מס' צפיות - 2386
דירוג ממוצע -
כל השנה אלול / מאת: רפאל בדש
נקודות אישיות וזוגיות למחשבה לחודש אלול
מאת: רפאל בדש 20/08/15 (15:48)

בימי חודש אלול קשה שלא לחוש את ההארה והרחמים המרובים שמושפעים עלינו ממרומים.

האדמו"ר הזקן מחב"ד קורא לתקופה הזאת "המלך בשדה", כביכול הקב"ה יוצא מארמונו ומסתובב בינינו והקירבה המיוחדת הזו גורמת לנו להרגיש את ההארה הגדולה.

 

ויש לשאול, האם ביכולתנו לשמר את ההארה הנפלאה הזו ליתר ימות השנה?

 

כדי לענות על שאלה זו, ניזכר בלימוד שמובא בגמרא (מסכת ר"ה, י"ח) ובו מובאת סתירה לכאורה בין שני פסוקים מהתנ"ך:

בספר דברים (פרק ד', ז') כתוב "כִּי מִי גוֹי גָּדוֹל אֲשֶׁר לוֹ אֱלֹקים קְרֹבִים אֵלָיו כַּהשם  אֱלֹקינוּ בְּכָל קָרְאֵנוּ אֵלָיו".

לעומתו, בספר ישעיהו (פרק נ"ה , ו') כתוב " דִּרְשׁוּ ד' בהִמָּצְאוֹ קְרָאֻהוּ בִּהְיוֹתוֹ קָרוֹב".

ושואלת הגמרא, האם ד' שומע את קריאתנו תמיד בכל קראנו אליו (כפי שכתוב בספר דברים) או שיש זמנים שד' יותר מצוי ויותר קרוב ויש זמנים שהוא פחות זמין ויותר מרוחק (כפי שכותב ישעיהו הנביא)?

הגמרא מיישבת את הסתירה ואומרת שמדובר בשני מקרים שונים:

הפסוק מספר דברים, בו מתואר שד' עונה לנו "בכל קראנו אליו", מתייחס לקריאה/תפילה של ציבור, ואילו הפסוק מספר ישעיהו, בו מתואר שיש זמן שבו ד' יותר מצוי ויותר קרוב, מתייחס למצב שהקורא לד' הוא אדם יחיד, ולגבי יחיד אומרת הגמרא: שיש זמן שבו ד' נמצא קרוב יותר אל היחיד, שזמן זה הוא בעשרת ימי תשובה, הימים שבין ר"ה ליוה"כ, ובשאר ימי השנה ד' יותר מרוחק מתפילתו של היחיד.

ויש מרבותינו (דוגמת האדמו"ר הזקן המובא לעיל) שמוסיפים ואומרים, שהקירבה הקיימת בעשרת ימי תשובה הינה אותה הארה שאנו חשים בחודש אלול - זמן "שהמלך בשדה".

 

ישנו סיפור עתיק ומפורסם אשר ממחיש עד כמה יש יתרון לקיבוץ היחידים לקבוצה על פני השארות היחיד לבדו:

זקן שבט אינדיאני שהיה על ערש דווי, קרא לאנשי שבטו ואמר להם:  "מוסר השכל  אחד אני רוצה לומר לכם לפני עזיבתי את העולם. העולם כולו שונה מכם, ישנה קידמה מפתה, לפעמים היא טובה ולפעמים מקלקלת, וכדי לשמור על ייחודכם, ועל עצמכם, אתם צריכים לדעת להיות חזקים כמו זרדים".

"חזקים כמו זרדים?" תמהו אנשי השבט.

"בדיוק כך! וסכנה רבה נשקפת לכם אם תחשבו אחרת", ענה זקן השבט.

וכדי להסביר את דבריו, לקח זרד אחד שהיה למרגלותיו ושאל נער צעיר: "אתה יכול לשבור את הזרד הזה?"

"בוודאי", ענה הנער ובנקל שבר את הזרד.

אח"כ לקח זקן השבט חופן זרדים ואגדם יחד, ושוב שאל את הנער: "ועכשיו תוכל לשבור את הזרדים?"

"אני חושב", ענה הנער, ולאחר ניסיונות מספר לא עלה הדבר בידו.

ואחר כך פנה הזקן לגיבור השבט ושאל אותו: "ואתה חושב שתוכל לשבור את הזרדים?"

"בוודאי! מה הבעיה לשבור כמה זרדים?!" השיב גיבור השבט. לאחר ניסיונות מספר, להפתעתו ולהפתעת אנשי השבט, לא הצליח גיבור השבט לשבור את הזרדים המאוגדים.

"זה בדיוק מה שאני רוצה ללמדכם ובתקווה שדבר זה יוביל את מגמת מחשבתכם בחיים. כאשר תחשבו כל אחד על עצמו, ממילא תהיו בודדים ואז ניתן יהיה לשבור אתכם בנקל. לעומת זאת, אם תדעו להיות מקושרים זה עם זה, מצבכם יהיה שונה לגמרי", אמר זקן השבט הישיש והוסיף "ופשוט הדבר, שלימוד זה אינו רק לקבוצה אלא גם לבודדים, ברוב הגדול של המקרים כוחו של היחיד יהיה עדיף כאשר הוא יצרף איתו מישהו נוסף מאשר יוותר הוא לבדו, וגם אם הוא עצמו חזק וחכם יותר, צירוף השותף יעצים את כוחו לאין שיעור ופעמים רבות כוחו של השותף החלש יותר לכאורה, יכריע את מצבם לטובה".

בכדי לשמר את ההארה וקירבת ד' המושפעת על היחיד בחודש אלול ובעשרת ימי תשובה ליתר ימי השנה, קיימים לכך מס' אמצעים. עצת הגמרא המובאת לעיל היא להימנות על הציבור, ומתוך כוחו של הציבור, תפילת היחיד נשמעת במשך כל השנה כולה. אולם חיבור היחיד לציבור חייב להיות מתוך חיבור ושלימות במסגרות הקרובות יותר אליו (הזוגיות, המשפחתיות וכדו'), ושלימות זאת תגיע רק מתוך בניית מערכת זוגית מעריכה ומעודדת  שלעולם לא תעסוק  "בחישובים עסקים" של כדאיות: "מי משתכר יותר?" או "מי מוביל יותר בזוגיות?"  אלא בידיעה ברורה "שטובים השנים מן האחד".

ובהסתכלות יותר מעמיקה, די בקירוב "אמיתי" זה בין בני הזוג עצמם כדי להרגיש קירבה לשכינה במשך כל השנה, שעל זה דרש רבי עקיבא "איש ואשה זכו שכינה ביניהם" (סוטה י"ז.).

 

כמו הקירבה לד' בחודש אלול כך לאורך השנה כולה, אכי"ר.

 

                                                                                                                  רפאל בדש

                                                                                                              יועץ נישואין ומשפחה                                                                                                               ומגשר מוסמך   

REFAELB10@GMAIL.COM                  

הכותב הוא יעוץ משפחה ונישואין ומגשר מוסמך

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר