מס' צפיות - 115
דירוג ממוצע -
על חוק פיצויי תאונות דרכים מאת עו"ד לנזיקין
מדי יום אנו שומעים לצערינו הרב על הקטל בדרכים ותאונות הן כאמור דבר שכיח. אולם לא רבים יודעים שהיום, לפי חוק, המעורבים בתאונות דרכים זכאים לפיצויים
מאת: ליאור לויט 18/08/10 (15:09)


מאת : עורך דין לתאונות דרכים ליאור לויט

מדי יום אנו שומעים לצערינו הרב על הקטל בדרכים ותאונות הן כאמור דבר שכיח. אולם לא רבים יודעים שהיום, לפי חוק, המעורבים בתאונות דרכים זכאים לפיצויים.


חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים

עד שנת 1975 הפיצויים היו כפופים לדיני הנזיקין המסורתיים. זה הקשה על הנפגעים שכן הם נדרשו להוכיח כי הנתבע התרשל בכדי לזכות בתביעת הפיצויים. במידה והגורם לתאונה לא התרשל, או לא נמצא נזק, או אם הנזק נגרם ע"י הנפגע עצמו - מכאן שהנפגע לא היה רשאי לפיצויים.

ב 1975 נחקק עבור הנפגעים חוק פיצויים לתאונות דרכים, שהביא לרפורמה בנושא ונועד להבטיח כי כל מי שנפגע בתאונת דרכים - יפוצה. במקרה שכזה, הוטלה כל האחריות על הנהג המעורב בתאונה כלפי הנפגעים.
הרציונאל שעמד ביסוד החוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים הוא פיצוי מהיר על כל נזק גוף שנגרם בתאונת דרכים, מתוך העיקרון של "לא הכול אך לכל".

איך מוגדרת תאונת דרכים על פי חוק?


תאונת דרכים מוגדרת בסעיף אחד של חוק פיצוי נפגעי תאונות דרכים כך: "תאונת דרכים היא מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על-ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המיכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי"

מה אינו מוגדר תאונת דרכים על פי החוק?

אם תאונת הדרכים התרחשה כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגוף או לרכוש של אותו אדם, והנזק נגרם ע"י המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי - אין היא מוגדרת בחוק תאונת דרכים.

מי לא זכאי לקבל פיצוי בגין תאונת דרכים  לפי החוק?

(1) מי שגרם לתאונת דרכים במתכוון.

(2) מי שנהג ברכב  תוך הפרת החוק לתיקון דיני העונשין (שימוש ברכב ללא רשות) ומי שהיה מצוי ברכב  תוך שהוא יודע שנוהגים בו בעת הפרת חוק.

(3) מי שנהג ברכב כשאין ללארשיון לנהוג בו, זאת לא כולל רשיון שפקע מחמת אי-תשלום אגרה.

(4) מי שהרכב שימש או סייע לו לביצוע פשע.

(5) מי שנהג ברכב ללא ביטוח או כשהביטוח שהיה לו לא כיסה את השימוש שלו ברכב.

(6) בעל או מחזיק רכב שהתיר לאחר לנהוג בו ללא ביטוח או כשהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה ושנפגע בתאונת דרכים שאירעה באותה נהיגה, בין בהיותו ברכב ובין מחוצה לו.

חריגות -מקרים יוצאי דופן

* על זכאות נוהג בהיתר לתבוע פיצויים : סעיף 7א' - על אף האמור בסעיף 7(5), מי שנפגע כשנהג ברכב בהיתר מאת בעליו או מאת המחזיק בו, ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, או כשהביטוח אינו מכסה את שימושו ברכב, והוא לא ידע על כך ובנסיבות הענין גם לא היה סביר שיידע, יהא זכאי לתבוע פיצויים מן הקרן כפי שזכאי לכך נפגע לפי סעיף 12(ב).

* על זכאות אילו התלויים לתבוע פיצויים : סעיף 7ב'- תלויים בנפגע יהיו זכאים לתבוע פיצויים לפי חוק זה גם אם הנפגע עצמו לא היה זכאי לכך לפי סעיף 7, ואם היו תלויים במי שנפגע כשנהג ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח או כשהביטוח אינו מכסה את החבות הנדונה, יהיו זכאים לתבוע כאמור מן הקרן.


הכותב הוא  עו"ד לנזיקין

הכותב הוא בעל ותק של כ-10 שנים, בעיקר בתחום הנזיקין- נזקי גוף. מטפל ב: * תיקי תאונות דרכים * תאונות עבודה * רשלנות * רשלנות רפואית * תביעות ביטוח * לשון הרע

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר