מס' צפיות - 280
דירוג ממוצע -
מבט מהצד
מאת: אברי שחם 10/02/10 (14:39)

בעצם התחלתי להתעניין בנושא מתוך טעות. ביום השישי האחרון הייתה אצלנו ארוחת ערב גדולה - אצלנו כל ארוחה 'גדולה'. כאשר כולם נוכחים, אין לנו אורחים מחו"ל ולא הזמנו קרובים, חברים, גם אז יושבים סביב השולחן 14 איש - וביקשתי מאחת מנכדותיי, להעביר לי את המלחייה. זה הזכיר לי את הביטוי האנגלי 'לשבת ב'צד הלא-נכון של המלח'. אחד מתחביביי (יש לי אחדים), היא חקירת מקורם של ביטויים והסברתי למשפחה, כי בימי הביניים המלח היה פריט מותרות באנגליה. קשה היה להפיקו ממי הים והיה צריך לחצוב אותו. באותם הימים עדיין לא הייתה קיימת הפרדה בין 'אדונים ומשרתים' ומשקי בית סעדו ליד שולחן משותף. אורכו של השולחן באולמה הגדול של אישיות חשובה, עשוי היה להגיע אף ל-10 מטרים. בעל הבית, אשתו, ילדיו ואורחים שחפצו ביוקרם, הושבו קרוב לראש השולחן, בעוד שהאורחים הפחות מכובדים והמשרתים קיבלו מקום בקצהו. הממלחה מוקמה אי-שם במרכז ומעמדם החברתי של הסועדים נקבע לפי כך, באיזה צד שלה ישבו.

כל המעשייה הזאת העלתה אצלי זיכרון נוסף, על ערכו של המלח בימי מלחמת העולם השנייה. ב-18 לינואר מלאו 65 שנים לשחרור הגטו בבודפשט. באותו היום הופיעו אצלנו החיילים הרוסיים הראשונים, חומות העץ שכלאו אותנו, נפלו ואנחנו, קורנים מאושר, נהרנו לרחובות. אמי הייתה חלשה וחולה ובמהרה חזרה לדירה. אני רציתי לנצל את חירותי המחודשת ויחד עם אחד משכנינו, נסחפנו עם ההמון. לפתע מצאנו את עצמנו לפני אחד ממרכזי מפלגת צלב-החץ. השערים היו פתוחים לרווחה ואנשים נכנסו באין-מפריע לבניין, שאך לפני שעות אחדות היה סמלו של הטרור האימתני. רבים מהיוצאים סחבו שקים. גם אנו נכנסנו ונדהמנו למראה האוצרות החבויים בין כתליו. במרכזה של העיר המורעבת, ההרוסה, היו מזווים מלאים צנצנות עם פירות משומרים וירקות כבושים, במקררי-ענק תלויים היו שורות-שורות של צלעות-בקר, קותלי-חזיר, ירכי-עגל. השלל שנשדד, מוין לסוגיו, כדי שכל אוהדי-המפלגה שרצו ליהנות מחגיגת-הגזל הגדולה יוכלו בקלות לאתר את מבוקשם.

אני, הילד, הבאתי הביתה 6-7 מערכות חדשות של ארנקי-נשים, כפפות-עור, חגורות, צעיפי-משי, כובעים ועוד, כשי לנשים בדירתנו (בשלושת החדרים גרנו 16 נפשות), אבל המבוגר בחברתי היה בעל תושייה רבה יותר ונטל גוש-מלח בן קילוגרמים אחדים, אוצר של ממש אחרי המלחמה. עבור חתיכת-מלח, ניתן היה לרכוש מצרכים רבים.

עד כאן הסיפור. מאוחר יותר בדקתי את עצמי וגיליתי, כי הביטוי האנגלי הנכון הוא 'מעל/מתחת למלח' והמילה 'צד' כלל אינה מופיעה בו, אבל כבר היה מאוחר מדי. במקרים כאלה, אני כמו בולדוג, כשאני נועץ את שיניי במשהו, אינני מרפה.  התחלתי לחקור את המובנים השונים של המילה 'צד' המופיעה בביטויים אנגליים אחדים. זאת הייתה כנראה הסיבה לטעותי.

הביטוי 'נולד (או מתגורר) בצד הלא נכון של המסילה', מתייחס אף הוא לסטאטוס חברתי, אבל גם דוברי העברית יבינו את כוונתו. ביטוי אחר שגם האנגלים וגם הישראלים משתמשים בו הוא 'הם נוהגים בצד הלא-נכון של הכביש', אבל משמעותו כמובן משתנה משמאל לימין, על-פי נקודת מבטו של הדובר. לא זרה לנו גם האמרה 'לקום על צד שמאל של המיטה'. כמה פעמים  השתמשנו בביטוי זה, כדי לתאר את תחושתנו על הבוקר, או את התנהלותו של מישהו אחר? לעומת זאת, גרסתו העברית של הביטוי 'ילד שנולד מהצד הלא נכון של השמיכה' היא הרבה פחות ציורית מהמקור. 'נולד מחוץ לנישואין' מתאר מצב חוקי ביבושת השמורה לשפה זאת.

לעומת ביטויים שתורגמו מאנגלית, ישנם אחרים, המופיעים כמדומני ברוב שפות העולם, אם כי לעתים זכו למלבוש עברי, כמו שני צדדים למטבע, צד ג', או החוק הוא לצדי. מצאתי גם לפחות שתי ביטויים עבריים מקוריים, מראה מצודד וצדודית. לא אמנה כאן את כל השימושים הנוספים של המילה 'צד' בשפה היומיומית, מלים כגון חליל צד, תרמיל צד, נשק צד, רוח צד, צד בעניין, על הצד היותר טוב, חד/רב צדדי, אישה מהצד, לצדד, הצד האפל (שקיבל משמעות חדשה בעקבות הסדרה מלחמת הכוכבים). אם תפתחו מילון טוב, תופתעו כמוני, מה רבים הם ההרכבים האפשריים.

יש ביטויים שלא ניתן לתרגמם. שמו הציורי, מעורר האסוציאציות נעימות, של מאכל החביב עליי במיוחד, הוא  eggs sunny side up . נכון, הוא טעים גם בגרסתו העברית הפשוטה: ביצה עין, אבל האם לא יימצא לו שם יותר פיוטי? עם צד השמש כלפי מעלה? לא נראה לי.

באותה רוח, אני רוצה לאחל לכם, כי תמיד תהלכו בצידם הפונה לשמש (ה-sunny side) של החיים ולעולם תראו רק את צידם החיובי של הדברים.

 

 

הכותב הוא ישראלי נשוי, שלושה ילדים, שישה נכדים. עוסק בעריכה וכתיבה טכנית לפרנסתו ובכתיבה יוצרת ותרגום בעברית, אנגלית והונגרית וגלישה באינטרנט להנאתו. גר בת"א וגאה להימנות על חברי מרץ.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר