במאמר זה נסקור בקצרה אודות מחלות ראומטיות נפוצות - דרכי איבחון, מאפיינים וסימפטומים וטיפול מנקודת מבט הרפואה המערבית ומנקודת מבט זו של רפואה סינית.
מאת: בן רוזנבליט - מוסמך בטיפול ברפואה סינית
במאמר זה נסקור בקצרה אודות מחלות ראומטיות נפוצות - דרכי איבחון, מאפיינים וסימפטומים וטיפול מנקודת מבט הרפואה המערבית ומנקודת מבט זו של רפואה סינית.
מהן מחלות מחלות ראומטלגיות? כל מחלה שמערבת רקמות חיבור
בגוף שני סוגי רקמות - רקמת אפיתל ורקמת חיבור. רקמת אפיתל תפקידה "לצפות" איברים ומבנים אנטומיים דוגמת כלי דם, איברים פנימיים, בלוטות ההפרשה של הגוף. רקמת חיבור, לעומתה, שונה לחלוטין - הן מבחינת המבנה שלה והן מבחינת תפקידה בגוף.
רקמת החיבור מחולקת למס' מבנים מוכרים: עצמות, גידים ורצועות, סחוסים, שרירים ומפרקים.מכאן כאמור שכל מחלה אשר מקורה בפגיעה במבנים אלו - תיחשב כמחלה ראומטית. קיימים 3 סוגי מחלות ראומטיות: מחלות גנטיות, מחלות אוטואימוניות ומחלות נרכשות/מחלות ניווניות - בהן תעסוק כתבה זו.
על מחלות נרכשות/ניווניות
מחלות שוחקות אט אט את המבנים השייכים לרקמות החיבור עד להרס מוחלט לעיתים של אותו המבנה. המחלות הנפוצות ביותר בקבוצה זו הן: אוסטאוארטריטיס של הברך, בעיות של עמוד השדרה ובעיות דיסק שונות כמו פריצה/שחיקה/בלט. בכל המחלות אילו מנגנון הפגיעה די דומה. המשותף להן הוא שימוש רב מדי ושאינו נכון באותו המבנה (מפרק/חוליה/דיסק), עד אשר נגרמת דלקת שעם השנים הופכת כרונית. כל אלו יחדיו מביאים להרס אותו מבנה. הסימנים להופעת מחלות מסוג זה (כמו אוסטאוארטריטיס של הברך) הם אודם, נפיחות, נוזלים, כאב ותחושת חום מקומית . בנוסף קיים אף קושי בדריכה וקיפול של אותה הברך, כאב עז שלעיתים מקרין לחלקים שונים של הרגל ומביא לבעיות ביציבה.
איך מאבחנים מחלות אילו?
באמצעות בדיקה פיזיקלית כמו הסתכלות או מישוש, בדיקות דם בכדי לחפש סימנים אופייניים ותשאול מילולי של החולה לגבי התלונות.
האם ניתן לרפא מחלות אילו ע"פ הרפואה המערבית?
מאחר וזהו תהליך ניווני מבחינת הרפואה המערבית, הוא בלתי הפיך. הסחוס אינו מתחדש, העצמות כבר אינן נבנות ולכל היותר ניתן להאט קצת את התהליך.
כיצד מטפלים בכל זאת במחלות אילו ברפואה המערבית?
באם מדובר במקרים התחלתיים וקלים אזי הטיפול משלב משככי כאבים מהסוג הקל (אקמול, וולטרן, אדוויל)עם פיזיותרפיה. ככל שהמחלה מתקדמת, עולים בדרגות החומרה של התרופות עד אשר מגיעים לתרופת ה"דגל" של הראומטולוגים - הסטרואידים! הם ניתנים בבליעה או בהזרקות מקומיות נקודתיות למקום הבעייתי. כאשר לא נותר מפרק כלל והתרופות אינן עוזרות - מחליפים מפרק במידה וניתן.
כיצד הרפואה הסינית מתייחסת למחלות אילו?
הרפואה הסינית מסווגת את המבנים בצורה שונה - שרירים, גידים ורצועות משוייכים לרמת פגיעה שטחית באופן יחסי ועצמות וסחוסים לרמת פגיעה יותר עמוקה. בנוסף, מנגנון הפגיעה הוא שונה. ברפואה הסינית מדובר על שני סוגים של מפגעים: אילו שבאים מן החוץ וחודרים פנימה (רוח,חום,לחות) ואלו שבאים מבפנים כמו מצב רגשי סוער ו"חסרים" פנימיים היוצרים תופעות לוואי מזיקות (חום, לחות, יובש).
מחלות ניווניות נוטות לרוב להיות קשורות לפתוגנים פנימיים, אולם לא בהכרח. בהחלט ייתכן מצב שהתחיל כמשהו חיצוני, לא טופל כראוי ויצר חסרים פנימיים, דהיינו:מצב משולב. האבחון במחלות אילו הכרחי על מנת לבנות טיפול נכון. בשונה מהרפואה המערבית - כאן אין תבנית טיפולית אחת הנכונה למחלה מסויימת. אותה הגדרה של מחלה ברפואה המערבית יכולה להיות שונה לחלוטין אצל אנשים שונים ולפי כך גם הטיפול.
איך הרפואה הסינית מאבחנת מחלות אילו?
האבחון מתבסס על כל האבחונים המערביים (חוות דעת רופא מומחה, בדיקות דם וכו'..) ובנוסף גם על האבחנות הסיניות (בדיקה פיזיקלית, דופק, לשון ותשאול). למרות שבשני המקרים מופיעה בדיקה פיזיקלית ותשאול - מדובר על בדיקות שונות לחלוטין.
ברפואה הסינית מחפשים אף סימנים המעידים על בעיה מערכתית, לדוגמא, מצב של לחות בגוף (כבדות בגוף ובגפיים, נפיחות וגזים,בצקות), מצב של רוח בגוף (כאבים שמופיעים ונעלמים לפתע, כאבים שנעים מצד לצד) ומצב רגשי שאינו יציב היכול לנוע לכל כיוון אפשרי.
כיצד מטפלים במחלות אלו ע"י רפואה סינית?
לכל אחד תבנית טיפול ייחודית בהתאם לאבחנה. מאחר ומדובר במצב כרוני וקשה, הטיפול משולב לרוב: כולל טיפולים בדיקור כפעם פעמיים בשבוע וגם טיפול בצמחי מרפא על בסיס יום יומי. כמו כן, במקרים אילו שינוי תזונתי מסוים והתחלה של פעילות גופנית נכונה ומידתית יכולים לסייע מאוד בקיצור תקופת ההחלמה ובשיפור הפרוגנוזה של הטיפול.
לסיכום
הרפואה הסינית מתייחסת למחלות ראומטולוגיות נרכשות/ניווניות כמחלות קשות, אך הפיכות. למרות שנראה כי הסחוס כבר לא יצמח מאוד, והדיסק לא יחזור למקום, אין זה אומר כי המצב אבוד. בהחלט ניתו לחזור לאורח חיים תקין במידה טובה ולהמשיך בשגרת החיים ללא כאבים ומצוקה.