מס' צפיות - 2736
דירוג ממוצע -
פרופ' משה קוטלר מסביר
האופן שבו רמות הטסטוסטרון משפיעות על מצבו הנפשי של הגבר
מאת: משה קוטלר 10/12/14 (16:11)

כבר בשנות השבעים של המאה הקודמת ברור היה לכל החוקרים בתחום כי הטסטוסטרון משחק תפקיד מרכזי בהתנהגותם של קופי אדם. בעקבות מספר מחקרים שנערכו בגורילות, נמצא כי לאחר קרב על נקבה או לאחר קרב סביב הנהגת השבט, מתרחשים שינויים משמעותיים ברמות הטסטוסטרון בדמן של גורילות ממין זכר. עוד נראה במחקרים רבים שנערכו בתחום כי רמות נמוכות של טסטוסטרון נקשרו לנטייה להסתגרות והתרחקות מהלהקה, בעוד שרמות גבוהות של טסטוסטרון נקשרו לפעילות יתר ולמצב רוח חיובי.

לאור הממצאים המרתקים, חוקרים רבים החלו שואלים עצמם האם ניתן להשליך את הנתונים גם על בני אדם. כתוצאה מכך, התקיימו ומתקיימים מחקרים רבים שמטרתם לבחון את ההשפעה של רמות הטסטוסטרון על מצבם הנפשי של גברים.

טסטוסטרון וכדורגל

במחקר מהפכני שבדק את רמות הטסטוסטרון של אוהדי כדורגל לפני ואחרי המשחק, נמצא כי כשעה אחת לפני המשחק מתרחשת עלייה משמעותית ברמת הטסטוסטרון בדם האוהדים. לאחר המשחק, בקרב האוהדים שקבוצתם ניצחה מתרחשת עלייה נוספת ואילו בקרב האוהדים שקבוצתם הפסידה, מתרחשת ירידה ברמות הטסטוסטרון. מעניין לגלות שממצאים דומים נמצאו גם במחקרים שבחנו את רמות הטסטוסטרון אצל שחקני טניס ושח. מסתבר שתחושת התחרותיות נחווית באופן דומה בכל הענפים.

כמו כן, במחקרים רבים נמצא כי בדמו של גבר מגורה מינית ניתן למצוא רמות גבוהות יותר של טסטוסטרון. הדבר הוכיח את עצמו אפילו אצל גבר הנמצא בחברת נשים, להבדיל מגבר המצוי בחברת בני מינו.

ההשפעה של רמות טסטוסטרון נמוכות על מצב הרוח של הגבר

על ההשפעה של רמות נמוכות של טסטוסטרון על מצב הרוח של הגבר ניתן ללמוד מהפרעה הנקראת "תת פעילות של הגונדות". הלוקים בהפרעה זו סובלים ברמות נמוכות של טסטוסטרון (מתחת לשלוש מאות ננוגרם לדציליטר) ובשל כך, מירידה במצב הרוח ובחיוניות, ירידה בחשק המיני, בעיות בתפקוד המיני ועוד תופעות לא סימפטיות. הטיפול בטסטוסטרון בלוקים בהפרעה זו מביא להיעלמות התסמינים כליל. אמנם עדיין לא מקובל לטפל בגברים בעלי מצב רוח ירוד בעזרת טסטוסטרון, אך המחקר בתחום זה ענף ואינטנסיבי, לכן רק ימים יגידו את שצופן העתיד.

פרופ' משה קוטלר הוא ראש החוג לפסיכיאטריה בבית הספר לרפואה על שם סוראסקי באוניברסיטת תל אביב ומנהל המרכזים הרפואיים לבריאות הנפש בנס ציונה ובאר יעקב.

 

הכותב הוא בתוקף תפקידו של פרופסור משה קוטלר, הינו יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל, יו"ר ארגון התמכרויות בישראל, מנהל בית החולים לבריאות הנפש בבאר יעקב ונס ציונה.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר