מס' צפיות - 1683
דירוג ממוצע -
עו"ד רן רייכמן - חשיבותה של מסוגלות הורית בסכסוכי משמורת
מאת: רן רייכמן 26/06/14 (11:08)

מניסיונו של עו"ד רן רייכמן, נושא המסוגלות ההורית עולה לעתים תכופות במהלך סכסוכי משמורת, במקרים בהם אין הסכמה בין ההורים על משמורת הילדים ולכן בית המשפט נדרש להכריע בנושא. זאת, על סמך חוות דעת מקצועיות שמתבססות בין היתר על גיל הילד ורצונותיו, ועל המסוגלות ההורית של כל אחד מבני הזוג.

מהי מסוגלות הורית?
מסוגלות הורית בודקת את מידת היכולת של ההורה להעניק לילדיו את צורכיהם הבסיסיים, אשר נדרשים לקיומם ולהתפתחותם הנאותים. עו"ד רן רייכמן מסביר שהצרכים הבסיסיים מתחלקים לשניים – צרכים חומריים וצרכים רגשיים-התפתחותיים.

צרכים חומריים כוללים בין היתר את היכולת לספק יציבות כלכלית, בית מגורים, אוכל, ביגוד וטיפולים רפואיים נדרשים. צרכים רגשיים-התפתחותיים כוללים בין היתר את היכולת לספק לילד סביבה בטוחה ומאוזנת, להעניק לו אהבה, אמפתיה, חינוך נאות, משחקים וחברה.

מבדקי מסוגלות הורית
מבדקי מסוגלות הורית נערכים על ידי אנשי מקצוע שונים, ביניהם אנשי רווחה, רופאים, פסיכולוגים ופסיכיאטרים. מבדקים אלו, מפרט עו"ד רן רייכמן, כוללים ראיון קליני שנערך על ידי פסיכולוג לכל אחד מההורים בנ פרד, ולעתים גם ביחד. במהלך הראיון נבחנים רצון ההורה לקבל משמורת על הילד, נכונותו לשמירת קשר עם ההורה השני והיכולת להעניק לילד סביבה נאותה ובטוחה ברובד הנפשי והפיזי. בנוסף לכך, מבדקי מסוגלות הורית עשויים לכלול:

    אבחון צורכי הילדים – כולל מבחני אישיות, מבחנים קוגניטיביים, מבחני משכל וראיונות.
    אבחון יכולת הורית – כולל מבחני אישיות ומשכל.
    תצפיות – שנועדו לבחון את טיבו של הקשר בין ההורה לילד.

עו"ד רן רייכמן מדגיש כי חוות הדעת ממבדקים אלו מועברת לידי בית המשפט, ומהוות נדבך מהותי בהכרעה על המשמורת.

הערכת מסוגלות הורית
נתוני מבדקי המסוגלות ההורית נבחנים בהתחשב בטובת הילד ורצונותיו, ועל פיהם מכריע בית המשפט איזה הורה מתאים יותר לקבלת המשמורת. יש לציין כי עלות הבדיקות מוטלת על בני הזוג ויכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים.

עורך דין רן רייכמן מוסיף, כי קיימים חילוקי דעות רבים אודות יעילותם של מבדקים אלו, שנועדו במקור למקרים קיצוניים של חוסר תפקוד הורי עקב בעיה נפשית, אלימות, התמכרות או עבריינות. הטענה המרכזית היא כי המבדקים עוסקים במונחים אמורפיים, שהנם נעדרי מתכונת או תקנים ברורים, נטולי תוקף מדעי, ובמרבית המקרים תוצאותיהם אינן חד משמעויות.

הכותב הוא עו"ד רן רייכמן עוסק בדיני משפחה, צוואות וירושות ומנחה התכנית שאלה משפטית בערוץ 2.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר