מס' צפיות - 130
דירוג ממוצע -
סוף שבוע גביע דיוויס
לרגל מפגש גביע דיוויס בין נבחרת יפן וישראל במסגרת פלייאוף העלייה לבית העליון בסוף שבוע הנוכחי, הנה סקירה קטנה על המפעל עצמו והנבחרת כחול לבן שלנו.
מאת: ליאור טנדליך 13/09/12 (15:51)

גביע דיוויס החל את דרכו בשנת 1900 , במפגש בין טניסאים אמריקאיים לטניסאים בריטיים, ההתמודדות הסתיימה בניצחון האמריקאיים 0-3. נחזור שנה קודם ל-1899, אז החליטו ארבעה חבר'ה ממועדון הטניס של אוניברסיטת הרווארד לנסות ולקיים משחק בין ארצות הברית לבריטניה. ברגע שהרעיון קיבל את תמיכת ראשי הענף בשתי המדינות, לקח על עצמו אחד מארבעה החברים-דוויט דיוויס את תיכנון הטורניר כולל את הגביע שאותו קנה בכספו הפרטי ומאז כמו שאומרים,השאר היסטוריה.

בשנים הראשונות לטורניר השתתפו בו רק ארצות הברית ובריטניה [האיים הבריטיים אז], רק בשנת 1905 הצטרפו הנבחרות של צרפת, אוסטריה, בלגיה ונבחרת שכללה שחקנים מאוסטרליה וניו זילנד. בשנות ה-20 של המאה גדל הטורניר עד כדי 20 מדינות. עד שנת 1927 כל הזכיות בטורניר התחלקו בין ארצות הברית, בריטניה והנבחרת שכללה שחקנים מאוסטרליה וניו זילנד. באותה שנה נבחרת צרפת זכתה לראשונה בטורניר והמשיכה לעוד 5 זכיות רצופות. לאחר הרצף הצרפתי חזרו שלושת הנבחרות של ארצות הברית, בריטניה והפעם-אוסטרליה לשלוט בגביע דיוויס עד שנות ה-70.

ראוי לציון שבשנת 1969 התחרו בטורניר כבר 50 מדינות. בשנת 1974 נבחרת דרום אפריקה הצטרפה לרשימת הזוכות בתואר ומיד אחריה הגיעו הזכיות של שבדיה, צ'כוסלובקיה ואיטליה.

בשנת 1981 שונה הפורמט והחלה החלוקה לאזורים גיאוגרפיים, "הבית העליון" יצא לדרכו והוא כלל את 16 הנבחרות הטובות בעולם שרק הן יכולות לזכות בתואר הנכסף. ציון דרך נוסף הגיע בשנת 1993 כאשר אז השתתפו כ-100 נבחרות בטורניר.

בשנת 2000 זכתה נבחרת ספרד בתואר בפעם הראשונה בתולדותיה והמשיכה לעוד 3 זכיות. בנוסף לספרדים, גם רוסיה, סרביה וקרואטיה [הנבחרות היחידות שלא היו מדורגות וזכו] רשמו לראשונה זכיה בגביע. בסך הכל לאורך כל שנות קיומו של הטורניר זכו 13 נבחרות שונות בתואר.

את רשימת הזוכות מוליכה ארצות הברית עם 32 זכיות,  אחריה אוסטרליה עם 28, צפרת ובריטניה עם 9, שבדיה 7, ספרד 5, גרמניה 3, רוסיה 2, איטליה,קרואטיה,צ'כיה,דרום אפריקה וסרביה זכו פעם אחת.

לאורך השנים נכנסו לספרי ההיסטוריה לא מעט טניסאים ואי אפשר להזכיר את כולם אז הנה כמה מהגדולים- רוד לייבר, ג'ימי קונורס,פיט סאמפרס, סטפן אדברג ועוד.

 

ישראל החלה את הופעותיה בגביע דיוויס בשנת 1949, עם הפסד 0-5 לדנמרק. ב-21 באפריל 1963 רשמה הנבחרת את ניצחונה הראשון, 4-1 על טורקיה. לאורך השנים שיחקה הנבחרת 3 פעמים נגד נבחרת אירן והפסידה את כל המפגשים. השיג השיא של הנבחרת נרשם בשנת 2009 כאשר ישראל הגיעה עד לחצי הגמר של הבית העליון אחרי ניצחונות נהדרים על שבדיה 2-3 ועל רוסיה 1-4 , אבל אז נתקלה בנבחרת ספרד והפסידה 4-1.

בסך הכל לישראל יש 59 עונות עד כה בטורניר, 102 משחקים במאזן שלילי של 58:44, כאשר רצף הניצחונות הכי ארוך של ישראל בהיסטוריה עומד על 4 ניצחונות רצופים. בבית העליון המאזן של ישראל עומד על 9-3 שלילי.

הסגל הנוכחי מורכב מדודי סלע, אמיר ויינטרוב,אנדי רם ויוני ארליך, הקפטן-אייל רן והמאמן נועם בר. אי אפשר להזכיר את הנבחרת הישראלית מבלי לתת כבוד לכמה מהשחקנים שהיו כאן בעבר-עמוס מנסדורף, גלעד בלום, שלמה גליקשטיין ועוד רבים וטובים שייסדו את הענף הזה כאן בישראל.

שלמה גליקשטיין הוא השחקן הישראלי עם הכי הרבה ניצחונות בגביע דיוויס - 44 בסך הכל לעומת 22 הפסדים, גליקשטיין גם עם הכי הרבה ניצחונות ביחידים - 31 לעומת 13 הפסדים.

יוני ארליך עם הכי הרבה ניצחונות במשחקי זוגות - 16 לעומת 6 הפסדים

והצמד הכי מוצלח שלישראל הוא כמובן אנדיוני עם מאזן 5-15

אליעזר דוידמן הוא השחקן הישראלי שהופיע הכי הרבה שנים בגביע דיוויס- 16 שנים והוא גם המבוגר ביותר ששיחק בטורניר מטעם נבחרת ישראל, זה היה כאשר הוא בגיל 34 ו-148 ימים.

 

נותר רק לאחל אל אל ישראל! כחול עולה!! בהצלחה לנבחרת נגד יפן! יאללה,תביאו לנו בית עליון!

הכותב הוא חובב ספורט,אוהד מכבי ת"א בכל ענפי הספורט

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר