מס' צפיות - 655
דירוג ממוצע -
זבל, מילה רבת ערך חלק 2
לדברים אשר אנו מסלקים מביתינו, לעיתים לרגל חג-הפסח, יש הרבה כתובות, טובות גם גרועות. והפעם, הכנת קומפוסט.
מאת: zvidoc 30/03/09 (00:13)

הכנת קומפוסט היא פעולה פשוטה ומאד יעילה לסביבה ולאיכות הגינה בה יעשה שימוש בו. יש שלש שיטות עיקריות ליצור קומפוסט ביתי: האחת והכי נפוצה בייחוד באיזורים בהם יש גשם , בניית פינת פתוחה לאוויר בקצה הגינה , אפשר גם חפירת בור לא עמוק. שיטה זו משתמשת בלחות ובאוויר על מנת לתת למיקואורגניזמים לפרק את החומרים האורגניים אשר נכניס לתוכה.

 

לחלק הראשון של המאמר

 

השנייה, היא שיטה דומה אך כוללת שימוש בשלשולי אדמה אשר יהפכו את החומרים האורגניים להומוס שזו בעצם ממש אדמה עשירה מאד בזבל אורגאני.

 

השלישית היא שימוש בקומפוסטר, בדרך כלל בנוי מחבית פלסטיק עם פתחי איוורור תחתונים, הייתרון בשיטה זו היא המראה הנקי אשר היא מספקת, הפעולה בסוג זה של מיכל  יכולה להיעשות כמו בשיטה הראשונה וגם בצורה של חוסר אויר בו חיידקים אנאירוביים יפרקו את החומר האורגאני , החיסרון הגדול של מצב זה הוא יצירת גז מטאן אשר פוגע בשכבת האוזון ונחשב לגז החממה הכי מסוכן. למרות זאת יאמר כי יש מקומות אשר הכינו קומפוסטר מסוג זה תוך אגירה מוחלטת של גז המטאן ושימוש בו להסקה ובישול, דבר ההופך אותו לאנרגיה ממוחזרת נקייה ואיכותית ובייחוד מאד זולה. יש מספר ישובים בארץ אשר עשו זאת לשימוש כל היישוב.

 

נחזור אל השיטה הראשונה: היא גם השיטה הכי קלה ליישום בבית פרטי עם גינה מה גם ואפשר לעשות זאת בכל מיני וארייציות, חפירת בור בעומק של חצי מטר ובשטח של מטר וחצי עד שני מטר רבוע- תחילה נשים בתחתית הבור שכבה של זרדים וענפים דקים אבל קשים, אפשר גם להוסיף חתיכות קרטון ללא הדפסי דיו, (מכיל עופרת). על שיכבה זו נתחיל להשליך כל חומר אורגאני היוצא מהמטבח למעט חומרים מבוססי בשר ועצמות, כן נכניס קליפות ביצים מרוסקות, לחפ יבש (לפסח ) ,על זה נוסיף גזם,כסחת דשא(מעולה) ועלים. תוך מספר ימים נראה כי החומרים אשר שמנו מתחילים להתפרק להתחמם ואף לעלות אדים ועשן. מיד פעם טוב להפוך את החומר עם קילשון ע"מ לזרז את התהליך וכל כמה שבועות להוסיף חומר יבש , ענפים דקים , עלי שלכת וקרטונים . אם הפעילות מאיטה והחום יורד , יש לכך מספר סיבות, האחת היא חוסר אויר ואז יש להפוך את החומר עם קילשון והשנייה היא חוסר לחות,יש להרטיב במידה.

 

בכל מיקרה יש להמעיט בהוספה מוגזמת של קליפות פרי הדר בגלל החומציות הגבוה מאד שלו. השיטה השנייה דומה ואף אפשר לשלבה עם הראשונה: מערבבים את החומר אשר התקבל מהקומפוסט עם מעט אדמה, רוכשים או מקבלים מעט שילשולי אדמה אדומים ומוסיפים אותם לערימת הקומפוסט, ראה שלבים בקישור.

 

השימוש בקומפוסטר דומה מאד לשיטה השנייה, בדרך כלל בשימוש במקום בו רוצים לשלוט יותר בעיצוב של הגינה בגלל האפקט האסטטי. לא תמיד מקבלים את החומר הטוב ביותר אך חשוב לדעת כי מבחינת איכות הסביבה , הקומפוסטר יעיל מאוד וויכול לחסוך ממועצה מקומית הרבה מאוד כסף , כמו כל יתר השיטות של עשיית הקומפוסט. בית אשר מקפיד להשתמש באחת מהשיטות הללו יוציא בממוצע כשליש אשפה לרשות הרבים ויזדקק אך לפח אשפה של 60 ליטר במקום המפלצות הירוקות בעלות 200 ליטר. אם כל משפחה תנהג כך, יחסך גם כסף למועצות והעיריות וכמובן גם נצמצם את שיטחי ההטמנה על כל המשתמע מכך.

הכותב הוא דור שני לשואה , בן למשכילים אקדמאים, מכונאי בדימוס, מדריך יישומיי-מחשב בפועל. אוהב מוסיקה קלאסית, ברוק רנסאנס ומודרנית. קורא-תולעי בשלש שפות ובעל דעות שמאל מתון - http://forum.kan-naim.co.il/viewforu

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות לכתבה זו התקבלה תגובה אחת לקריאת כל התגובות ברצף
1.
קומפוסטר ביתי לקראת פסח
אהרן מרצבך 19.03.12 (16:35)