מס' צפיות - 68
דירוג ממוצע -
דוקטור אילון לחמן - מדוע כריתות רחם הן ניתוח נפוץ בקרב נשים?
מאת: ד"ר איילון לחמן 03/10/13 (11:48)


כריתות רחם הן ניתוח נפוץ בקרב נשים. ניתוח זה מתבצע דרך הבטן או הנרתיק, בהתאם לאופי הבעיה: רחם שרירני, גידולים ממאירים, דימומים שאינם סדירים, צניחת רחם ועוד.

כריתת רחם בטנית

ניתוח זה מיועד לנשים הסובלות בעיקר מגידולים שפירים של הרחם. הגידול השפיר נקרא "שרירן" או "מיומה". השם "שרירן" מגיע מכיוון שהגידול נובע מתוך שריר הרחם, הבנוי ברובו משריר שתפקידו להתרחב בזמן ההריון ולהתכווץ בזמן הלידה. לפעמים, הרחם גדל מאוד בעקבות השרירן. תופעה זו שנחשבת לשכיחה יחסית, גורמת לשלוש תופעות עיקריות:

כאבים
דימומים וסתיים מוגברים (כולל דימומים בין מחזור למחזור)

לחץ על אברים הסמוכים לרחם, כמו שלפוחית השתן או המעי הגס. הלחץ עלול לגרום לכאבים ולהפרעת תפקוד באותם האברים
ברוב המקרים אין צורך בטיפול רפואי כירורגי. באותם מקרים שבהם השרירן גורם לסבל אצל האישה, יש צורך בניתוח. במקרים קיצוניים, השרירנים גדלים מאוד ואף עלולים למלא את כל חלל הבטן, עד לסרעפת. כריתת הרחם תבוצע גם במקרים שבהם יש גידולים סרטניים שעלולים להתפתח בגוף הרחם. כריתות רחם בטניות תבוצענה גם אם קיימים גידולים באזורים הסמוכים לרחם, כמו השחלות והחצוצרות.

הטיפול בשרירנים יכול להתבצע דרך טיפול במכשור אולטרסאונד, שגורם להמסת רקמת השריר, אך הוא מוגבל ומבוצע במקרים מיוחדים. ניתן לבצע כריתת רחם, אם הוא לא גדול מדי, באמצעות לאפרוסקופ – זהו סיב אופטי שמנקה את הרחם מהרקמות הצמודות אליו. לאחר השימוש בלאפרוסקופ, מוכנס מכשור מיוחד שגורם לריסוק רקמת הרחם שנכרתה, ואז מתבצעת שאיבה. באמצעות הלאפרוסקופ מבוצעות אותן פעולות כירורגיות המבוצעות בעת כריתת רחם בבטן פתוחה, זאת באמצעות מכשור מיוחד – מבוצע בידוד וניתוק הרחם מסביבתו ומהרקמות, כולל כלי הדם הקשורים אליו. יתרון הפעולה הוא שלאישה אין צלקת בטנית ושלבי ההחלמה קצרים יותר.

כריתת רחם נרתיקית

כריתת הרחם הנרתיקית תבוצע אצל נשים הסובלות מצניחת הרחם, דרך הנרתיק כלפי חוץ. התופעה הזו שכיחה יותר אצל נשים בגיל הבלות, או נשים שעברו מספר לידות רגילות ולא ניתוחים קיסריים, כאשר הרקמות האלסטיות המחזיקות את הרחם בתוך חלל הבטן נחלשות, מה שגורם לצניחת הרחם לתוך הנרתיק. ברוב המקרים, צניחת הרחם גם מעורבת בצניחה של קירות הנרתיק ושלפוחית השתן. הניתוח במקרה הזה יבוצע דרך הנרתיק ולא דרך הבטן, כולל הרמת הקירות ושלפוחית השתן כלפי מעלה.

בשתי צורות הניתוח, יש צורך באשפוז בן מספר ימים בבית החולים. לאחר מכן נדרשת מנוחה בת שלושה-ארבעה שבועות, ואז ניתן לחזור לתפקוד רגיל, כולל קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה, תוך מעקב וביקורת רפואית. ניתן לקבל הדרכה וייעוץ על הניתוחים ואף לקבוע אותם בבית החולים, באמצעות מרפאתו של ד"ר אילון לחמן, המתמחה בגניקולוגיה ובעל ניסיון רב בתחום הניתוחים הגניקולוגיים.

הכותב הוא ד"ר אילון לחמן - בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון ומומחה בכיר לגיניקולוגיה ומיילדות ומנתח בעל מוניטין. הוא נחשב לרופא מהשורה הראשונה בזכות רמתו המקצועית הגבוהה והשיטות החדשניות אותן הוא מיישם בעבודתו. כ

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר