מס' צפיות - 1659
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן - הדרכים של רשות המיסים לגלות את מעלימי ההון השחור
מאת: יוסי כהן 26/05/14 (10:38)

עורך דין יוסי כהן מסביר כי גביית המיסים בישראל היא המקור העיקרי להכנסות המדינה. האופן שבו מבוצעת שומה, גבייה ואכיפת הגבייה משפיע באופן ישיר על הכנסות המדינה. מדו"ח הוועדה לשינוי כלכלי-חברתי בראשות הפרופ' מנואל טרכטנברג (להלן: "הוועדה"), שאומץ על ידי הממשלה ביום 9.10.11, עולה כי קיים פער משמעותי בין הפעילות הכלכלית המדווחת לבין הפעילות הכלכלית המתקיימת בפועל במדינת ישראל.

עו"ד יוסי כהן מציין כי נמצא שהפעילות הכלכלית המתקיימת בפועל בישראל גדולה בכ-23% מהפעילות הכלכלית המדווחת. הוועדה ראתה חשיבות רבה בהגברת האכיפה ובהתמודדות עם "הכלכלה השחורה". על-פי דו"ח הוועדה, צמצום הפער בין הפעילות המדווחת לפעילות בפועל, לצד אכיפה יעילה יותר, צפויים להביא להגדלה משמעותית של בסיס המס בישראל ולפיכך גם להגדלת המקורות שבידי הממשלה. בנוסף, מסביר עו"ד יוסי כהן, שהמהלכים צפויים ליצור מערכת מס צודקת ושוויונית יותר, שכן בכך יצטמצם היתרון התחרותי של עסקים מעלימי מס על פני עסקים שומרי חוק.

איך יכולה רשות המיסים לפעול נגד סרבני תשלום?

לדברי עורך דין יוסי כהן, גביית מס הוא תהליך מורכב שתחילתו בחוק ובתקנות נלוות והוא כולל הכשרת עובדים לביצוע החוק וכמובן כלי עזר לשימוש העובדים. דבר החקיקה העיקרי המסמיך רשויות ציבור לנקוט הליכים שונים לשם גביית חובות (להלן: "הליכי גבייה מנהליים"), היאפקודת המיסים (גביה)(להלן: "הפקודה"). מטרת הנחייה זו היא להנחות את הרשויות כיצד להפעיל שיקול דעת בהשתמשן בסמכויות המוענקות להן בפקודה ובפרט בכל הנוגע להימנעות משיהוי בפעולות הגבייה.

מלבד הליכי הגבייה המנהליים, יכולה הרשות לפעול כלפי סרבני התשלום ו/או מעלימי המס בחלופות שונות להליכי הגבייה המנהליים. עו"ד יוסי כהן מפרט:

  1. הגשת תובענה אזרחית לבית המשפט (כמובן, כל עוד לא חלפה תקופת ההתיישנות).
  2. הליכי הוצאה לפועל – החיסרון מבחינת הרשות הוא שבמקרים מסוימים כדי לפעול נגד החייב בדרך זו יש צורך בפסק דין, כלומר, יש צורך בניהול הליך משפטי קודם לפתיחת תיק ההוצאה לפועל.
  3. קיזוז מכוח הוראות דין מפורשת – כלומר, קיזוז החוב שחב האזרח לרשות כלשהי מסכום כלשהו שהרשות חייבת לאזרח.
  4. גבייה פסיבית – גבייה פסיבית, מסביר עורך דין יוסי כהן, מתרחשת כאשר הרשות אינה פועלת לגביית חובות האזרח, אלא ממתינה עד אשר האזרח יהא זכאי לתגמול ממנה, או יצטרך ממנה אישור לפעולה כלשהי, ואז דורשת היא מן החייב לשלם את חובו כתנאי למתן אותו האישור.

פיקוח על הצ'יינג'ים – האם הוא יהיה יעיל?

עורך דין יוסי כהן מוסיף כי מאז אמצע שנות ה-90 הפכו הסניפים הקטנים בפינות הרחובות, שבשמם תופיע כמעט תמיד המילה "צ'יינג'", לחלק בלתי נפרד מהנוף העירוני. מבלי שאיש שם לב, צמח כאן ענף משגשג שמעניק מגוון שירותים פיננסים ומגלגל סכומי עתק שנאמדים בעשרות מיליארדי שקלים לשנה.

לצד תרומתם הברוכה של הצ'יינג'ים לכלכלה, נח לו צד אפל. הצ'יינג'ים, או "נותני שירותי המטבע", כפי שהם מכונים בחוק, הפכו לצינור מרכזי להלבנת כספים ולכביש עוקף חוק.

הלקוחות העיקריים, מטבע הדברים, הן משפחות הפשע. לטענת עו"ד יוסי כהן, אכיפה הנה חשובה בהחלט, אולם לאכיפה תהיינה השלכות – חלק מן הדרכים המוצעות לשיפור האכיפה עלולות לסכן את המשך קיומו של ענף שירותי המטבע. דרכים אחרות מחמירת מאוד עם הענף ומטילות עליו מגבלות שלא הושתו על ענף הבנקאות. חלק מההוראות אף עלולות לעמוד בסתירה לחוק יסוד חופש העיסוק.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר