מס' צפיות - 1850
דירוג ממוצע -
מחירי הנדל"ן בישראל - המשך עליה או בועה?
מאת: כלכלה להמונים 23/07/08 (03:04)

בשנתיים האחרונות אנו עדים לעליה תלולה במחיר הנדל"ן בישראל, הן למכירה והן להשכרה, יהיו שיגידו שמדובר בבועה ויהיו כאלו שיטענו הפוך, שהמצב נורמלי.

 

בבואנו לבחון את מצב השוק על מנת לנסות ולחזות את המשך דרכו, עלינו להתחשב בכל הגורמים המשפיעים על עליית המחירים שראינו עד היום.

 

1. ביקוש - עם ישראל גדל ואיתנו מספר האנשים שמבקשים לרכוש/לשכור דירה.

    יהודי התפוצות מבקשים לרכוש בישראל נדל"ן מי להשקיע ומי בכוונה השתקע 

    בעתיד.

2. היצע - מדינת ישראל בעלת גבולות מוגדרים שהולכים ומצטמצמים (ישראל

    נתנה את ימית, חצי האי סיני, יריחו, ישובי עוטף עזה והגדה, מזרח ירושלים

    ומדברים כעת על דו שיח על רמת הגולן), מה שמגביל את עתודות הקרקע

    לבניה בעתיד.

3. עלויות בניה (מדד תשומות הבניה) - נמצאות בעליה בעקבות עליית מחירי

   הסחורות בעולם.

4. מיסוי - מדינת ישראל מפעילה מס גבוה על הקבלנים, אגרות, אישורים ועלויות

   נלוות, מה שמייקר את פרוייקט הבניה.

5. יכולת האוכלוסיה הממוצעת לרכוש נדל"ן במחירים העכשוויים, האם זהו קצה גבול היכולת?

 

חמשת גורמים אלו חשובים מאוד ובעלי השפעה ישירה על המחירים בישראל ובלי להיכנס בכלל לנושא המצב הבטחוני, הכלכלה ויציבות פוליטית.

 

בבואנו לדבר על תושבי חוץ ויהודי התפוצות אשר מבקשים לרכוש נדל"ן בישראל, אז עלינו להתחשב בביטחון, כלכלה, יציבות פוליטית וכמובן שער הדולר/אירו.

 

מידי שנה, עורכים קבלנים וארגונים שונים כנסים בחו"ל על מנת לשכנע את יהודי התפוצות לרכוש פרוייקטים יוקרתיים בישראל. בדרך כלל ישנם ביקושים, מה שתמך בעליית מחירים באזורים כמו תל אביב, הרצליה ומודיעין.

 

בשנה האחרונה אנו מתבשרים שרוכשים אלו מחו"ל נעדרו מהאירועים שארגנו עבורם. הסברה היא שהשילוב של שקל חלש, ירידת מחירי הנדל"ן מסביב לעולם והמחירים הגבוהים יחסית בישראל יצרו עבורם הזדמנויות השקעה במקומות אחרים מחוץ לישראל.

 

אין ספק, שההעדרות זו עשויה להקרין באופן שלילי על מחיר הנדל"ן בישראל ואף לגרום לירידה במחירים בעקבות ירידה בביקושים, אך האם זוהי תחילתה של מגמה או שמא תיקון נקודתי?

אני סבור, שחמשת הגורמים שציינתי בהתחלה, הם החשובים ביותר ונותנים את הטון. ארבעת הגורמים הראשונים תומכים בהמשך עלית מחירים כאשר הגורם החמישי הוא גורם מגביל לחלק לא מבוטל של האוכלוסיה בישראל.

 

אוכלוסיה שיכולה להרשות לעצמה לרכוש דירה ממוצעת של 3 חדרים במחיר של קרוב למיליון שקל, תוכל להשכיר במחיר גבוה למשפחה שלא תוכל לרכוש, מה שיחזק ויתמוך בהמשך עליית מחירי השכירות. זוהי פחות או יותר תמונת המצב כרגע - עלית מחירי הנדל"ן לרכישה יחד עם עלית מחירי השכירות...

 

לסיכום, אנו צפויים לראות המשך עלית מחירי נדל"ן בישראל הן לקניה והן להשכרה עם תיקונים כלפי מטה מידי תקופה וזאת תוך כדי ישור קו עם שאר המדינות המתקדמות/מתפתחות בעולם.

 

לבלוג של כלכלה להמונים

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר