פרשת ואתחנן- מאת: אהובה קליין.
פרשת ואתחנן- מהו מקור החשש לעבודה זרה?
מאמר מאת: אהובה קליין.
פרשה זו נקראת מידי שנה בשבת שלאחר תשעה באב - והיא מכונה בשם "שבת נחמו" על פי ההפטרה שאנו קוראים בה.
הטעם לקריאת הפרשה דווקא לאחר יום זה הוא: לפי שבתשעה באב אין לומדים תורה - היות והתורה גורמת לשמחה כפי שנאמר: " פקודי ישרים משמחי לב" [תהלים י"ט, ט] ולפי ההלכה אין לשמוח ביום אבל .
לכן אנו קוראים בפרשתנו את נושא מתן תורה כדי להדגיש: כי אנחנו ,למרות הפסקת הלימוד ביום אחד- מקבלים עלינו מחדש עול מלכות שמים ומצוות. הסבר דעה זו, על פי: המגיד רבי ישראל מקוז'ניץ בספרו "עבודת ישראל"
אחד האיסורים מתוך עשרת הדיברות: איסור עבודה זרה וכך התורה מתארת זאת בפרשה: "לא יהיה לך אלוהים אחרים על - פני: לא תעשה לך פסל כל- תמונה אשר בשמים ממעל ואשר בארץ מתחת ואשר במים מתחת לארץ: לא תשתחווה להם ולא תעבדם כי אנוכי ה'..." [דברים ה, ז-ט]
התורה חוזרת על האיסור בהמשך: "לא תלכון אחרי אלוהים אחרים מאלוהי העמים אשר סביבותיכם :כי אל קנא ה'אלוקיך בקרבך פן יחרה אף ה' אלוקיך בך והשמידך מעל פני האדמה" [שם ו, י"ד- ט"ו]
הכתוב מדריך כיצד להשמיד את עבודת האלילים שבארץ: "כי – אם כה תעשו להם, מזבחותיהם תתוצו ומצבותם תשברו ואשירהם תגדעון ופסיליהם תשרפון באש, כי עם קדוש אתה לה' אלוקיך.." [שם ז, ה-ו]
השאלות הן:
א] מאין נבע החשש שבני ישראל יעבדו לאלילים לאחר מתן תורה?
ב] על אילו סוגי עבודה זרה מדובר?
ג] מה העונש הצפוי לאדם העובר על איסור עבודת אלילים.
תשובות.
מקור החשש לעבודה זרה.
רבינו בחיי מסביר: ממה עשוי לנבוע החשש שבני ישראל ירצו לעסוק בעבודה זרה, דווקא ,לאחר מתן תורה- בזמן שהם יודעים מהם המצוות? התשובה לכך היא: שהם יתחילו לחשוב שלכל מצווה חייב שיהיה מעין סמל כדי שהדבר לא ישכח אצלם, כדוגמת : מצוות ישיבה בסוכה- לזכר :"כי בסוכות הושבתי אתכם.." אנו מצווים לבנות סוכה לזיכרון הנס.
וזאת - במטרה לשמר את הזיכרון של דאגת ה' לעם ישראל במדבר שהקים להם קורת גג- סוכות.
או אכילת קורבן הפסח- על שפסח ה' על בתי היהודים במכת בכורות, או אכילת המצה שאנו מצווים לאכול במשך שבעת ימי הפסח- כדי לזכור שהבצק של עם ישראל לא הספיק להחמיץ בטרם יצאו ממצרים ולכן אפשרי שיחשבו בעתיד כי ניתן לעשות פסל ותמונה על כל מצווה המעידה על שורש דבר אלוקים שעשה בעבר – על כן התורה אסרה את העבודה הזרה כי אם יצר כבר פסל ותמונה- קיים חשש שהוא ישתחווה להם ובסופו של התהליך הוא גם יעבוד לאלילים, כמו שנאמר: "אשרי האיש אשר לא הלך בעצת רשעים ובדרך חטאים לא עמד ובמושב לצים לא ישב.." [תהלים א]
על כך הזהירו רז"ל- לומר לך שאם כן הלך , סופו לעמוד ועם עמד סופו לשבת ואם ישב סופו ללוץ ואם לץ נאמר עליו:"ולצת לבדך תישא אחרון אחרון.."[משלי ט]- והכוונה שאותו אדם נמנה עם קבוצת לצים שאינם מקבלים את פני השכינה כמו שנאמר:" ועתה אל תתלוצצו פן יחזקו מוסריכם"[ישעיהו כ]
לפי דברי רבי עקיבא [שמות כ, כ] שם נאמר: "לא תעשון איתי אלוהי כסף ואלוהי זהב" האיסור לעבוד אלילים נובע מהחשש שמא ינהגו עם הקב"ה כדרך שאחרים נוהגים באלוהיהם- כשטוב להם- הם מכבדים את אלוהיהם וכשפורענות מגיעה אליהם הם מקללים את אלוהיהם, לעומת זאת אצל ה' – יש להודות על הרעה כשם שמודים על הטובה.
רעיון זה אומר דוד המלך: "כוס ישועות אשא ובשם ה' אקרא"[תהלים קט"ז, י"ג] "צרה ויגון אמצא ובשם ה' אקרא"[שם ג'-ד]
איוב אומר: "ה' נתן וה' לקח, יהי שם ה' מבורך"[איוב א, כ"א]- יש כאן הבעת תודה לה'- הן על מידה טובה והן על מידה של פורענות.
סוגי עבודה זרה.
רבינו בחיי אומר: שישנם אלילים שמסמלים דברים רוחניים בשמים, כגון פסלים ותמונות בצורת מלאכים שבשמים- אופנים, חיות קודש ושרפים, לא יעשה פסלים בדמות יצורים על פני הארץ, כגון: צורת אדם, צורת בהמה, חיה, עוף וכן לא יעשה יצורים החיים מתחת למים, כגון דגים לוויתנים וכדומה. לא יעשה צורות של שדים החיים במי תהום ומכאן שהכתוב מלמד אותנו : כי הארץ עומדת על המים, כמו שכתוב גם בתהלים[,קל"ו]:"לרוקע הארץ על המים" וידוע כי ישנם שלושה סוגים של שדים:
א] כאלה השוכנים באוויר והם מופיעים אצל האדם בחלומות הלילה.
ב] שדים השוכנים בקרב בני האדם והם מחטיאים אותו.
ג] שדים השוכנים בתהומות ים ואם היו מקבלים רשות מהקב"ה- היו מחריבים את העולם.
אסור לעבוד את השמש ,הכוכבים והירח, מזלות ומלאכי השרת. אסור להשתחוות ואף לעבוד אותם, אסור לעבוד אותם- לא מתוך רצון ואף לא מתוך אונס. ובמצב של אונס- ייהרג ואל יעבור- כמו שנהגו חנניה מישאל ועזריה ומסרו עצמם לכבשן האש.
אל יעבוד לאלילים בין שהתכוון ובין שאינו מתכוון. לדוגמא: אם נתקל בקוץ מול עבודה זרה- שלא ישתחווה ולא יתכופף להוציא את הקוץ- מחשש מראית עין- כאילו משתחווה לאלילים, אלא ישב על הקרקע וכך יוציא את הקוץ.
האלילים נקראים בשם: אלוהים אחרים- משום שהם מקבלים כוח מהאחר ואין להם שום כוח מעצמם! דבר אחר, היום הם עשויים כסף, מחר מזהב, או מעץ. אלא יש לעבוד רק את אלוקים שכל כוחו בא ממנו.
העונש לעובד עבודה זרה.
לפי הסברו של רבינו בחיי: מי שעובר על איסור עבודת אלילים, הי יפקוד עליו עוון זה עד ארבעה דורות, ואין בכך למרק את העוונות בדומה ל: י"ג מידות, אלא-"להשמיד ולאבד את הכול"
ויש לדעת שלא נמצא את עניין הקנאה אצל הקב"ה, אלא רק בעבודת גלולים וזאת מהטעם שהם קיבלו את אלוקותו במתן תורה- לכן ישראל הם העם היחיד הנמצאים ברשותו שהוא היחיד להם.
לכן, העובד ע"ז כדרכה או במלאכות שעובדים בהן לה' וכן המגדף, המכשף, המסית, הנותן מזרעו למולך, בעל אוב וידעוני והמדיח חייבים סקילה אם היו עדים והתראה במזיד , בלא עדים והתראה חייב כרת, ובשוגג חייב חטאת. ארץ ישראל- היא ארץ מיוחדת וקדושה, היא איננה מקבלת את המים ממקור ים, או נהר באופן קבוע- כמו מצרים- ששם הם מקבלים את מימיהם מהנילוס. אלא ארץ קודש התלויה במטר השמים, לכן התורה מזהירה:
"הישמרו לכם, פן יפתה לבבכם; וסרתם, ועבדתם אלוהים אחרים והשתחוויתם, להם. וחרה אף-יהוה בכם, ועצר את-השמיים ולא-יהיה מטר, והאדמה, לא תיתן את-יבולה; ואבדתם מהרה, מעל הארץ הטובה, אשר ה'נותן לכם..." [דברים י"א]
לסיכום, לאור האמור לעיל: המסקנה היא: כי תמיד קיים חשש שעלולים להגיע לחטא עבודה זרה מפני הרצון לשמר זיכרון, או סמל לאיזה אירוע שקרה לעם ישראל בעבר.
ואין זה פלא שהארץ הנבחרת אינה סובלת עבודת אלילים ועל כן באה התורה להזהיר: כי הפניה לעבודת אלילים- גוררת בעקבותיה עונש של סילוק העם מארצו.
יהי רצון שנזכה לחיות בארצנו מתוך קדושה ויראה לעד. אמן ואמן.