מס' צפיות - 2043
דירוג ממוצע -
הלכת השיתוף - עורך דין רן רייכמן
מאת: רן רייכמן 25/08/14 (10:07)

הלכת שיתוף, המכונה גם חזקת שיתוף, הנה נוהל חלוקת רכוש בעת גירושין התקף עבור בני זוג שהתחתנו עד שנת 1974, שלאחריה נכנס לתוקף חוק יחסי ממון. עורך דין רן רייכמן מציין שעל פי הלכה זו, כל רכוש של בני הזוג שנצבר במהלך שנות נישואיהם, כולל נכסים אישיים כמו דירה או מכונית, וכן נכסים פיננסיים ונכסים עסקיים, יחולק באופן שווה ללא התייחסות לרישום הבעלות עבור אותו רכוש.

ההיגיון המנחה את הלכת השיתוף

הלכת שיתוף יוצאת מן ההנחה כי בני זוג החיים ביחד תחת קורת גג אחת ומנהלים חיי משפחה משותפים, כרוכים זה בזה לא רק מבחינה כלכלית אלא גם מבחינת סעד נפשי, טיפול וחינוך בילדים וטיפול שוטף במשק הבית וצורכי בני המשפחה. לכן, גם אם אחד מבני הזוג לא עבד או הרוויח פחות מהצד השני, עדיין הוא זכאי לקבל חלק שווה ברכושם המשותף.

דין חלוקת רכוש טרם הנישואין

עו"ד רן רייכמן מסביר שרכוש שהיה בידי בני הזוג או נצבר על ידי השניים לפני הנישואין, אין הלכת שיתוף כוללת אותו אוטומטית ככזה שיש לחלקו בין ביניהם. יחד עם זאת, במקרים של נישואין ארוכי שנים, או אם התגלה כי נכסים אלו היוו מקור לרכישת נכסים אחרים, מדגיש עו"ד רן רייכמן שבית המשפט רשאי לשקול את חלוקתם בין בני הזוג.

חלוקת דירת מגורים

עבור מרבית הזוגות המתגרשים מהווה דירת המגורים החלק הארי ברכושם, ולכן לעתים קרובות מתגלעים חיכוכים בנושא זה. אמנם הלכת שיתוף קובעת חלוקה שווה של רכוש, כולל דירת מגורים, אך מניסיונו של עורך דין רן רייכמן, ייתכנו מצבים בהם חלוקת הדירה לא תהיה שווה. לדוגמא, אם הוכח כי הדירה ניתנה כירושה לאחד מבני הזוג, או שהיא נרכשה על ידי אחד מהם בטרם נישואיהם. יש לציין כי מדובר בנושא משפטי סבוך ומורכב שאינו פשוט להוכחה לשני הצדדים.

הלכת שיתוף וידועים בציבור

כפי שציין עו"ד רן רייכמן, הלכת שיתוף חלה על כל מי שנישא עד שנת 1974. החל משנת 1974 ועם החלת חוק יחסי ממון הוגבלה סמכותה של ההלכה. יחד עם זאת, מסביר עורך דין רן רייכמן שהלכת השיתוף עדיין רלוונטית עבור ידועים בציבור שאין ביניהם הסכם ממון, ולכן בני הזוג מחויבים לחלוקת רכוש שווה ביניהם. מצב זה גרם לחיכוכים ולבעיות רבות, וכיום החלת ההלכה עשויה לדרוש הוכחת סטטוס של ידועים בציבור וכוונות משותפות בזכויות הנכסים של שניהם.

הכותב הוא עו"ד רן רייכמן עוסק בדיני משפחה, צוואות וירושות ומנחה התכנית שאלה משפטית בערוץ 2.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר