מס' צפיות - 1663
דירוג ממוצע -
עו"ד רן רייכמן - כיצד פסולי חיתון יכולים להינשא ולקבל הכרה בישראל?
מאת: רן רייכמן 25/05/14 (10:18)

עבור אנשים רבים מהווה חתונה מאורע חשוב, המסמל את רצון בני הזוג לחיים משותפים ומעוגנים בחוק. ואולם, במדינת ישראל בתי דין רבניים פועלים על פי חוקי ההלכה היהודית, והם שמהווים את הסמכות לקביעה ולהשתתה של חוקי הנישואין. לכן, קיימים זוגות שאינם רשאים להתחתן ונחשבים לפסולי חיתון. יחד עם זאת, מזכיר עו"ד רן רייכמן, בעשור האחרון בוחרים רבים מבין הזוגות פסולי החיתון באמצעים אלטרנטיביים שאינם דתיים.

מי הם פסולי חיתון?

על פי ההלכה היהודית, תחת הגדרת "פסולי חיתון" נכללים מקרים של זוגות הרוצים להתחתן ויש ביניהם קרבה משפחתית מדרגה ראשונה, כמו נישואין בין הורה לילד או בין אחים. כמו כן, ההלכה אוסרת על נישואי אישה עגונה שאין יודעים את מקום הימצאו של בעלה, ובאם הוא מת או חי, ובנוסף לכך נישואין אסורים על אישה מסורבת גט.

מקרים נוספים של פסולי חיתון, מסביר רן רייכמן, הוא יהודי/ה המעוניינ/ת להינשא לגוי/ה, ולמי שנחשב כממזר אסור להתחתן עם בן או בת זוג שהנם יהודים כשרים. לבסוף, על מי שהנו כהן נאסר להתחתן עם נשים גרושות או חלוצות. מעבר לכך, רבים מקרב הציבור, ובעיקר עולים חדשים, מתקשים להתחתן דרך הרבנות מכיוון שלא נמצאו מסמכים המוכיחים את יהדותם, או את כשרות נישואי הוריהם.

הכרה בנישואין אזרחיים בחו"ל

לדברי עורך דין רן רייכמן, במדינת ישראל, הסמכות לקיום נישואין וגירושין אמנם מצויה בידי בתי דין רבניים, אך החוק בארץ מכיר גם בחוקיותם של נישואין אזרחיים שהתקיימו מחוץ לגבולות המדינה. לכן, זוגות רבים הנחשבים על ידי בית הדין הרבני כפסולי חיתון בוחרים באופציה זו. נישואין אזרחיים אפשריים במדינות רבות ברחבי העולם כדוגמת קפריסין, ובערים כמו לאס וגאס ופראג. החתונה מבוצעת מול הרשויות של אותה מדינה, ומעניקה לגיטימציה חוקית לנישואין. לאחר מכן, מסביר רן רייכמן, עם מסמך הנישואין ותעודות הזהות, ניגשים בני הזוג למשרד הפנים ונרשמים כנשואים לכל דבר, עם כל הזכויות והחובות המתלוות להגדרה זו.

פעולות להכרה בנישואין אזרחיים בארץ

נכון להיום, נישואין אזרחיים בישראל אינם מוכרים על ידי החוק, והמחותן אינו יכול להירשם במשרד הפנים. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי בשנים האחרונות פועלים גופים שונים במדינה על מנת לקדם חוק נישואין אזרחיים בישראל. ואולם, מדגיש עורך דין רן רייכמן, כי מדובר בהצעות ראשוניות, הנדרשות להתמודד מול התנגדות תקיפה של הציבור הדתי וממסד בית הדין הרבני.

הכותב הוא עו"ד רן רייכמן עוסק בדיני משפחה, צוואות וירושות ומנחה התכנית שאלה משפטית בערוץ 2.

 

רוצים לפרסם את דעותכם ב"פרשן"? גם אתם יכולים! לחצו כאן

 

גולשים יקרים, הכותבים באתר משקיעים מזמנם בשבילכם, בואו ניתן להם תגובה! כתבו למטה (בנימוס) את דעתכם.

דרג מאמר:          
תגובות למאמר זה לא התקבלו תגובות לקריאת כל התגובות ברצף
אין תגובות למאמר