מס' צפיות - 108
דירוג ממוצע -
יוסי כהן - מה צריך לדעת על דיני החברות והחקיקה האזרחית?
מאת: יוסי כהן 17/10/13 (06:26)

מטבע הדברים, דיני החברות מבוססים במידה רבה על המשפט האזרחי הכללי. למשל, היחסים בין בעלי המניות לבין עצמם ובינם לבין החברה הם יחסים חוזיים, וחלים עליהם, בשינויים המחויבים, דיני החוזים.

כמו כן, היחסים בין הדירקטור והיזם לבין החברה מבוססים בחלקם הגדול על דיני השליחות והנאמנות. היחסים בין החברה ובעלי מניותיה לבין הרשויות השונות שנועדו לפקח על החברה, כגון רשם החברות, הרשות לניירות ערך וכונס הנכסים הרשמי, מושתתים ומוכרעים בחלקם הגדול על-ידי עקרונות המשפט המִנהלי.

דינים ועקרונות אלה דינמיים מטבעם. הם משתנים במהירות ומתאימים את עצמם לערכי התקופה, לצרכיה ולנורמות חוקתיות. חוקים "חוקתיים" נורמטיביים, כגון חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, חלים בסוגיות מסוימות אף על החברה, ללא כל הבחנה בינה לבין בן-האדם גופו. ואם לא די בזאת, כל המכלול הזה גם יחד, כשהוא חל על חברה, צביונו שונה והוא הופך לדין מיוחד: "דיני החברות".

למשל, בהתאם לעקרון יסוד בדיני החוזים יש לפרש חוזה בפרשנות סובייקטיבית, המנסה להתחקות אחר אומד דעתם הסובייקטיבית של הצדדים בשעת כריתת ההסכם וליתן תוקף לכוונתם.

פרשנות אובייקטיבית או סובייקטיבית?

חוק החברות, כמו גם פקודת החברות, קובעים כי דין ההסכם שבתקנון החברה כדין הסכם בין חברה לבין בעלי מניותיה ובין בעלי המניות לבין עצמם. לפיכך, אך טבעי הוא שנפרש את התקנון בפרשנות סובייקטיבית. ברם נוכח אופיו המיוחד של התקנון, ומטעמים פטרנליסטיים של הגנת הציבור, קבע בית-המשפט העליון כי יש לפרש את התקנון בפרשנות אובייקטיבית.

מן האמור עולה, כי דיני הפרשנות שיחולו על תקנון החברה שונים בהיבטים מסוימים מדיני הפרשנות הרגילים שיחולו על הסכם רגיל, הואיל והם דינים מיוחדים לחברות החורגים מכללי הפרשנות החלים על חוזים רגילים.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר