מס' צפיות - 386
דירוג ממוצע -
יש גבול, אין גבול: על הסכמי הסגרה
עבריינים שנמלטים מהארץ יוחזרו אליה לאחר הפעלת הסכמי ההסגרה שישראל חתומה עליהם מול מדינות שונות. איך זה בעצם עובד?
מאת: עו"ד נוגה ויזל 23/08/09 (12:01)

"יצאתי מרכב המארב, נעמדתי מאחוריו וקראתי לו בעברית: 'בועז יונה.' הוא הסתובב אליי מיד ושאל: "מה"?

הוא היה בהלם ורעד בכל הגוף. הוא בכלל לא הבין איך הגענו אליו".

זוהי עדותו של קצין המשטרה הישראלי, שתפס את בועז יונה, מבעלי 'חפציבה', שהסתתר באיטליה בעקבות התפוצצות הפרשה.

נשמע מעניין?

אני יכולה לומר לכם, שברוב המקרים לא ניתן לתפוס בצורה זו עבריינים או חשודים שנמלטו לחו"ל. לשם כך יש צורך בהפעלת הסכמי הסגרה של ישראל עם המדינות השונות בהם מסתתרים החשודים.

 עם מי יש לנו הסכמי הסגרה?

ישראל חתומה על 6 הסכמי הסגרה עם ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, דרום אפריקה, איי פיג'י וסווזילנד וכן על האמנה האירופית להסגרה, הכוללת את מדינות האיחוד וביניהן: איטליה, בלגיה, הולנד, לוקסמבורג, גרמניה, צרפת, אירלנד, בריטניה, דנמרק, יוון, ספרד, פורטוגל, גרמניה, אוסטריה, שבדיה, פינלנד, אסטוניה, הונגריה, לטביה, ליטא, מלטה, סלובניה, סלובקיה, פולין, צ'כיה, קפריסין, בולגריה, רומניה.

עקרונית מדינת ישראל בחרה שלא לחתום על הסכמי הסגרה עם מדינות ששיטת המשפט בהן לא עולה בקנה אחד עם שיטת השיפוט בישראל. בישראל מעדיפים שלא לחתום הסכמי הסגרה עם מדינות כאלה, כדי שלא יהיה כורח להסגיר אנשים מישראל לאותן מדינות, שידרשו זאת מתוקף הסכמי ההסגרה.

הסגרה בכל מחיר?

לא! מסתבר כי הסכמי הסגרה אינם סוף פסוק או טאבו. למדינה המסגירה זכות להתנות את ההסגרה בתנאים שונים. למשל, מדינה שנדרשת להסגיר עבריין יכולה לבקש הקלה בעונשו מהמדינה שדורשת את ההסגרה, כי על פי שיפוטה יש להקל בעונש.

יחד עם זאת, אני מדגישה, כי קיימים מספר פשעים אשר מחייבים את הסגרת האדם שביצע אותם. הם המתבססים על עקרון השיפוט האוניברסאלי, המאפשר לכל מדינה להעמיד לדין כל אדם, אשר ביצע אחת מהעבירות הבאות: פשע מלחמה, פשע נגד האנושות, שוד ים וסחר בעבדים.

הסכמי הסגרה ורשימת הנמלטים הארוכה

ישראל נמצאת במצב קבוע של דרישות הסגרה ממדינות עימן היא חתומה על הסכמי הסגרה, ולחילופין דרישות הפוכות ממנה. מסתבר שרשימת הנמלטים ארוכה ותהליכי ההסגרה אורכים זמן (המשתנה ממקרה למקרה וממדינה למדינה).

די שנזכיר כמה מקרים שהפכו לכותרות במדורי החדשות: הרב אליאור חן, שנמלט לברזיל. כיום, שנה וחצי לאחר שישראל ביקשה להסגירו לידיה, חן עדיין לא הוסגר. לאחרונה, רשויות ברזיל החליטו כי חן לא יזכה למעמד של פליט, לאחר שזה הגיש בקשה בניסיון למנוע את הסגרתו לישראל. במשרד המשפטים כי חן יוסגר בסופו של דבר לישראל, אך אין ספק שהתהליך מורכב ומסובך.

מקרה בולט נוסף הוא העוקץ הניגרי - מדובר בבקשת הסגרה שהגישה ארצות הברית לישראל, כדי להגיע אל 11 צעירים המואשמים בהונאת קשישים בעשרות מיליוני דולרים. ממשרד המשפטים בישראל נמסר שמדובר בתיק ההסגרה הגדול ביותר שהיה עד כה בישראל. אציין כי מדובר במעשי מרמה חמורים ביותר, בהם מואשמים המשיבים בארצות הברית, והם צפויים שם, במידה ויורשעו, לעונשי מאסר ממושכים.

הכותבת היא עורכת דין נוגה ויזל הינה עורכת דין פלילית ידועה אשר ייצגה תיקים פליליים רבים ומתוקשרים. עו"ד נוגה ויזל בעלת משרד עורכי דין ויזל, משרד עורכי דין המתעסק בנושאים פליליים לרבות עבירות אלימות, עבירות

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר