מס' צפיות - 1049
דירוג ממוצע -
ממשלה וכלכלה: להתערב או לא?
מחשבות על גבולות ההתערבות של הממשלה בשוק החופשי.
מאת: Daler 09/07/13 (15:05)

    האם ממשלה צריכה להתערב בשוק החופשי, או עדיף לתת ל"כוחות השוק" לעשות את הדבר הנכון באופן טבעי- זה אחד הויקוחים הותיקים והבולטים שמעסיקים את האנושות. כאן צריך לציין שאם השוק הוא "חופשי", אז הוא צריך באמת לגלם את האידיאל של החופש. אם כלכלה סובלת ממונופולים שכופים על הציבור את התנאים שלהם, שמשרתים אך ורק את האינטרס שלהם שפוגע באינטרס של הציבור, אז כבר אי אפשר לקרוא לשוק כזה "חופשי". חד משמעית לא. האפך הוא הנכון, זוהי כבר פגיעה חמורה ברעיון של החופש.

    הרעיון הליברלי אומר דבר אחד פשוט- לאף אחד אין זכות להתערב בעניינים של אדם כלשהו אם המעשים שהוא עושה נוגעים רק לו, ולא נוגעים לסביבה שסובבת אותו. לציבור יש זכות להתערב ואפילו להעניש את האינדיווידואל רק אם המעשים שלו פוגעים בסובבים אותו. כלומר, אם אינדיווידואל גורם נזק לציבור ולסביבה, אז לציבור יש כל זכות לפגוע בחופש שלו ולהענישו, כי המטרה היא לשמור על החופש של האינדיווידואלים האחרים, כי החופש שלהם נפגע.

    כשמדובר על השוק, על הכלכלה, אנחנו צריכים להבין שזה לא עניין פנימי של בעל המפעל או חברה כלשהי. נכון שלאיש עסקים בשוק החופשי יש זכויות, אך הפעילות שלו נוגעת לכלל הציבור, אותם אינדיווידואלים שעובדים אצלו, ואותם צרכנים שקונים אצלו. הם מושפעים מפעילותו באופן בלתי נמנע. אם נוצר מונופול, אז אנשי עסקים יכולים להגביל את הייצור כדי להעלות את המחיר באופן מלאכותי. במצב של חוסר תחרות, צרכנים הופכים להיות חסרי עונים, ואין להם ברירה אלא לקנות את המוצר במחיר שמונופול כפה עליהם. זוהי פגיעה קשה וחמורה בחופש הצרכן, וזוהי פגיעה קשה בעיקרון של שוק החופשי, כי במצב של המונופול כבר לא מדובר על התחרות החופשית. זוהי דיקטטורה של קומץ עשירים אינטרסנטיים. יש לזה ריח של אוליגרכיה, וכידוע עוד מניסיון של יוון האתיקה, דמוקרטיה יכולה להפוך לאוליגרכיה.

    אם פעילותו של איש עסקים, או חברה כלשהי פוגעת בחופש של האינדיווידואל, אז לממשלה יש כל זכות להתערב בכלכלה. שמירה על החופש- זה התפקיד של הממשלה ברגולציה של השוק. והממשלה הוא גוף שנבחר על-ידי הציבור, על יד האינדיווידואלים החופשיים. אם הפעילות של החברה פוגעת בטבע והסביבה, זוהי פגיעה בחופש של האינדיווידואלים שחיים בטבע והסביבה הזאת ונושמים את האוויר המזוהם. אם אנשי עסקים כופים על האינדיווידואלים מחיר, ומגבילים את היצור, אז זוהי פגיעה בחופש של האינדיווידואל לבחור ולקנות. מונופולים אגב פוגעים בחופש של האינדיווידואל לא רק כצרכן, אלא גם כאיש עסקים. מונופול פוגעת בחופש של האינדיווידואל לעשות עסקים.

    בשורה התחתונה לממשלה יש כל זכות להתערב בכלכלה, וזה לא עניין של שיח בין סוציאליזם לליברליזם. אוליגרכיה- זה לא ליברליזם, למרות שיש כאלה שחושבים כך. לאנשים כאלה צריך להמליץ לקרוא קצת ספרים לפני שהם מדברים על ליברליזם. ממשלה צריכה לשמור על החופש האינדיווידואלי של היחיד מפגיעה האפשרית של הפעילות של אנשי עסקים. אך בוודאי שתפקידה של הממשלה הוא גם לשמור על חופש העיסוק של אותם אנשי עסקים. הרי הם תמיד במיעוט, ויש סכנה שרוב הצרכני יפגע בחופש של המיעוט העיסקי. כאן צריך להזהר מהפופוליזם של נבחרי הציבור. מי שחושב שהממשלה צריכה להעלים במקום להפריט, ולהפוך בעצמה לבעלת העסקים, עושה טעות קשה. אם ממשלה מהעלימה חברות, היא בעצמה הופכת בסופו של היום למונופול, וכתוצאה היא תפגע לא רק בחופש לעשות עסקים, אלא גם בחופש של הצרכן. תפקידו של הממשלה הוא רגולטורי בלבד, וצריך לעשות הכל כדי לחזק את המוסדות הרגולטוריים של הממשל, ולבנות מערכת חוקים יעילה שמטרתה שמירה על החופש.

הכותב הוא איש מדעי המדינה, משפטן, פובליציסט תואר ראשון במדעי המדינה (B.A.) תואר ראשון במשפטים (LL.B)

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר