מס' צפיות - 38
דירוג ממוצע -
עו"ד יוסי כהן - יעילות האיסור לשמש כיזם
מאת: יוסי כהן 09/03/14 (11:38)

ההנחה שבבסיס סעיף 7 לחוק החברות היא כי בעלי מניות שהורם כלפיהם מסך ההתאגדות, אינם ראויים לשמש כיזמים, וכי נוכח עברם יש למנוע מהם מעורבות כלשהי, ישירה או עקיפה, בהקמת חברה. עו"ד יוסי כהן טוען כי ברם, ספק אם מנגנוני המניעה הקבועים בסעיף זה אכן יביאו לפתרון המיוחל.

 

ראשית, כתנאי להטלת הסנקציה שבסעיף 7 לחוק החברות, חייב בית-המשפט להרים את מסך ההתאגדות של החברה ולייחס את חובותיה לבעל המניה שעליו הוא רוצה להטיל את הסנקציה. הרמת מסך ההתאגדות אינה עניין של מה בכך, ואף כי חוק החברות התיר את הרצועה בסוגיה זו בהשוואה לדין הקודם, עדיין ינקוף זמן רב עד שתביא הסנקציה – אם אכן תביא – לידי שיפור של ממש בנורמות שהשתרשו בארץ בעניין זה.

עו"ד יוסי כהן מסביר כי יש גם לזכור שסעיף 7 לחוק החברות מקנה לבית-המשפט שיקול דעת נרחב באשר לשאלה האם להטיל את הסנקציה האמורה. סביר להניח כי בית-המשפט לא יטיל באורח אוטומטי סנקציה הפוגעת בזכות יסוד – חופש העיסוק – וכי הוא יעשה כן רק במקרים חריגים.

זאת ועוד, טוען עו"ד יוסי כהן, הסנקציה שבסעיף 7 לחוק החברות דומה להפליא לסנקציה הקבועה בסעיף 373(ד) לפקודת החברות, המאפשרת לבית-המשפט לאסור על נושא משרה שניהל עסקים בתרמית לכהן בתפקיד זה במשך חמש שנים. למיטב ידיעתנו, סנקציה זו לא הופעלה מעולם בישראל, עובדה המחזקת במידה רבה את תחושתנו כי ההוראה המקבילה בסעיף 7 לחוק החברות לא תופעל באורח שגרתי, אם אכן תופעל.

הכותב הוא עורך דין יוסי כהן הוא הבעלים של משרד עורכי דין. דוקטור יוסי כהן פועל בתחומי המשפט המסחרי, דיני חברות וליטיגציה משנת 1986.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר