מס' צפיות - 1019
דירוג ממוצע -
למה מדליקים נרות חנוכה?
על הדגשת נס "פח השמן" שואל המהר"ל מפרג בספרו "חידושי הגדות" למסכת שבת, היות ובמלחמת החשמונאים ביוונים אשר כללו את הדברים הבאים: נצחון של מעטים מול רבים, השתלטות מחודשת על מקום המקדש, חנוכת המקדש, בנין המזבח, חזרה לשלטון יהודי ונס "פח השמן". ויוצא שבמסגרת כל ההתרחשויות שקרו באותה תקופה נס פח השמן היה קטן יחסית לעומת האחרים. ולמה שמו חכמי ישראל דגש אך ורק על נס פח השמן?
מאת: דוד דרומר 12/11/08 (00:53)

למה מדליקים נרות בחנוכה? כל ילד יודע שהיה נס פח השמן ועוד....

 

על הדגשת נס "פח השמן" שואל המהר"ל מפרג בספרו "חידושי הגדות" למסכת שבת,היות ובמלחמת החשמונאים ביוונים אשר כללו את הדברים הבאים: נצחון של מעטים מול רבים,השתלטות מחודשת על מקום המקדש,חנוכת המקדש, בנין המזבח,חזרה לשלטון יהודי ונס "פח השמן". ויוצא שבמסגרת כל ההתרחשויות שקרו באותה תקופה נס פח השמן  היה קטן יחסית לעומת האחרים . ולמה שמו חכמי ישראל דגש אך ורק על נס פח השמן?

 

על כך עונה המהר"ל  שעתיד לקום דור עתידי ולנתח את כל ההתרחשויות ולתת פרשנות משלו ולהסביר שכל מה שקרה -הנצחונות,הכיבוש והשליטה מחדש הכל נעשה בדרך הטבע ללא כל התערבות של גורם עליון. לכן הבליטו חכמי ישראל את נס פח השמן  אשר כמותו היתה מספקת ליום אחד ,אך הוא דלק שמונה ימים, ובדרך הטבע הדבר לא היה קורה.ולכן כשיהודי מדליק את נרות החנוכה הוא מנציח את מעשי ידיו של הבורא לא רק בנס פח השמן אלא בכל האירועים שהתרחשו ללא יוצא מן הכלל,על כל הניסים ,על הנפלאות,על התשועות, על הנחמות ועל המלחמות שעשית לאבותינו בימים ההם בזמן הזה.

במבט נוסף על כל מה שקרה בימים ההם אנו שואלים את עצמנו למי מגיע התודה?למי הבברכה של יישר כח? למי מגיע צל"ש,או עיטור הגבורה? מי הם אותם אנשים נפלאים שבזכותם נעשו כל הניסים הללו?

 

אחדים בינינו יאמרו -ליהודה המכבי,אחרים יאמרו לשמעון ,או ליוחנן, וכן הלאה והלאה אבל כולם יגיעו בסוף למסקנה שזה מגיע למתיתיהו שהיה הראשון שסירב להקריב קורבן לאלילי יוון,כמו"כ הוא הרג את הפקיד שציוה אותו להקריב,

לצל"ש המגיע למתיתיהו יש משמעות עמוקה יותר והיא היותו אב ומחנך יוצא דופן ,אשר הצליח ליצור חממות חינוכיות,ערכיות,אשר שמשו כחומה ומגן מפני התרבות האלילית היוונית המשגשגת בכל פינת רחוב  ומפילה חללים רבים בעם ישראל.

 

הוא היה לאות ולמופת ,ע"י כך שהוא הדליק את הנרות ,את האש הרוחנית בלב משפחתו ובלב כל הסובבים אותו . לכן יש משמעות מיוחדת להדליק את נרות החנוכה בקרב בני המשפחה,על מנת לנתקם מכל מה שהחושך מסמל שהוא ההיפך מהאור , המסמל את הטוב ומאידך להניח את הנרות על עדן החלון כדי שאורם יקרין ויפרוץ החוצה לרחוב החשוך ויהפוך אתו מחושך לאור מדבר שלילי לחיובי.

הכותב הוא מנהל "אורי עוז הפקות"- מיזמים חינוכיים,קשרי קהילה ומשימות לאומיות. חבר בעמותות "רוח טובה" ו"החוויה היהודית",מנהל אתר אינטרנט בשם "תורה" כתובת האתר:www.torah.in/he1

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר