מס' צפיות - 2052
דירוג ממוצע -
טיול בת מצווה לאפריקה
מאת: eg 21/03/21 (19:24)

חגיגת, או טקס בת המצווה היא נקודת ציון, המאפשרת לנערה בגיל 12, לציין נקודת מעבר, או פרק חדש בחייה. המסורת לקוחה מהיהדות, ולמעשה מסמלת טקס חניכה, או טקס מעבר, "מילדות", ל-"בגרות", מהעולם הילדי ונטול האחריות, לעולם של המבוגרים בו יש לה זכויות ואחריות.

 

אם בעבר, לא נהגו לציין את טקס בת המצווה (גם לא את טקס בר המצווה), ולסמן אותו באירוע מיוחד, בשנים האחרונות ישנו נוהג של ציון הטקס על ידי חגיגה מסוג מסוים.  ישנם טקסי בת מצווה שהם מסיבות וחגיגות לכל דבר – מזמינים אנשים,  לוקחים מקום, מכינים סעודה, וכיוצא בזה. בעוד שישנם טקסי בת מצווה שמערבים נגיעה בעולמה האישי של הנערה, בין אם מדובר על הצגת נושא מסוים שנוגע בה באופן אישי, או נישאת דרשה מסוימת שהיא למדה למאורע.

 

יש בדבר אלמנט סימבולי, שכן אם הטקס נוגע בעולמה הפנימי של הנערה, ומאפשר לה לבטא את עצמה בפני עולם המבוגרים, הרי שיש בכך הסכמה או רצון להיכנס "לעולם שלהם", כדרך מוכנות הנערה, להראות להם – את המוכנות הממשית שלה להתחיל פרק חדש בחייה.

 

כך שאפשר ליצור טקסי בת מצווה במגוון דרכים, ומתוך מגוון משמעויות.

 

מה הן האפשרויות "הרגילות" והסטנדרטיות לחגיגה?

 

יש אנשים שחושבים, שאחד המאורעות החשובים בחייה של נערה – היא הפיכתה מילדה לאישה. והם חושבים שבת המצווה מסמנת זאת. ובכן, אם נסתכל על מהויות של טקסי חניכה בשבטים ילידיים שונים, אולי באזורי אפריקה – אלו הם באמת טקסי החניכה שמסמלים שילד הפך להיות גבר. אך הם לא מסמלים זאת "כי הגיע הזמן", או כי "עובדה שהילד עבר אותם", אלא כי רואים שהילד "מת", ובמקומו נולד "גבר מלא".

 

באופן דומה, חגיגות בת מצווה יכולות לסייע לילדה "למות", כלומר – לדמות הקודמת, שמקושרת עם הזהות הילדית, האגוצנטרית (אין בזה דבר רע, אלא מדובר על שלבים פסיכולוגיים מסוימים, שטקס חניכה אמור לסייע בהתבגרות מתוכם), שילדים מחזיקים בה, לפני שהם מרגישים בנוח לצאת אל העולם "כאנשים מלאים". ניתן לקרוא על הנושא, בספרים שמדברים על טקסי חניכה וטקסי מעבר, כדי לקבל עוד בהירות (כמו לדוגמה: Iron John).

 

על כן, כל עוד לא נעשה מעבר מובהק שכזה, טקס בת המצווה אינו הטקס החשוב בחייה – אין לו משמעות, מלבד לחגוג נקודת ציון, לחגוג גיל, ולהראות נוכחות חברתית. אפשר שההורים, המשפחה, החברים והילדה עצמה – יעריכו עד מאוד את האפשרות של "להראות נוכחות חברתית", ועל כן הדבר יכול להתבטא בהשכרת אולמות, בהכנת סעודות. באולמות ריקודים – ובשלל דברים אחרים, שאנחנו לא רואים כיצד הם באמת מבגרים את הילדה לכדי נשיות מלאה.

 

כשהורים מתכננים היום בת מצווה, הם לא בהכרח מכירים, או יודעים מראש – שטקס מעבר לבגרות (לדעתנו), הוא קודם כל טקס חניכה. על כן, כשהם מתכננים אותו, הם אולי יכללו עמדת איפור מקצועית, מתקנים מתנפחים, מגבות ממותגות, בר שייקים, מראת סלפי, תותח קצף – ושלל דברים ילדיים אחרים, שמנסים להעמיק את הנוחות, את השמחה והסיפוק המיידיים.  דברים שלא משנים לילדה, מעבר לגירוי המיידי, ולהנאה החברתית והבידורית שהם מספקים. אין להם יכולת באמת לבגר אותה, מלבד ליצור זיכרון נעים "וממסטל" (כל הסוכר, תשומת הלב, ההשקעה החומרית, וכיוצא בזה – יכולים ליצור אפקט של סימום. לדוגמה, אם החיים שלנו היו מלאים במה שבנות מקבלות בבת מצווה שלהן, כל יום – האם היינו רוצים להמשיך לעבוד, להתאמן, להרוויח כסף, להישאר ערים ומודעים לחיים שלנו? או שהיינו ממשיכים ליהנות מכל השפע והשמחה ששופכים עלינו מכל עבר, בלי "סיבה טובה"? לא אומרים זאת מתוך מרמור, אלא מתוך הבנה שאם מציגים הנאות חומריות כמשככי כאבים, אפשר להיכנס ללופ, ולא לרצות לצאת ממנו ולפגוש את המציאות, או את "העולם האמיתי", מה שלבטח לא עוזר "בכניסה לעולם המבוגרים".).

 

למה כדאי לחגוג בת מצווה באפריקה?

 

במקום, אנחנו רוצים להציע אפשרות חלופית. אם כבר דיברנו על טקסי חניכה, שרבים מהם מתרחשים במקומות אפריקה – משמע, יש שם נערים ונערות שהגיעו לבגרות, בדרך "טבעית", בדרך מלאה יותר מאשר זו שניתן לקבל במסיבת "בת-מצווש" (לדעתנו), אולי יהיה זה בריא לחשוף אותן, לרמת הבגרות והבשלות.

 

יתרה מכך, אומרים שטיולים מבשילים את האדם. יש משהו בלראות מקומות, בלהיחשף לתרבויות, שמרחיב את התפישה. יש משהו באתגר, בקושי, בהרפתקה של טיול בת מצווה באפריקה – שעוזר גם כן בלבגר את האדם.

 

איך אפשר לארגן טיול לאפריקה (לבד או מאורגן)?

 

באופן כללי,

אם רוצים להיחשף לכל החיות בספארי,

לחכמה של הילידים,

ושלל הפלאות שניתן להיחשף אליהם כאשר מטיילים באפריקה (במסגרת טיול בת מצווה ובכלל),

ניתן ליצור קשר עם חברת טיולים,

שתבהר ותיתן עצה לגבי מהות הטיול האפשרי והמועדף, בין אם לבד או מאורגן.

 

אם כי, כאשר מדובר על טיול שנעשה לבד, הרי שיש המון הכנות שיש לבצע. הן מבחינה פוליטית, הן מבחינה ביולוגית (חיסונים), הן מבחינה בטיחותית (אקלים, חיות פרא, סידורי מזון, וכיוצא בזה), וכן הלאה. באופן כללי, ייתכן שטיולים מאורגנים, כדי לחשוף את הילדה לעולם שמעבר, יכולים להיות פשוטים יותר לסידור וארגון.

 

מה הערך המוסף שניתן לקבל בטיול לאפריקה?

 

אי אפשר לדעת מראש מהו הערך המוסף שניתן לקבל במסגרת טיול בת מצווה לאפריקה, כיוון שלכולנו יש דרך שונה לראות ולהבין את העולם. ייתכן שזה יהיה משהו במבט של נער אפריקאי, או זקן שבט – שייפתח משהו בתודעה. שיגרום לה להבין קצת יותר – מהו מקומה בעולם.

 

ייתכן שזה יהיה היופי של הג'ירפה, או גורי הלביאות שנמצאים בדרך, או פלאות אחרים שפותחים את הלב, ומראים שיש עולם גדול יותר משהנחנו וחשבנו.

 

באופן כללי, כנראה שהערך המוסף הוא התקרבות לארץ ולאדמה, גילוי מרחבים חדשים של מחייה, והבנה מעמיקה יותר של מהי בגרות, בשלות ותבונה.

 

במידה והמאמר נגע או הזיז משהו, ויש עניין לברר על טיולים לאפריקה (לבת מצווה, ובכלל), נשמח לסייע. תודה על קריאתך.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר