מס' צפיות - 1973
דירוג ממוצע -
מגמת הליברליזציה בסוגיית חירות ההתאגדות - עו"ד יוסי כהן
מאת: יוסי כהן 03/11/14 (13:10)

בהתאם למגמת הליברליזציה בסוגיית חירות ההתאגדות, בוטל סעיף 17 לפקודת החברות, שהעניק לרשם החברות שיקול דעת מוחלט בקשר לרישום החברה. שיקול הדעת האמור עורר בעבר מחלוקת קשה, ובית-המשפט העליון פירש את הסעיף פירוש כה מצר, עד כי רוקנו מכל תוכן. למעשה, אין חולק כי שיקול דעתו של רשם החברות באשר לרישום חברה נשלל ממנו כבר לפני שנים רבות וכי רשם החברות חייב היה לרשום כל חברה, ובלבד שהמסמכים שהוגשו לו לשם רישומה עמדו בדרישות פקודת החברות ותקנותיה.

 

על כל פנים, נראה כי סוגיה זו איבדה מחשיבותה כבר לפני שנים רבות, עקב התפתחויות במשפט המִנהלי, המוצאות בחלקן את ביטוין בפסק-הדין שניתן בפרשת כרדוש נ' רשם החברות, אשר בו נדונו העובדות הבאות: המבקש וחבריו, הנמנים עם קבוצת "אל ארד", הורשעו בעבֵרה של פרסום עיתון בלא רישיון, עיתון אשר כלל דברי הסתה נגד מדינת ישראל. רשם החברות סירב להיעתר לבקשת המבקש וחבריו לרשום חברה בשם "אל-ארד", שמטרותיה לפי תזכירה היו "עיסוק בכל עבודות דפוס, פרסום, תרגום, עיתונות", וכיוצא באלה.

 

רשם החברות הסתמך על סעיף 14 לפקודת החברות בנוסחה הישן, וקבע כי לאחר עיון בתיק משרד המשפטים, בתיק המשטרה ובחוות דעת שנתן היועץ המשפטי לממשלה, דעתו היא כי רישום החברה עשוי לפגוע "בביטחון המדינה ובטובת הציבור", שכן המבקש וחבריו עשויים לנצל את החברה לשם הפצת דעות שיש בהן משום סכנה לביטחון המדינה.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר