מס' צפיות - 124
דירוג ממוצע -
המדינה עוד תראה אחרת
העם היהודי הביא לעולם חלק נכבד מהיצירות הגדולות של הרוח האנושית. זה התחיל עם התנ"ך ולא פסח על המוסר ועל הפילוסופיה. במאה הקודמת היו אלה התיאוריות המדעיות והחברתיות הגדולות; המרקסיזם, תורת היחסות, הפסיכולוגיה וגם הקיבוץ...
מאת: אראל מרגלית 15/08/11 (14:41)

העם היהודי הביא לעולם חלק נכבד מהיצירות הגדולות של הרוח האנושית. זה התחיל עם התנ"ך ולא פסח על המוסר ועל הפילוסופיה. במאה הקודמת היו אלה התיאוריות המדעיות והחברתיות הגדולות; המרקסיזם, תורת היחסות, הפסיכולוגיה וגם הקיבוץ...

העם היהודי הביא לעולם חלק נכבד מהיצירות הגדולות של הרוח האנושית. זה התחיל עם התנ"ך ולא פסח על המוסר ועל הפילוסופיה. במאה הקודמת היו אלה התיאוריות המדעיות והחברתיות הגדולות; המרקסיזם, תורת היחסות, הפסיכולוגיה וגם הקיבוץ. יהודים בכל העולם התייצבו בחזית לטובת ערכים של צדק וסייעו למאבקים כנגד אפליה וגזענות ברחבי העולם. תנועת העבודה הובילה את שחרור העם היהודי ואת הקמת מדינת ישראל על בסיס ערכים אלה. בשנותיה הראשונות, מדינת ישראל הייתה מודל למדינה חדשה שמביאה עמה רוח  של קדמה ופיתוח, מומחים ישראלים נשלחו לסייע למדינות נחשלות בתחום החקלאות. מדינת ישראל הייתה מדינה אהודה בעולם ובאמירה: "אני ישראלי", הייתה גאווה - אהבו אותנו ברבות מארצות העולם. 

מדינת ישראל היום היא מהמדינות הפחות אהודות בעולם, גם בקרב האוכלוסייה של מדינות ידידותיות לנו. בתוך המדינה, הפערים החברתיים התרחבו ואנחנו מהמובילים בעולם המפותח במדד אי השוויון. המערכות הציבוריות  שהעניקו שירותים לאזרח נחלשו והתרוקנו מתוכן, כשבמרכזן מערכות החינוך, הבריאות והרווחה. תלמידינו מפגרים בהישגיהם אחרי תלמידי מרבית הארצות המפותחות בעולם. מעמד הביניים הישראלי מתפורר ונשחק והמעמדות הנמוכים שורדים בקושי רב. ערביי ישראל נדחקו לשוליים והאוכלוסייה החרדית אינה לוקחת חלק בחיי האומה. 

זה יכול להיות אחרת. כוחות היצירה שלנו לא פחתו. בישראל יש כוחות איכותיים ובעלי רצון טוב לתרום ולהתפתח. יזמים חברתיים ותרבותיים יוצרים ותורמים במקום המדינה שנטשה. ב - 16 השנים האחרונות עולם ההיי-טק הישראלי יצר מהפכה של ממש והוא אחראי לחלק עצום מהצמיחה בכלכלה הישראלית ומהווה מקור להשראה בעולם. אנחנו מסוגלים ליצור קשרים בינלאומיים וכלכליים מורכבים ופורים עם מדינות ידידות ולפתח קשרים עם מדינות אחרות. את היכולת הזאת אנחנו צריכים  להעביר לשאר חלקי המדינה.  

זה יעבוד רק אם נפתח את עצמנו לדרך הסתכלות אחרת, מחוץ לתבניות המוכרות. זה יעבוד אם נחבר את הכלכלי לחברתי, את שניהם לאמן ולאיש התרבות, ואת כולם נשלב בתוך מערכת חדשה הוליסטית, שתספר סיפור חדש על בסיס אזורי ולאומי. אני עושה את הדברים האלה בירושלים כבר מספר שנים בהצלחה ומחולל מהפכה בזירה המקומית. במרכז המדיה שלי בירושלים אני רואה יהודים חילונים וחרדים יחד עם ערבים ישראלים וכאלה שבאו במיוחד מהוליווד, משתפים פעולה ויוצרים יצירה חדשה, מסעירה ומצליחה. אפשר להעתיק את המהפכה הזאת לרחבי המדינה. זה תפקידה של המדינה לכוון ולעודד את התהליכים האלה. אנחנו יכולים וחייבים לשנות את הכיוון - מפסיביות ליצירה פעילה - בכל התחומים. רק יזמות, יצירה וחשיבה שונה ופעילה, יכולים לחולל מהפכה.

הכותב הוא יזם היי-טק ויזם חברתי מירושלים. מייסד ושותף מנהל בקרן ההון-סיכון הבינלאומית JVP. בימים אלו אני מתמודד על ראשות מפלגת העבודה מתוך אמונה שלמה בצורך לשנות את נוף העשייה הציבורית במדינת ישראל.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר