מס' צפיות - 631
דירוג ממוצע -
הצד של ההייטקיסט
בכל פעם שעולה כתבה לאתרים כמו YNET על פיטורים בחברות הייטק, הטוקבקיסטים שלא עובדים בהייטק מתחילים בקטילות, ירידות ועוד כל מיני דברים בלי שום פרופורציה. יש המון שמועות מופרכות בקשר לשוק ההיי-טק, אז אולי הגיע הזמן לפוצץ כמה בלונים.
מאת: חץ בן חמו 11/11/08 (02:41)

בכל פעם שעולה כתבה לאתרים כמו YNET על פיטורים בחברות הייטק, הטוקבקיסטים שלא עובדים בהייטק מתחילים בקטילות, ירידות ועוד כל מיני דברים בלי שום פרופורציה. דוגמאות? כאן, כאן, וזה במיוחד.

 

יש המון שמועות מופרכות בקשר לשוק ההיי-טק, אז אולי הגיע הזמן לפוצץ כמה בלונים:

 

משכורות עתק

 
רבים חושבים שברגע שמישהו נכנס לעבוד בהיי-טק, חשבון הבנק שלו זורח מאושר, ועוד רגע הכספומט יציע גם כוס קפה לעובד ההיי-טק שמושך כסף.

 

המציאות מאוד רחוקה מכך, ואקח את עצמי לדוגמא: אם מחר אחפש עבודה כמתכנת בשפה פופולרית כלשהי עם חצי שנה-שנה נסיון (כלומר לאחר יציאה מקורס תכנות), המשכורת שאקבל לא תעבור יותר ממשהו כמו 4000-5000 ברוטו כולל הכל, וכנ"ל במקצועות היי-טק אחרים אם יש לי נסיון מועט בתחום.

 

איפה מגיעות המשכורת היותר גבוהות? שנות נסיון בתחום הרלוונטי. אם יש לך 10 שנים של נסיון בפיתוח, או כישורי ניהול מצויינים, או הובלת מהלכים גדולים, שם מגיע הכסף הגדול, אבל בקטע הזה יש חפיפה גם בתחומים שהם לא קשורים להיי-טק. מנהל פס יצור טוב, או אחראי על כמות גדולה של אנשים יקבל פחות או יותר כמו עובד היי-טק בכיר ו/או ותיק.

 

בוא לא נשכח משהו קטן: רואים את ההייטקיסטים האלו שמסתובבים עם כל מיני לאפטופים? רובם לא קיבלו אותו בשביל העיניים היפות שלהם, אלא קיבלו אותו כדי להתחבר מהבית לעבודה או כדי לעבוד מהבית בנוסף לשעות שהשקיע העובד בחברה, וברוב מוחץ של המקרים, אותו עובד גם לא מקבל גרוש נוסף למשכורתו בגלל התחברות מהבית. משכורת גלובאלית - לטוב ולרע. אדרבא, אם תשאלו עובדי היי-טק רבים כמה מהם היו מוכנים לזרוק את הלאפטופ ולא להתחבר/לעבוד מהבית, הייתם מוצאים שרבים היו מוכנים לזרוק אותו מקומה עשירית.

 

משכורות גבוהות גם נושאות מסים גבוהים. כמה גבוהים? בואו נאמר שכל איש הייטק שמרוויח מעל 12000 ש"ח "מפרנס" מס' משפחות שמקבלות ביטוח לאומי, כבישים ועוד דברים. ככל שהמשכורת יותר גבוהה, המס מטפס בהתאם עד שזה מגיע למצב שאם משווים בין 2 עובדים שאחד מקבל 25000 והשני מקבל 28000 משכורת, ב-נטו ההבדל ביניהם נע בערך ב... 200 שקלים, כאשר כל אחד מהם מחוייב לשלם יותר מ-6000 שקלים רק למס הכנסה.

 

האם עובד הייטק ותיק מקבל הטבות מהמדינה תמורת מס הכנסה כזה גבוה? התשובה פשוטה: לא. הוא יקבל את אותו יחס גועל נפש מפקידי מס הכנסה, הוא ישלם ביטוח רפואי כמו שבניין שלם (בעיירת פיתוח) בערך משלם (למרות שלא יקבל שום טיפול יותר טוב משכנו שמקבל משכורת מינימום, אגב. טיפולים יותר טובים עולים כסף, ואת זה לא מקבלים בחינם).

 

רבים מקנאים גם בהייטקיסטים שמקבלים רכב. האם יש במה בעצם לקנא בקטע הזה? התשובה, לפחות כיום, היא שלילית. פעם ליסינג לא היה כל כך נגיש לאזרח הממוצע (אלא אם הוא היה שוכר משאית וכו'), אבל היום חברות ליסינג רבות פונות ישירות לאזרחים בהצעות מפתות. נכון, זה מאוד נחמד שאם יש לך תקלה ברכב אז באים אליך ולוקחים לך את הרכב ואתה מקבל רכב חלופי, אבל משרד האוצר החליט שזה יותר מדי "לוקסוס", והמיסוי השתנה בהתאם, עד שהיום מומלץ לאנשים לחשוב היטב אם לקחת רכב מהחברה: המס החודשי יותר גבוה, וכשמכפילים את זה בשנים ומשווים מול תוכניות אחרות שנמצאות מחוץ לרכב חברה, לא תמיד העיסקה שהמעסיק נותן שווה באמת את זה.

 

יש עוד כל מיני הטבות לעובדי הייטק כמו ארוחות מסובסדות (חלקית!), אבל מה המחיר שלהם בעצם? די פשוט: העובד צריך להשקיע עוד מעצמו בחברה. הוא לא ילך ב-6 הביתה, הוא ילך ב-8 הביתה מס' ימים בשבוע ובחלק מהמקרים הוא גם יצטרך להתחבר באמצע הלילה אם יש תקלה ואף לחזור למקום העבודה באמצע הלילה. כמה עורכי דין צריכים לקום בלילה בשביל העבודה שלהם? כמה מנהלים (לא של הייטק) צריכים לקום מהמיטה ב-3 לפנות בוקר בגלל SMS מחורבן של המערכת או Build דפוק? לא הרבה.

 

בואו נסכם את עניין הכספים וההטבות: כן, תחום ההיי-טק משלם משכורות לא רעות לאלו שיש בידם הנסיון והוותק, אבל המחיר הוא בעצם "למכור את נשמתך" (בין אם הינך מאמין בקיומה או לא) למעסיק, למנהלים, לבעלי המניות וכו'. כמעט אף אחד לא מקבל משכורת גבוהה סתם בגלל חיוכו המקסים ועיניו היפות, אלא תמורת השקעה מאסיבית מבחינת עומס, שעות, ימים, לילות וכו'.

 

נקודה נוספת שאני שומע אותה שוב ושוב בכל מיני פורומים: אנשי היי-טק אינם סופר-מן ואין להם יכולות על. התחום פתוח לכל אחד, ללא קשר למין, נטיה, גזע וכו'. כל אחד שיש לו ידע לא רע באנגלית, סבלנות ועקשנות מסויימת, יכול לקרוא ספרים או ללמוד דרך האינטרנט שפת מחשבים, ניהול רשתות או כל דבר אחר הקשור להיי-טק. אם יש לך חוש יצירתיות, אתה יודע לעשות את מה שלמדת בצורה טובה (ולא להעתיק כמו תוכי!), אתה מוכן להשקיע ואתה בעל יכולת לימוד מהירה, אתה יכול גם להצטרף להיי-טק, גם אם אין לך תעודת בגרות או תואר (אם כי זה נדרש במקומות כמו "בזק", "חברת חשמל", אך רוב החברות לא ממש פוסלות אנשים אם אין להם תואר או ת. בגרות).

 

לסיכום: מי שמעוניין להתבכיין על הכספים בהיי-טק, מוזמן להסתכל על עצמו ולהאשים אך ורק את עצמו מדוע הוא מרוויח X ולא Y. אפשר להתקדם, אפשר ללמוד, ואפשר גם להיכנס לתחום ההיי-טק, אף אחד לא חוסם, אם כי עבודה בהיי-טק זה לא תמיד משהו קליל, לא משהו שתמיד קל להסתדר בו, אבל הכסף הוא (יחסית! יחסית!) לא רע. הפיטורין לעומת זאת, גרועים פחד. רבים, רבים וטובים מאנשי ההיי-טק יכולים לספר לכם על פיטורי בזק עם יחס של סרח עודף מהשניה שנודע כי הינך מפוטר (ולא חשוב מה הסיבה), ובגלל זה רוב אנשי ההיי-טק לוקחים את "חיי החברה והפעילות החברתית" של חברות היי-טק בערבון מוגבל מאוד.

 

לבלוג של חץ

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות לכתבה זו התקבלה תגובה אחת לקריאת כל התגובות ברצף
1.
כ"כ נכון
ליאת 22.05.12 (09:14)