מס' צפיות - 1739
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן - חברות לא רשומות
מאת: יוסי כהן 30/06/14 (10:13)

בישראל, בדומה לאנגליה, קמה החברה רק אם היא נרשמה כדין. בהיעדר רישום, אין ל"חברה" אישיות משפטית ואין לה כל קיום בעולם המשפט. אמנם בוטל סעיף 4 לפקודת החברות, אשר קבע כי חבר בני אדם המונה יותר מעשרים חברים לא ינהל עסק שמטרתו הפקת רווח אלא אם כן נרשם כחברה או כאגודה שיתופית, וחוק החברות מאפשר כיום לחבר בני אדם כאמור לפעול אף בלא שהואגד כחברה. ברם, טוען עורך דין יוסי כהן, מביטול זה אין להסיק כי המחוקק מכיר באישיות המשפטית של חברה בלתי רשומה. המשמעות של הביטול היא אחת: חבר בני אדם המונה למעלה מעשרים חברים רשאי לעסוק בעיסוק שמטרתו הפקת רווח, שלא באמצעות חברה או אגודה שיתופית.


העובדה כי חברה מוקמת רק עם רישומה מכוח חוק החברות, כמו גם ביטול חובת ההתאגדות בסעיף 4 לפקודת החברות, אינה מתיישבת לכאורה עם הוראת סעיף 381 לפקודה, הקובעת: "חברה, תאגיד אחר או חבר-בני-אדם החייבים רישום לפי פקודה זו ולא נרשמו, רשאי בית-המשפט, על-פי בקשת היועץ המשפטי לממשלה, לפרק אותם".

לטענת עו"ד יוסי כהן, מההוראה הנדונה משתמע לכאורה כי גם לחברה בלתי רשומה יש קיום משפטי, שכן מה הטעם לפרק גוף שאין לו קיום?

זאת ועוד: עם ביטול סעיף 4 לפקודה, שאסר, כאמור, על ניהול עסק למטרות רווח על-ידי חבר בני אדם המונה למעלה מעשרים חברים, שלא באמצעות חברה או אגודה שיתופית, ניתן היה לצפות כי יבוטל גם סעיף 381 לפקודה, שהרי מרגע שבוטלה חובת ההתאגדות אין בו כל צורך. ברם סעיף זה לא בוטל, ולדעת עורך דין יוסי כהן, כנראה מחמת שגגה של המחוקק, ומכאן שלא זו בלבד שלא הוסר הספק באשר לחברות לא רשומות, הרי הוא אף התעצם.

ואם לא די בזאת, מציין עו"ד יוסי כהן כי פקודת החברות הגדירה "חברה" כ"חברה שנוסדה ונרשמה לפי פקודה זו או לפי פקודת החברות, 1919, או לפי פקודת החברות, 1921". לפני כניסת חוק החברות לתוקף ניתן היה לטעון, כי המונח "חברה" בסעיף 381 לפקודה אינו זהה למונח "חברה" בסעיף ההגדרות, אלא למונח "חברה" בלשון ההדיוטות. חוק החברות ביטל את הגדרת החברה בפקודת החברות ורק לאחר כחמש שנים ממועד חקיקתו קבע הגדרה חדשה לחברה ולפיה "'חברה' – חברה שהתאגדה לפי חוק זה, לפי פקודת החברות, פקודת החברות 1921 או פקודת החברות 1919". ברי כי גם הגדרה זו אינה מבהירה את הספק בעניין זה.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר