מס' צפיות - 314
דירוג ממוצע -
תיקון ליל שבועות
מאת: איציק גיני 23/05/12 (15:26)

חג השבועות ובשמותיו הנוספים חג הביכורים חג הקציר וחג מתן תורה.הוא השני מבין שלושת הרגלים (פסח, שבועות וסוכות).

הוא חל ביום ו' בסיוון  בתום ספירת העומר, 49 ימים  שבין חג הפסח לחג השבועות.    

 

החג שמוכר בתודעה כחג של עוגות גבינה ומאכלי חלב, בנוסף למנהגים אלו בלילה שלפני חג השבועות זה ליל שימורים, לילה שנועד לשמר את זכר מתן תורה.  

 

בלילה  הזה מתקיים  תיקון ליל שבועות, בחג השבועות הוא חג מתן תורה אנו מקבלים מחדש את התורה ובערב המקדים אנו מקדישים ללימוד וקריאת התורה. כדי לקבל את התורה צריכים להיות מוכנים, ללילה ללא שינה, לילה של למידה ושל תיקון.

מקורו של המנהג בתקופת המקובלים בספרד בימי הביניים, בערב זה נהגו להישאר ערים כל הלילה ועסקו  בלימוד התורה, התנ"ך מדרשים וספר הזוהר. נוהגים לקרוא את הפסוקים הראשונים והאחרונים בכל אחת מן הפרשות בתורה, ולקרוא במלואן פרשות העוסקות החג השבועות ובמתן תורה. כמו כן קוראים את תרי"ג מצוות , שיר השירים ועוד.   

 

הלימוד בערב זה נקרא "תיקון" ופירושו התקנה (אין הכוונה להיפך מקלקול), בתיקון ליל שבועות מתקינים קישוטים לתורה כפי שמכינים את הכלה ליום חופתה. עפ"י המוסרת באמצעות לימוד בתורה בכל שנה מתחדש מעמד הר סיני.

 

התורה היא הכלה, הלימוד במהלך הלילה הוא הקישוטים לתורה, מתכוננים לקבל מחדש באשמורת ראשונה בבוקר , זמן קבלת התורה במעמד הר סיני.

 

כיום רווח המנהג בחברה הישראלית בקהלים שונים דתיים , מסורתים וחילונים, בחלופה תרבותית זו לשימור מנהג עתיק הציבור מקדיש את ליל החג ללימוד מגוון נושאים אקטואלים, הומניסטים, חברתיים,הלכתיים הגות יהודית ועוד.

 

בערבים האלה המתקיימים במספר מוקדים ברחבי הארץ משתתפים רבנים, אמנים , אנשי רוח, תרבות אמנות ועוד.

 

זכרונות מתוקים לערב החג  השבועות ממסורת הלדינו, בערב זה כמו בכל חגי ישראל חגגנו בארוחה משפחתית חגיגית, בערב חג השבועות הארוחה המשובחת התאפיינה  על טהרת מוצרי החלב.

 

הורי שרה וישראל גיני שהגיעו מאיזמיר שבתורכיה המשיכו את המסורת הנפלאה כפי שנהגו יהודי ספרד, יוצאי הבלקן.

 

אציין מספר מטעמים  וקינוחים שנוהגת אימי להכין לארוחת החג:

 

מקרון ריינדו (קיש מקרונים עם גבינות).

 

בורקס, בורקיטס במלית גבינה.

 

פונגוס דה פאזי (קיש תרד וגבינה).

 

סוטלאץ' (אורז עם חלב).

 

פריטדה במילוי גבינות (סוג של קיש בטיגון או אפייה).

 

בנוסף הונחו על השולחן מוצרי חלב כמו יוגורט, מגוון סוגי גבינה (הנקרא בלדינו קזו) , ג'אג'יק סלט ירקות ביוגורט ולקינוח הוגשו עוגות גבינה מסוגים שונים.

 

איירן משקה קייצי קר ומרענן שנהגנו ללגום (על בסיס יוגורט).

 

חג שבועות  שמח , טעים נעים ועתיר קלוריות.

 

 

 

 

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר