מס' צפיות - 737
דירוג ממוצע -
מה לעשות עם פסולת אלקטרונית
מאת: eg 27/07/21 (01:27)

בעידן הנוכחי בו התעשייה מייצרת כמויות אדירות של מוצרי אלקטרוניקה והצרכנים צורכים אלקטרוניקה וקצב החידושים והשדרוגים גבוה במיוחד – עולה גם הכמות של פסולת אלקטרונית. מוצרי חשמל כגון טלוויזיות, מחשבים, תנורים וגם חלקים פנימיים דוגמת צ'יפים למיניהם. כל ציוד אלקטרוני ישן או שאין בו שימוש ונזרק הציגה עשוי להוות סכנה לסביבה ולציבור.


טלפונים ניידים נחשבים לבעייתיים במיוחד בגלל התיישנות הסוללה המהירה וההוצאה של מהדורות חדשות לפי כל החידושים הטכנולוגיים במהירות מסחררת וכמיהת הצרכנים לשדרג ולהחליף את הטלפונים שלהם בדגם החדש ביותר בשוק.


לאן הולכים כל הטלפונים הישנים? רוב האנשים פשוט זורקים אותם לאשפה הרגילה ושוכחים מקיומם לאחר שעברו לדגם החדש וזו עשויה להיות בעיה רצינית שהשפעותיה יגיעו גם לדורות הבאים.  

מה הופך פסולת אלקטרונית לרעילה?


ציוד אלקטרוני עשוי להכיל חומרים רעילים רבים כמו קדמיום, כספית, עופרת, בריליום שעם הזמן יכולים להתמוסס ולחלחל לאדמה, למי התהום ולהוות סכנה לאדמה, למים, לאוויר, לבעלי החיים ולבני האדם.


מדובר על פסולת עצומה שמצטברת מדי שנה במטמנות ומזבלות למיניהן וחומרים רעילים המגיעים למים – ערמות ענק של פלדה, אלומיניום ומתכות שונות ומה שקורה למעשה זה שהפסולת הזאת מזהמת את הסביבה ומהווה סיכון תברואתי ובריאותי. למעשה, מחקרים שונים מצאו שלאשפה אלקטרונית יכולות להיות השפעה שלילית על התפקוד הפיזיולוגי והנוירולוגי.

 

מה עושים עם פסולת אלקטרונית?


יש בשורות טובות - ניתן למחזר פסולת אלקטרונית – פעולה שעדיפה על הצטברות מיותרת, הררים של אלקטרוניקה שיגרמו לנזקים סביבתיים ובריאותיים.


המטרה במחזור היא להפוך את מוצרי האלקטרוניקה הלא שמישים למוצרי אלקטרוניקה שעובדים כאשר מחלצים מתוך המכשור הקיים את החלקים שיכולים לפעול במכשירים אחרים כדי להתמודד עם הפסולת האלקטרונית שהפכה לבעיה עולמית ענקית ועל פי דו"ח שפרסם האום, הפסולת האלקטרונית שנוצרת מדי שנה צפויה לעלות עד 110 מיליון טון עד שנת 2050. עם נתון כזה ברור שהמטרה היא לנסות למחזר ככל שניתן כדי להפחית את הנזק הסביבתי הפוטנציאלי.  


פסולת אלקטרונית אמורה להגיע למתקני או מתחמי מחזור ייעודיים כאשר יש חברות שנותנות שירותי פינוי ואיסוף של פסולת אלקטרונית על מנת להקל על התהליך.


במתקנים אלה ממיינים בקפידה את הפסולת שהגיע על מנת להפריד חלקים שונים ולהחליט איך למחזר כל אחד מהם לפי צרכי התעשייה, חומר הגלם והשימוש. למשל, להפריד בין מעבד, כבלים, ספק וכיום אפשר למחזר רכיבים רבים המכילים גם סוללות, מעגלים, דיסק קשיח ועוד באמצעים מתקדמים.


לאחר הסיווג מועברים הרכיבים למכשירי גריסה מתקדמים בהתאם לתרכובת וההפרדה או ההתכה שלהם מתבצעת על מנת למזער זיהום ונזק סביבתי. כמו למשל, הפרדה מגנטית.


שלבים אלה נועדו להשתמש במשאבים הקיימים כבר של חומרי תעשייה כמו מוצרים המשמשים את היצרנים ליצירת ופיתוח מוצרי אלקטרוניקה, זאת על מנת שיוכלו להשתמש בהם שוב ושוב במקום לייצר מחדש או שכמויות זבל אלקטרוני יסתובבו במקומות שונים ויגרמו לנזקים.


חשוב מאוד להיות מודעים מראש למשמעויות של הצטברות של פסולת אלקטרונית וליישם מדיניות פנים ארגונית בכל הנוגע להפניית המוצרים לאחר שיצאו מכלל שימוש לצרכי מחזור.


מומלץ להסתייע במיוחד במפעלים או בארגונים שמרבים לצבור אשפה מהסוג האלקטרוני לחברות חיצוניות המספקות שירותים מקצועיים של פינוי הפסולת למקום בטוח וייעודי לצרכי מחזור.


כך תדעו שיש פינוי קבוע או שהוזמן מראש ושהפסולת אכן מגיעה ליעדה מבלי שיהיה סיכוי שהיא תזהם את הסביבה אלא תמוחזר בתהליך מחזור ירוק. פנו לחברה מומלצת ואמינה שאכן תבצע את האיסוף והמיון והשילוח הנדרשים עבורכם.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר