מס' צפיות - 40
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן: הסכמים מקדמיים – מבוא להגדרת הבעיה
מאת: יוסי כהן 11/03/14 (10:09)

חברה אינה קמה יש מאין – בדרך כלל קודמת להתאגדותה פעילות ענפה של יזמים, המבססים בעבורה תשתית ארגונית-פיננסית, כורתים בעבורה חוזים עם צדדים שלישיים, ומבצעים למענה פעולות מגוונות, ובעשותם את כל אלה הם מתכוונים לזכות את החברה ולחייבה.

עם זאת, מסביר עו"ד יוסי כהן, לא תמיד ניתן להתחקות אחר כוונת הצדדים ולקבוע את מי לחייב או את מי לזכות מכוח החוזה המקדמי שכרת היזם או שהתיימר לכרות בעבור החברה טרם הקמתה. לעתים נכרת חוזה מקדמי בשם החברה אף שהיא טרם התאגדה, לעתים מציין היזם כי הוא פועל בעבור חברה שטרם הוקמה, ולעתים הוא מציין כי הוא צד לחוזה אף שהוא כרת אותו למען החברה העתידה לקום.

מהו הדין שיחול במערכת יחסים משולשת?

עו"ד יוסי כהן מוסיף, כי לא אחת, אף קובע החוזה המקדמי הוראות מיוחדות בדבר זכויות וחובות הצדדים לאחר הקמת החברה, אולם בדרך כלל אין מופיע דבר בעניין זה בחוזה. השאלה העיקרית הנשאלת היא, מהו הדין שיחול במערכת היחסים המשולשת: יזם-חברה, יזם-צד שלישי, חברה-צד שלישי. באילו מקרים יהא היזם פטור מחיוביו כלפי החברה וכלפי הצד השלישי ומהם סעדיו של זה האחרון נגד היזם?

כפי שניווכח להלן, חוק החברות לא נתן מענה לכל השאלות הללו ולמעשה הותיר את רובן ללא מענה. לעומת זאת, טוען עו"ד יוסי כהן, הפתרונות לסוגיות שכן הוסדרו בחוק החברות תואמים את דיני השליחות הרגילים, על פיהם נשמרת לחברת הזכות לאשר את ההסכם המקדמי ומוגשמת הציפיות הסבירה של הצד השלישי.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר