מס' צפיות - 139
דירוג ממוצע -
ירון זיו - התנהגות השלכתית - מהי?
התנגדות השלכתית היא הבסיסית והנפוצה ביותר בעבודה פרטנית ובעבודה קבוצתית. התנהגות השלכתית מתמקדת במטפל כאובייקט לנסיגהומאפשרת חשיפת תגובות ילדותיות לא הכרחיות. נוכחות המטפל כדמות המייצגת סמכות מהווה גירוי להתייחסות רגשית וקוגניטיבית בלתי מודעת של האדם.
מאת: ירון זיו 26/04/11 (18:07)

התנגדות השלכתית היא הבסיסית והנפוצה ביותר בעבודה פרטנית ובעבודה קבוצתית.התנהגות השלכתית מתמקדת במטפל כאובייקט לנסיגהומאפשרת חשיפת תגובות ילדותיות לא הכרחיות. נוכחות המטפל כדמות המייצגת סמכות מהווה גירוי להתייחסות רגשית וקוגניטיבית בלתי מודעת של האדם.

 

את תהליך ההעברה אפשר לראות כחזרה על העבר, לחיות מחדש בלי לזכור. רק בתהליך השלכתי יכול המטפל ליצור את הנתיב למידע בלתי מודע בחיי האדם.

 

יחסים השלכתיים מתרחשים כל הזמן גם בקבוצות, כאשר המנחה הוא דמות הסמכות המהווה טריגר לחברים בקבוצה לראות בו אובייקט לנסיגה.אלא שבקבוצה קיימים שלושה אובייקטים פוטנציאליים להשלכה: המנחה, יחידים בקבוצה והקבוצה בשלמותה.

 

התנגדות השלכתית בקבוצה קלה יותר לעיבוד בכלי המשוב שנותנים חברי הקבוצה, ולא רק המטפל היחיד.הקבוצה נעה משלב של חשדנות, של בדיקת עמדות, של תהיות בנוגע למקומו של כל אחד מחבריה בהקשר הקבוצתי, לשלב שבו מאפשרים לעצמם חברי הקבוצה להביע רגשות, לבטא תסכול ורגשות זעם כלפי חבריםשונים בקבוצה וכלפי המנחה עצמו.

 

בשלב זה של בירור עצמי ושל תהייה מביא כל אחד מהמשתתפים את דפוס ההתנהגות המוכר לו בתנאי אי-ודאות. כמה מהמשתתפים מעדיפים לשבת על הגדר, להמתין ולראות כיצד תתקדם הקבוצה ולאיזה כיוון. מקצתם ייכנסו במהירות לתהליך של שיתוף ושל התחלקות כדי להבטיח את מקומם בקבוצה.

 

חברים בקבוצה, אשר כניסתם לתהליך הקבוצתי אטית, מסויגת ומלאת חשדות, ייטו לגלות התנגדות ועוינות ברגע שיופעל עליהם לחץ מצד חברי הקבוצה ומצד המנחה לכניסה "מהירה" מדי לטעמם. אזי יופיעו נסיגה, כעס וניסיון להדוף ניסיונות אלה כדי להישאר על הגדר.

 

התנגדות יכולה להופיע בצורה ישירה, כאשר משתתף בקבוצה מביע בצורה גלויה את חוסר נכונותו לקחת חלק בתהליך הקבוצתי, ממאן לשתף פעולה, אינו משתתף בתרגילים, נשאר בצד, מבקר ושופט. התנגדות יכולה להופיע גם בצורה של תוקפנות סבילה. דהיינו, המשתתף אינו מביע את הסתייגותו מן התהליך, אך בפועל אינו משתתף בתהליך הקבוצתי.

 

הוא מתייחס לתהליך זה כאל מטלה שצריך לסיימה מהר ככל האפשר, כדי שלא להיות מעורב בה רגשית. להתנגדות יש שלושה היבטים חשובים:

א. פחד מחשיפה

ב. חוסר ודאות

ג. פחד מאיבוד שליטה

 

 

הכותב הוא דר' ירון זיו, פסיכולוג מומחה להנחיית קבוצות. נותן ייעוץ בנושאי סמכות הוריות , זוגיות ומערכות יחסים. מנהל מרכז מעוף להתפתחות אישית. 09-9588818

הכותב הוא דר' ירון זיו, פסיכולוג מומחה להנחיית קבוצות. נותן ייעוץ בנושאי סמכות הוריות , זוגיות ומערכות יחסים. מנהל מרכז מעוף להתפתחות אישית. 09-9588818

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר