מס' צפיות - 1332
דירוג ממוצע -
כתיבת יומן מסחר
להיות סוחר בחוזים עתידיים פירושו לבצע את הבלתי אנושי, כלומר לוותר על הרגשות המנחים את האדם בחיי היומיום ולרכוש הרגלי מסחר נוקשים המתבטאים במעקב אחר תוכנית מסחר סדורה
מאת: מרקט פלייס 08/12/08 (02:26)

מאת שחף פרקש -מנהל השקעות בנגזרות, מרקט פלייס. עזר בניסוח - גבריאל בנטוב.

 

מבוא

 

להיות סוחר בחוזים עתידיים פירושו לבצע את הבלתי אנושי, כלומר לוותר על הרגשות המנחים את האדם בחיי היומיום ולרכוש הרגלי מסחר נוקשים המתבטאים במעקב אחר תוכנית מסחר סדורה. סוחר מתחיל ימצא עצמו נע תמיד בין מצבי רוח קיצוניים של שמחה מוגזמת לאחר יום מיקרי של רווחים ותסכול עמוק לאחר יום בודד של הפסדים. במאמר הבא אציג את הפיתרון היחיד לפיתוח יכולת מסחר מקצועית והוא כתיבת יומן מסחר.

 

תיאור מצב קיים

 

כל איש עסקים מצליח יעיד כי מעקב אחר ביצועי העסק הוא עניין חיוני לרווחיות ויעילות העסק. בין אם הוא מנהל חברת היי-טק מונפקת או לחילופין הוא מוכר סבון ריחני בדוכן בדרום ת"א, ניתן לומר בוודאות כי כל בית עסק, ללא יוצא מן הכלל, עוקב אחר ומנתח את ביצועי הדוחות הכספיים שלו במטרה למקסם רווח. מנגד, מועט הוא מספר הסוחרים העוקבים ומתעדים בהתמדה את פעולות המסחר שלהם וגם זאת הם מבצעים בעיקר על תוכנות המחשב המיועדות במקור לביצוע המסחר בפועל. הסיבה לחוסר התיעוד אינו נובע מכוונה רעה דווקא אלא יותר מקושי מנטאלי לפתח משמעת עצמית.

 

שלבי העבודה

 

סגנון העבודה הקלאסי למסחר ממונף חייב לקחת בחשבון את הלחצים העצומים אותם הסוחר יחווה בזמן הציפייה לכניסה לפוזיציה ועוד יותר מזה, בזמן השהייה בתוך הפוזיציה. בכדי להצליח ולנצח בקרב נגד האויב הגדול ביותר של הסוחר, הרי הוא הסוחר עצמו, יש לעבור ארבעה שלבים.

 
השלב הראשון הוא שלב התכנון, בשלב זה הסוחר נמצא מחוץ לשוק, חסר דעה לגבי כיוון הנכס. מביע את כל ידיעותיו במלאכת הניתוח הטכני בצורת קווים ורמות לפעולה.

 
השלב השני הוא שלב הרישום, בשלב זה הסוחר יתעד את כל תכנוניו בכתב, בידיעה שמוחו ינסה, בזמן המסחר, לשכנע כי יש לבצע "תיקונים" במסחר כתוצאה מפחד או תאווה.

 
השלב השלישי הוא שלב הביצוע, שלב זה אמור להיות פשוט יחסית והוא כולל את הצבת כל הפקודות שתוכננו מראש, אולם הסוחר המתחיל, יופתע לגלות עד כמה שונה התוכנית המקורית אותה הוא תכנן לעומת המסחר אשר בוצע בפועל. עם הזמן והניסיון, הביצוע אמור להיות העתק מדויק של התכנון.

 
השלב הרביעי, שלב נפרד לגמרי ושורש כל הרע, הוא שלב החשיבה. בשלב זה הסוחר מתחרט, מתלבט, מגיב, מתפתל, מזיע ומתאמץ והכול לחינם. הרי התכנון כבר קיים וכעת יש לתת לשוק לדבר.

 
ההתמודדות מול שלב החשיבה איננה תכונה מולדת ויש להתאמן עליה זמן רב, לפחות שנתיים שלוש, עד שמצליחים לשלוט בה (בדומה לכושר ריצה למרחקים ארוכים למשל). האימון על יכולת זו מתבצע בשני מישורים עיקריים: שהייה בפוזיציות אמיתיות (ניסיון מסחר) וכתיבת יומן מסחר.


לגבי התנסות במסחר אמיתי אין דרך לעזור (אפילו לא מסחר על חשבון דמו) אבל כתיבת יומן בצורה עצמאית לא אמורה להיות תורה מסיני. להלן יפורטו מספר דגשים באשר למה שדרוש להיות במעקב בכל פעולות המסחר, לפני, תוך כדי ואחרי יציאה מפוזיציה.

 

שלב 1-בחירת החוזים למעקב ומסחר

שלב זה מתבצע פעם אחת בלבד, לפני שסוחרים פעם ראשונה על חוזה כלשהו.

 

לסוחר מקצועי אמורים להיות בין 6 ל- 12 חוזים במעקב. מתחת לששה חוזים אין מספיק פיזור ומעל 12 זה מבלבל. טוב שיהיה חוזה אחד לפחות מכל אחת מארבעת משפחות החוזים: מדדים, מטבעות, סחורות וריביות.

 

הדרישות לבחירת חוזה :

  1. נפח מסחר גדול מאד (אינסופי)- הרעיון הוא ששום פעולה של גוף יחיד לא אמורה להשפיעה על השוק. כאשר השוק מתנהג בצורת עדר, לפי התיאוריה של דאו, אפשר לסחור ללא דאגה והרגשה ש"עובדים עליך" או שהשוק מתאגד נגדך. כאן אתה חלק קטן ממערכת אינסופית ואף אחד לא יכול להכתיב את התנהגות ותנודות המחירים ובכך המסחר הוגן וישר.
  2. מסחר זמין, קל ופשוט (אלקטרוני)- בעידן המודרני של אינטרנט מהיר אין צורך להתעקש על חוזים איזוטרים הנסחרים פיזית (בצעקות) ברצפות מסחר אלא להתרכז בחוזים הפופולריים ביותר הנסחרים אלקטרונית דרך הבורסות הגדולות. האינטרס שלך בתור סוחר הוא להשקיע את הכסף במקום בו הרוב משקיעים ויוצרים יחד שוק רחב, עם- BID ו-ASK בפערים קטנים, שם יש הזדמנויות כניסה ויציאה נוחות בלחיצת כפתור.

דוגמא לתיק מסחר אופייני כוללת את החוזים הבאים:

 

מיני S&P, מיני-נסדק, מיני דאו, מיני ראסל, יורו-דולר, ין-דולר, דולר קנדי, אג"ח אמריקה (2,5,10 ו-30 שנה), מיני-נפט, מיני-זהב, חיטה, תירס, סויה.

 
לסוחרים מנוסים יותר יתאימו גם החוזים הבאים:

 

דאקס (גרמניה), פוטסי (בריטניה), קאק 40 (צרפת), ניקיי (יפן), גז טבעי, כסף (Silver) ועוד.

 

לאחר שנבחרו החוזים יש ללמוד עליהם מעט:

 

שעות מסחר, גודל חשיפה, בורסה, גודל תנועה מינימאלית, ביטחונות, תיאור קצר של המוצר.

כל המידע הנחוץ לסוחרים, בשפה העברית, נמצא באתר.

  • יש לבחור את שם החוזה אשר מעוניינים לקבל פרטים אודותיו.
  • במקרה ומעוניינים בפרטים נוספים על חוזה כלשהו ניתן להיכנס לאתר הבית של הבורסה בה החוזה נסחר. (לדוגמא:www.cme.com)

שלב 2- סימון רמות תמיכה והתנגדות לטווח ארוך

 

לכל חוזה עליו מעוניינים להתחיל לסחור פותחים דף (הכי קל דף וורד):

 
פותחים בתוכנת הניתוח גרף היסטורי של תקופה בת כשנתיים (לא פחות משנתיים כדי שתתקבל תמונה רחבה ולא יותר מ-5 שנים כי אז המידע כבר פחות רלוונטי). מסמנים על הגרף רמות תמיכה והתנגדות אופקיות (בין 4 ל-8 קווים) ומגמתיות (לא יותר משלוש). הדגש הוא על סימון מהיר (לא יותר מדקה) של הרמות הברורות ביותר, ללא התעכבות מיותרת על ניסיון להיות מדויק או צודק. לשים לב כי קו תמיכה מגמתי מסומן בין רמות שפל (בהן הקונים שולטים) וקו התנגדות מגמתי מסומן בין רמות שיא (בהן הדובים שולטים).

 

לאחר ששורטטו הקווים, יש לצלם את המסך (מומלץ עם כפתור: Print Screen) ולהעתיק אותו לדף הוורד.

מתחת לצילום יש לכתוב את רמות התמיכה וההתנגדות במספרים.

 

דגשים נוספים:

  • יש לכתוב את כל הרמות שסומנו. (קווי מגמה לא ניתן לתאר במספר ולכן יש להיעזר בגרף).
    כזכור, אין צורך להיות מדויק אלא פשוט לכתוב את הרמה שסומנה.
  • רמות אלו יקראו "אסים" ויסומנו באות- A (פירוט לגבי ההקבלה בין משחק הקלפים לבין המצבים בשוק ניתן למצוא במאמר- "מהמר כמקצוען")
  • לא להתבייש ולכתוב גם רמות שנמצאות רחוק מהמחיר הנוכחי, הן יגיעו בסוף.
  • במקרה של מגמה ארוכת טווח ברורה יש לציין זאת בכתב. (עליה, ירידה או דשדוש)
  • ניתוח ארוך טווח שכזה מומלץ לבצע אחת לשלושה חודשים (רבעון).

שלב 3- סימון רמות המתאימות למסחר בטווח הבינוני

 

פותחים בתוכנת הניתוח גרף היסטורי של תקופה בת שלושה חודשים. מסמנים על הגרף רמות תמיכה והתנגדות אופקיות (בין 4 ל-8 קווים) ומגמתיות (לא יותר משלוש). הדגש הוא על סימון מהיר (לא יותר מדקה) של הרמות הברורות ביותר, עם התעכבות קצרה ביותר לצורך דיוק.

 

ניתוח זה יש לבצע כל תחילת שבוע.

 
לאחר ששורטטו הקווים, יש לצלם את המסך ולהעתיק אותו לדף הוורד מתחת לתמונת הגרף ארוך הטווח.

 

מתחת לצילום יש לכתוב את רמות התמיכה וההתנגדות במספרים.

 

התוצרים המתקבלים מהניתוח לטווח בינוני:

 

1) כיוונון (FINE TUNING) של רמות קודמות ("אסים")- מיקום מדויק יותר של הקו שסימנו בגרף ארוך הטווח. פעולה זו תאפשר לנו כניסה יותר מדויקת לשוק.

2) הוספה של רמות חדשות ("קינגים") שיסומנו באות K - אלו יהיו הזדמנויות נוספות למסחר בשוק מעבר ל"אסים".

3) קביעת כיוון מגמה למסחר לטווח בינוני וקצר: עולה- מסחר רק בלונג. ירידה - מסחר רק בשורט. דשדוש - ניתן לסחור בשני הכיוונים. (גם למסחר יומי). יש להשתדל מאד לא לסחור נגד המגמה כי תמיד עדיף להיות עם הרוב.

4) זיהוי תבניות מתמשכות במקרה וישנן ותיאורן במילים (משולשים, דגלים וכו').

5) לכל רמה קריטית מוסיפים מיקום לפקודת יציאה מהפוזיציה ברווח ובהפסד. לקביעת מיקום פקודת הסטופ-לוס ניתן להסתייע במאמר בקישור הבא.

 

סוחר שאינו סוחר יומי (Day Trader) עובד בסבלנות לפי הרמות שנקבעו למסחר בעזרת ניתוח זה. המסחר הוא סבלני מכיוון שלא כל יום תיווצרנה הזדמנויות מסחר, וכאשר פקודה תיתפס יש לנהל אותה בקור רוח ולאורך זמן מבלי להתרגש מתנודות תוך-יומיות.

 

שלב 4- עבודה עם גרף לטווח קצר

 

שלב זה מיועד רק לסחרנים אגרסיביים המתכוונים לסחור ברמה יומית או לטווחים קצרים של ימים ספורים בלבד. ניתן ללמוד עוד על שיטת המסחר היומי בקישור הבא.

 

כרגיל פותחים בתוכנת הניתוח גרף, הפעם על תקופה בת חמישה ימים. מסמנים על הגרף רמות תמיכה והתנגדות אופקיות (בין 4 ל-8 קווים) ומגמתיות (לא יותר משלוש). הדגש הוא על סימון מהיר (לא יותר מדקה) של הרמות הברורות ביותר, עם התעכבות קצרה ביותר לצורך דיוק.

 

ניתוח זה יש לבצע בתחילת כל יום מסחר.

 
לאחר ששורטטו הקווים, יש לצלם את המסך ולהעתיק אותו לדף הוורד מתחת לתמונת הגרף לטווח בינוני.

 

מתחת לצילום יש לכתוב את רמות התמיכה וההתנגדות במספרים.

 

התוצרים המתקבלים מהניתוח לטווח קצר:

 

1) כיוונון של רמות קודמות, "אסים", "קינגים" ורמות הגבלת ההפסד שלהן.

2) לסוחרים אגרסיביים המחפשים הזדמנויות מסחר נוספות על בסיס יומי - הוספה של רמות חדשות ("קווינים") רמות אלו יסומנו באות Q.
3) לכל רמה קריטית חדשה מוסיפים מיקום מדויק ליציאה מהפוזיציה (גם ברווח וגם בהפסד).

 

דגשים למסחר בפועל:

 
- גם במסחר יומי יש להשתדל לעבוד רק בכיוון המגמה של הטווח הבינוני. כזכור, הניתוח לשלושה חודשים הביא למסקנה לגבי המגמה. במגמה עולה יש לחפש רק קניות (לונג) ברמות תמיכה או בפריצות של רמות התנגדות. במגמה יורדת יש לחפש מכירה (שורט) בהתנגדות או בשבירה של תמיכה. במצב של דשדוש ניתן להיכנס ללונג בתמיכה ולשורט בהתנגדות, אבל יש להיות בכוננות ליציאה מגבולות הדשדוש.

 

- בתכנון המסחר יש להתחשב בתבניות מסחר מתמשכות. לדוגמא: במקרה ובניתוח לטווח בינוני או קצר הסוחר זיהה תבנית מתמשכת מסוג "משולש יורד" לדוגמא, עליו לקחת בחשבון את הנתון ולא לצפות שהחוזה יפרוץ את התבנית ברגע.
- שים לב לא ליפול למלכודת מס' 1 והיא לבצע מסחר לפי גרף תוך יומי בלבד. תמיד יש להתחיל בניתוח לטווח ארוך יותר ולאט לאט להתמקד בגרף היומי.

 

כאשר טבלת המסחר מוכנה, כלומר לכל חוזה בנפרד יש את רשימת הרמות בהן הסוחר ירצה להיכנס לפוזיציה בצירוף רמות היציאה האפשריות ממנה, כל שיש לבצע הוא לעקוב בדיוק אחר התיכנון ולהציב את הפקודות ברמה המתוכננת.

 

דגשים:

  • יש לעדכן כל כניסה ויציאה מפוזיציה בטבלה מרכזת פשוטה (מומלץ באקסל). הטבלה תכיל את הנתונים הבאים: שם החוזה, תאריך כניסה, סיבת כניסה במילים, מחיר פקודת הסטופ, מחיר יציאה אידיאלי ברווח, סיבת יציאה במילים, רווח/הפסד.
  • יש לכתוב במילים גם את מדיניות העלאת הסטופ.
  • למי שמתעצל כדאי לזכור כי כל פעולה בשוק מקצועי זה חושפת את הסוחר לאלפי דולרים ולכן חייבים לתעד כל כניסה ויציאה. תיעוד זה יכול להועיל גם במקרים של אי הבנות בין הסוחר לברוקר.
  • במקרה ותוכנת המסחר מאפשרת לראות את המסחר בצורה גראפית (כמו תוכנת סטרטג'י ראנר Strategy Runner) מומלץ לבצע צילום מסך בכל פעם ששמים פקודה חדשה, מעדכנים פקודה קיימת וכאשר פקודה נתפסת. סוחר יומי יעתיק את כל צילומי המסך לדף וורד, כל יום דף מסחר חדש. סוחר לטווח ארוך יותר יכול לשמור את צילומי המסך באותו הדף של החוזה.

לאחר המסחר

 

לאחר המסחר יש לעבור על צילומי המסך וטבלת המסחר ולתת את הדעת על סטיות מהתכנון. במסחר אידיאלי לא אמורות להתרחש שום סטיות, ללא קשר לרווח או הפסד.

 
בסיום המסחר הסוחר אמור לטפוח לעצמו על השכם ולהיות מרוצה מכך שדבק בתכנון המקורי. אם הסוחר מוצא עצמו כועס או מאוכזב זהו בסה"כ איתות לכך שהרגשות במוחו "הרימו ראש" ויש להמשיך להתאמן ולתכנן את יום המסחר הבא בכדי להעלים אותם לחלוטין.

 

סיכום

 

במאמר זה הוצגה דרך למסחר מקצועי ומתוכנן באמצעות כתיבת יומן מסחר בסיסי. סוחרים בעלי ידע טכני רחב יותר ישלבו כמובן, בשלב התכנון כלים טכניים נוספים אבל בכל מקרה יש לשמור על פשטות בקבלת ההחלטות, פשטות אשר תוביל בתורה לקבלת החלטות עיקביות עם תוחלת רווח חיובית ומסחר נטול רגשות מיותרים. זכור כי הכוח של השיטה הטכנית נעוץ ביתרון הסטטיסטי שלה, יתרון שלא בא לביטוי בעסקה בודדת אלא בסט "אינסופי" של עסקאות עוקבות.

 

בברכת מסחר מתוכנן ומתועד היטב,

 

לאתר מרקט פלייס

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר