מס' צפיות - 1187
דירוג ממוצע -
כל מה שחשוב לדעת על חוק הגבלים עסקיים
מאת: eg 23/03/21 (11:08)

עולם העסקים של ישראל נחשב לחופשי למדי אבל כשמדברים על רגולציה ועל שוק מצומצם נזכרים בחוק ההגבלים העסקיים שהופך להיות רלוונטי דווקא כשאפשרויות המסחר והיבוא נפתחות יותר לעולם. בניגוד למה שחושבים הוא רלוונטי לכל בעל עסק משום שיש בו היבטים שנוגעים אפילו לפרילנסרים ולבעלי עסקים קטנים שכדאי לדעת עליהם.

מהו חוק ההגבלים העסקיים?

תחרות חופשית במשק היא המנוע לכל צרכנות נבונה ולכל הפקת מוצרים שיכולים לעמוד בתחרות. הלקוח יכול לבחור מרצונו בין חברות לא רק לפי טיב המוצר והשירות אלא גם לפי מחירים ותנאים שניתנים לו. כשהוא לא מוצא מבחר גדול בטווח המחירים והתנאים זה יכול לקרות בגלל חוסר היצע מסיבות מסוימות או בגלל הגבלת תחרות כזאת בכוונה על ידי חברות במשק. חוק ההגבלים העסקיים נועד למנוע הגבלת תחרות חופשית זו בין עסקים במשק. זה נועד כדי שהצרכן ירוויח מחופש הבחירה שלו ביניהם, ולא ייאלץ לרכוש שירותים ומוצרים רק מספק שחוסם כל תחרות חופשית על התנאים והמחירים הטובים ביותר שהוא יכול לקבל.

מה צריך לדעת על חסימת תחרות חופשית?

חסימת תחרות יכולה להיעשות בכמה דרכים והיא מתבטאת בתיאום מחירים גלוי או סמוי או יצירת מונופולים על ידי קנייה של חברות קטנות ו"בליעתן" כדי לחסל תחרות, או כל שותפות אחרת או בעלות צולבת בין חברות, שמונעת תחרות אמיתית בין עסקים. הרשות למניעת הגבלים עסקיים אמורה לפעול כל הזמן כדי לפקח ולנטר ולתת מענה לתלונות של לקוחות בדיוק בתחום זה. הסיבה היא שלמרות ששוק חופשי אמור לפעול לטובת הלקוחות יש מי שמנצל זאת לרעה באמצעים כוחניים ולא הוגנים על מנת למנוע זאת ולהפוך את עצמו לשחקן דומיננטי יותר בתחום המוצרים שלו.

כיצד זה נעשה?

הגבלת התחרות נעשית באמצעות הסדרים כובלים, לפי לשון החוק. כלומר, אחד השחקנים בתחום לוקח על עצמו בהסדר כובל להימנע מלהתחרות בשחקן אחר שרוצה לשלוט בשוק ובכך לנתב את כל תנועת הלקוחות אליו בלבד. הסדר כובל כזה אינו חוקי. הסדרים כובלים כאלה יכולים להיחתם בין חברות שרוצות לתאם מחיר ורווחים ממוצר או שירות מסוים או אפילו להחליט ביניהן איזו חברה תטפל בנתח מוצרים בשוק מסוים. לדוגמה, לא ייתכן שחברות בענף החלב יחלקו ביניהן את מוצרים החלב כך שחברה אחרת תייצר רק גבינות שונות, השנייה רק מעדני חלב ויוגורטים והשלישית רק משקאות חלב.

היכן עוד אפשר למצוא הגבלים עסקיים?

אנחנו מכירים את המיזוגים הגדולים שנעשים במשק כבר שנים ולכאורה זה נראה אך טבעי לחברות מזון להתאחד ולהפוך לחברה דומיננטית שיכולה להקטין משאבים במיזוג כזה. אולם מיזוגים טומנים בחובם גם את סכנת חיסול התחרות הקיימת או הפוטנציאלית משום שמי אם לא חברת מזון נוספת יכול לאיים בפתיחת קטגוריית מוצרים זהה לחברה הרוכשת? הסכנה ליצירת מונופולים וקבוצות ריכוז כאלה בתחומים מסוימים מנוטרת כל הזמן וכדי למנוע זאת כל מיזוג חייב לעבור לאישור הרשות. במקרים כאלה אם הרשות להגבלים עסקיים חושדת בצמצום התחרות בצורה דרסטית היא לא תאשר את המיזוג אם קיימת סכנה ליציבות המחירים ולרמה הנאותה שלהם, אם ייפגעו טיב המוצר ואיכותו ואם ייווצר מחסור במוצר משום שהחברה הממוזגת תחליט להפסיק לייצר אותו משיקוליה.

האם החוק יעיל וניתן ליישום?

מטבע הדברים, רוב ההסדרים הכובלים נעשים בחשאי, אולם כאשר התוצאה היא שהמחירים בכל תחום כמעט זהים בים ספקים שונים עולה חשד להסדר כובל כזה והוא נחקר. זה מחייב גם ערנות מצד הציבור ומודעות לכך ומי שעוזרים להצפת הנושא הם צרכנים שמתלוננים על כך או עיתונאים שעורכים תחקירים בנושאים אלה. הרשות להגבלים עסקיים פועלת בנידון כל הזמן ככל שניתן, אבל בהחלט נדרשת מודעות ציבורית לכך.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר