שנים של אהבה לתכניות בישול עשו את שלהן וגם בישראל מטבחים ביתיים משדרגים את הציוד ומתקני הבישול בהם לטובים ביותר. הפעם, מדובר בכיריים אינדוקציה שמבוססים על טכנולוגיה ישנה שהפכה לפופולרית בשנים האחרונות. בדיוק כפי שנוצר צורך להתאים כלים למדיח הכלים שנכנס בזמנו לשימוש נרחב, כך גם עם השדרוג הזה בא הצורך להתאים סירים שאפשר לבשל בהם על הכיריים הייחודיות האלה. להלן מידע חשוב שיעזור לכם לקנות את הכלים הנכונים.
מה זאת אינדוקציה ומהו ההבדל בינה לבין גז?
אינדוקציה היא שיטת חימום ישנה שהומצאה בשנת 1900 והיא מבוססת על סלילים מגנטיים שנצמדים למתכת שנמשכת אליהם ויוצרים חום. החום עובר לסירים ומתפזר בהם בצורה אחידה, כך שהם יכולים לבשל כל מזון שנמצא בהם. הכיריים עצמן הן כיריים קרמיות חלקות והן מכילות בתוכן את הסלילים לפי גודל הסיר. סלילי הנחושת ממירים את החשמל לאנרגיית חום שעוברת לסיר והוא למעשה מחמם את עצמו. כדי להבין איזה סירים אפשר להניח עליהן הנה המאפיינים שלהן שמלמדים על השיטה שבה הם עובדים וכיצד נכון להשתמש בהן:
- הסלילים מגנטיים ולכן אי אפשר להניח עליהם סיר שאין בו מתכת שנמשכת למגנט, ואי אפשר להניח סירים או תבניות מחומר אחר כמו קרמיקה וזכוכית.
- הסלילים פועלים רק במגע עם מתכת הסיר ולכן כל השטח שמסביב לסיר אינו מתחמם כלל והוא נשאר קר. כך, החום פועל בצורה ממוקדת מבלי לבזבז אנרגיה ואינו גורם לבעיית התחממות של כל המשטח. אפשר להניח ליד הסיר גם את התרווד והוא לא ייפגע. מצד שני, אי אפשר להזיז את הסיר באמצע הבישול ולכן השיטה מתאימה רק לבישול מסוים.
- החימום בכיריים אלה מהיר מאוד ועוצמתי ולכן חוסך אנרגיה, למרות מחיר הכיריים הגבוה.
מהם סוגי הסירים השונים?
סוגי הסירים השונים נבדלים בסוג החומר שמהם עשויים ולא רק בגדלים שלהם – גובה, קוטר, עם או בלי מכסה. החלוקה הזאת חשובה לא רק בגלל התאמתם לכיריים אינדוקציה אלא בעיקר לשיטות הבישול השונות. ברגע שמבינים מהו הסיר האיכותי יכולים לבחור גם סיר טוב לאינדוקציה. סיר טוב עשוי בדרך כלל ממתכות כמו אלומיניום, פלדה, נחושת, ברזל ונירוסטה, אולם לא כל המתכות האלה טובות לאינדוקציה. לסירים אלה יש ציפויים שאמורים למנוע מהמתכת לגעת ישירות במזון משום שזה לא בריא, וגם כדי לשפר את הולכת החום. החשוב ביותר בסיר הוא דווקא התחתית שלו, משום שככל שהיא עבה יותר היא מוליכה טוב יותר ובצורה אחידה את החום ממקור החום שעליו היא מונחת. החומר של הסיר והציפוי הפנימי שלו הם שמונעים מהמזון המתבשל להישרף ולהתבשל טוב ונכון.
מהם הסירים שיתאימו בעיקר לאינדוקציה?
סירים טובים לבישול על כיריים אינדוקציה הם סירים שיש להם כושר מגנטיות טוב ומיוצרים במיוחד לאינדוקציה, או סירים שיש בהם מספיק מתכת שנמשכת למגנט. אפשר לבדוק אותם בחנות על ידי הצמדת מגנט לסיר כדי לראות זאת ואז אפשר להעריך עד כמה הוא יפיק את החום הנדרש מהסליל המגנטי שעליו הוא מונח. גם אם הסירים יהיו יקרים יותר בגלל ייצור מיוחד שלהם להתאמתם לאינדוקציה, המחיר יתקזז מכך שהבישול ייקח פחות זמן ואנרגיה בגלל עוצמת החום שהכיריים מפיקים. מלבד המגנטיות, מומלץ לבחור סירים של יצרנים איכותיים כדי להבטיח שהם יתאימו ויבשלו את המזון בצורה טובה ולא רק יעבירו חום. בדקו על תחתית הסיר אם יש להם הטבעה שהם מתאימים לאינדוקציה. זה אומר שהם או מגנטיים או מכילים מתכת שמתאימה לכך והתחתית עבה מספיק כדי להוליך חום בצורה טובה.