, הוא חייב להפוך לפוליטיקאי. אך אם אתה נכנס למערכת הזאת מחוסר מיומנות וניסיון, אתה תהפוך לפוליטיקן קטן שכל המהלכים שלך יהיו חסרי כל משמעות. ובוודאי, איש כזה לא יכול לעשות שום שינוי. גם אם הוא באמת רצה לעשות אותו, הוא יגלה שהוא פשוט לא יכול לשנות כלום.
אחת הדוגמאות של חוסר המשמעות של הדברים שאומר יאיר לפיד זה הנפנוף שלו בנושא פופולרי היום- "שוויון בנטל".לפיד אומר שנתניהו לא מעוניין לעשות שוויון בנטל, שצריך שכולם ישרתו בצבא וכו'. זה פשוט אמירות. אין לזה שום משמעות. כל אחד יכול לצאת היום ולהגיד: "כולם צריכים לשרת בצבא", ואז? ההבדל הוא שכשאדם פשוט יצא ויגיד את האמירה שכזו אף אחד לא יתייחס אליו, כשאדם מפורסם אומר את זה, אז משום מה האנשים חושבים שיש לו גם דרך איך לעשות את זה.
אותם האנשים שיצביעו בקלפי ליש עתיד, בעוד כמה שנים יגידו שעוד פעם רימו אותם. הם יבכו על החיים ויגידו שאין עתיד, שכל הפוליטיקאים הם אותו הדבר, ש"פוליטיקאים" הם מושחתים ולא אחראים, אך חייבים לא לשכוח, שגם האזרח צריך להיות אחראי. האזרח הוא זה שאחראי על הבחירה שהוא עושה, כי הוא בעצם נותן לאנשים מנדט להיות מקבלי ההחלטות.