מס' צפיות - 3077
דירוג ממוצע -
ניסיון למחיקת הזהות היהודית של קבר יחזקאל הנביא בעיראק מאת עזרא מורד
כתבה זו לעילוי נשמת אבי הצדיק יחזקאל ישעיהו ז"ל אשרנפטר בז' בשבט תש"ל 13.1.1970
מאת: עזרא מורד 11/08/15 (22:49)

ניסיון למחיקת הזהות היהודית של קבר יחזקאל הנביא בעיראק מאת עזרא מורד

 

על פי מסורת עממית, יש בעיראק 17 קברים קדושים, מהם, 15 של אישים מהתנ"ך, התלמוד והגאונים. הקבר הראשון הוא קברו של הנביא יחזקאל בן בוזי הכהן שגלה מארץ ישראל לבבל עם גלות יהויכין, מת שם ונקבר בין נהר פרת ונהר כבר ליד הכפר אל כפיל.

 

מלבד קבר קדוש זה מצויים בעיראק עוד קברו של איוב ,על יד העיר חילה , קברו של עזרא הסופר בין העיר עמארה לבצרה , קברי יהושע כהן גדול ור' יוסי הגלילי , קברי יונה הנביא , עובדיה הנביא ,שת בן אדם על יד העיר מוצול, קבר נחום אלקושי , בכפר אלקוש . קברי דניאל, חנניה מישאל ועזריה בעיר כרכוך . קבר ר'יהודה בן בתירה בעיר נציבין וקבר בנימין בן יעקב אבינו על יד קצר שירין .

 

יהודי עיראק  נהגו מדי שנה לעלות אל קברי יחזקאל ועזרא הסופר ולערוך הילולות בחג השבועות. אך מאז העלייה ההמונית מעיראק בשנות החמישים היא עליית עזרא ונחמיה הופקרו אתרים קדושים אלה, לחסדי זרים . היום, קיים חשש סביר של השתלטות על קברים אלה והפיכתם לאתרים מוסלמים .

הנה הגברת קסניה סוטלובה  מהג'רוזלם פוסט כותבת ב- 15 לינואר 2010  שמימים ימימה יהודים, נוצרים ומוסלמים היו מבקרים אצל הנביא יחזקאל  ולהתפלל . אופיו היהודי בולט ומעולם לא העזו להכחיש את שייכותו לפולחן היהודי , ואף כי במאה ה- 14 נבנה צריח על הקבר , אך הצד הפנימי, נותר יהודי באופיו. וכאשר הוכרחו יהודי עיראק להתגרש לפני כששים שנים מארץ מגוריהם ,נטלו השיעים על עצמם את הטיפול בקבר הקדוש .

 

לאחרונה ,החלו מסתננות ידיעות על כוונת השיעים לבנות מסגד על כיפת הקבר. משהגיעו ידיעות אלה אל חתן פרס ישראל פרופסור שמואל מורה מהפקולטה ללמודי המזרח באוניברסיטה העברית ירושלים ויו"ר אגודת האקדמאים יוצאי עיראק הוא אישר ממקורותיו הוא את המידע על חילול קדושת הקבר ועל הכוונה לשנות את מבנהו ומחיקת הכיתוב העברי והקישוטים היהודיים על ידי טייח.

 

גם ידיעה של עיראק -פרס מדווחת שהבניין הרעוע מחייב הריסה . על כל פנים,  השלטונות של רשות העתיקות העיראקית מושפעים מאוד מן הלחץ של השיעים הקיצוניים  להסיר את הזהות היהודית מן הקבר ולהעלים את הקשר של היהודים אל האתר הקדוש הזה, קשר שנשמר, מזה אלפי שנים, עוד בטרם  הגיע האסלאם אל עיראק. 

 

ומפני שהבורות חוגגת , בקשר להיסטוריה היהודית בעיראק , אצל  תושבי עיראק , מתקשים רבים מאלה המבקרים בקבר להבין את הקשר בינו לבין היהודים.

 

מן הראוי לציין שכאשר פלש הצבא האמריקאי לעיראק ב- 2003 לשחרר את תושביו מעולו של הרודן צדאם חוסיין ,  הבטיחו השלטונות העיראקים כי ייטלו חלק בשמירת האתרים ההיסטוריים השייכים ליהודים, על מנת להפוך אותם לאתרי תיירות.

 

ועוד, בשנת 2009 הצהיר שר התיירות העיראקי שהוא מתכוון לשמר את האתרים ההיסטוריים של היהודים ובכללם את קבר יחזקאל הנביא . אך, המרחק בין ההצהרות למצב בשטח, רחוק מלהיות שפיר ובפרט על רקע היריבויות הבין-עדתיות כאשר מסגדים של סונים ושל שיעים וכנסיות מתפוצצים ושם יד איש ברעהו.

 

חידה היא מה יוותר מן האתרים ההיסטוריים היהודיים, בארץ בבל בתקופה זו, בה עיראק הדרומית השיעית פתוחה לפרס ועיראק הצפונית נשלטת בחלקה על ידי הכורדים ובחלקה על ידי דעאש, ובתווך תושבי בגדאד ויתר הערים מפגינים על הפסקות חשמל תכופות, על מחסור ועוני ועל שחיתות ומשטר חלש ומבולבל ועל שאין שינוי לטובה כמובטח להם.

צר לנו על ארץ כה עשירה במים , בדגה  ובנפט ובעלת היסטוריה עשירה, מתפוררת לנגד עינינו.

יהא רצון שבכל זאת יבואו ימים טובים לעם העירקי ולנו שנוכל לבקר באתרים יהודיים היסטוריים, אם יוותרו עד אז על כנם.

 

 

 

 

 

הכותב הוא איש חינוך, משורר, סופר ועורך ספרות. למידע נוסף: "עזרא מורד" בוויקיפדיה

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה התקבלו 2 תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
1.
כתיבה יפה ומעניינת
אביבה 12.08.15 (13:40)
2.
דמעות זלגו מעיני
מייק רוז 20.11.15 (22:41)